Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, στην Καθολική Μητρόπολη Λεμεσού για τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, Λεμεσός - 14/07/2013


Όσο πλησιάζουμε κάθε χρόνο τις τραγικές επετείους του Ιουλίου, τόσο μας συγκλονίζουν ξανά οι μνήμες και η οργή για το διπλό έγκλημα που διαπράχθηκε ενάντια στην Κύπρο και τον λαό της. Για 39 χρόνια ζούμε την οδύνη και το δράμα της κατοχής, της βίαιης διαίρεσης της πατρίδας μας, το δράμα των αγνοουμένων, των προσφύγων, των εγκλωβισμένων. Πληγές που δεν επουλώνονται, πόνος που δεν απαλύνεται από το χρόνο.


Οι φετινές επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, βρίσκουν την πατρίδα μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και οδυνηρή κατάσταση. Διανύουμε, χωρίς αμφιβολία, την πιο δύσκολη περίοδο μετά την εισβολή του 1974. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσες συσσωρευμένες προκλήσεις και τόσα αδιέξοδα, τόσο σε εθνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ποτέ προηγουμένως δεν ήταν το αίσθημα της απογοήτευσης, της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες μας, πιο έντονα.

Τις θλιβερές αυτές επετείους, η σκέψη στρέφεται σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας για τηνπατρίδα. Καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Και τιμώντας τους, οφείλουμε να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και τις τραυματικές εμπειρίες του απώτερου παρελθόντος, να ψηλαφίσουμε με κριτική διάθεση τα λάθη και τα ελαττώματά μας, να βαθύνουμε την αυτοσυνειδησία μας και με περίσσευμα γενναιότητας να αναλάβουμε τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες που μας αναλογούν.

Οφείλουμε να βρούμε τη δύναμη να σταθούμε όρθιοι. Οφείλουμε να συμπεριφερθούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με τους λόγους και τις πράξεις μας να προσπαθήσουμε να επουλώνουμε πληγές. Όχι να τις αναμοχλεύουμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Τριάντα εννιά χρόνια μετά, καλούμαστε και φέτος να επιτελέσουμε ένα οφειλόμενο καθήκον, κάτω από συνθήκες τραγικές για τον τόπο μας και για τους πολίτες. Τα χρόνια που προηγήθηκαν έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια οικονομική τραγωδία την οποία ο λαός μας καλείται να βιώσει παράλληλα με τις συνθήκες της ημικατοχής που συνεχίζεται από το 1974.

Με τρόπο έντονο, κατηγορηματικό και απερίφραστο επαναλαμβάνουμε την καταδίκη του διπλού οργανωμένου εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος του Κυπριακού λαού από ελληνόφωνες χουντικούς αξιωματικούς και ολοκληρώθηκε από τον τουρκικό Αττίλα.

Για άλλη μια φορά, με τον πιο επίσημο τρόπο, αναγνωρίζουμε το μέγεθος της προσφοράς αλλά και της θυσίας όλων όσων αντισταθήκαν στα σχέδια της χούντας των Αθηνών και στον Τούρκο εισβολέα.

Και επαναλαμβάνουμε σήμερα την ενδυναμωμένη και ακλόνητη πίστη μας στην ελευθερία και την δημοκρατία αλλά και την πεποίθηση μας ότι η καλλιέργεια και η ανοχή του φανατισμού, του μίσους, των ακροτήτων και του διχασμού, αποτελούν δυναμίτη στα θεμέλια της δημοκρατίας μας.
Αυτό πρέπει να είναι το μεγάλο ιστορικό δίδαγμα από την τραγωδία του ‘74 και την περίοδο που προηγήθηκε και αυτό πρέπει να τηρούμε ως φάρο και οδηγό στην πολιτική συμπεριφορά μας, αλλά και στην καθημερινή μας ζωή.

Αυτή είναι και η μεγάλη δική μας ευθύνη σήμερα: Να τονίσουμε την ανάγκη προσήλωσης όλων μας στις διαδικασίες εκείνες που προάγουν και στηρίζουν την νηφάλια πολιτική σκέψη και τον αδογμάτιστο πολιτικό διάλογο. Να αναγνωρίσουμε έμπρακτα το δικαίωμα σε όλους για έκφραση διαφορετικής ή ακόμα και κριτικής άποψης. Να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε μια πορεία που να οδηγεί τον τόπο μας μπροστά.

Μια πορεία που να οδηγεί σε ένα κράτος ακόμη πιο δημοκρατικό. Πολύ πιο σύγχρονο και λειτουργικό. Με θεσμούς αξιόπιστους. Με διαδικασίες αδιάβλητες και αποτελεσματικές. Με εμπεδωμένη την αξιοκρατία και την διαφάνεια.

Ένα κράτος ευθύνης, που να σέβεται και να λογοδοτεί στην κοινωνία και να αντιστέκεται στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Το κράτος και ο λαός μας δεν αντέχουν άλλαφαινόμενα σήψης και κραιπάλης. Δεν αντέχουν ανεύθυνες ή ευθυνόφοβες διαχειρίσεις του δημόσιου χρήματος και σπατάλη του εθνικού πλούτου.

Αυτό θα αποτελούσε και την καλύτερη τιμή προς όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αυτό που σήμερα επιβάλλεται είναι η αποφυγή της όποιας προσπάθειας πόλωσης και αναμόχλευσης των διχαστικών παθών σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα τραγικά γεγονότα των ημερών.

Κυρίες και κύριοι,

Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδό της, η κυπριακή οικονομία διέρχεται σήμερα μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Η επί μακρών αποφυγή λήψης επαρκών μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ενίσχυσης της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που προέκυψαν λόγω λανθασμένων χειρισμών του πρόσφατου παρελθόντος, μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική τραγωδία.

Το κράτος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες για το μέλλον του προκλήσεις, στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί με αμεσότητα και υπευθυνότητα. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης αποτελεί η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από την προώθηση της ανάπτυξης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, για να επανέλθει η σταθερότητα και να διασφαλιστεί η ευημερία των συμπολιτών μας. Προτεραιότητα επίσης αποτελεί η αντιμετώπιση της ανεργίας, που μαστίζει μια μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας και κυρίως τη νέα γενιά, καθώς επίσης η αλληλεγγύη προς τους συμπατριώτες μας που ζουν σήμερα κάτω από συνθήκες φτώχιας και εξαθλίωσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδηςέχει ήδη εξαγγείλει σειρά μέτρων που στόχο έχουν την ανοικοδόμηση της οικονομίας σε πιο υγιή και γερά θεμέλια. Συνεχίζουμε τις ενέργειές μας προς κάθε κατεύθυνση (εντός και εκτός Κύπρου) με στόχο την όσο το δυνατόν πιο σύντομη έξοδό μας από το Μνημόνιο.

Στην προσπάθεια μας αυτή, καθώς και στην πορεία προς συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και η ανεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Τις ευοίωνες αυτές προοπτικές για τη χώρα μας καλούμαστε να διαχειριστούμε με μεθοδικότητα, διαφάνεια και σύνεση, ώστε να αντλήσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προς όφελος τόσο των σημερινών, όσο και των αυριανών γενεών. Η Κυβέρνηση προχωρεί με σταθερό και αποφασιστικό βηματισμό στην ταχεία υλοποίηση του στόχου αυτού. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για τηδημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ανάκαμψη της οικονομίας αποτελεί μονόδρομο και στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν περισσεύει. Η Κυβέρνηση επιδιώκει τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης και τη συνεργασία όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων του τόπου, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε ξανά στο δρόμο της προόδου και της δημιουργίας, απαλλαγμένοι από τις όποιες αδυναμίες του παρελθόντος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε, όπως ακριβώς καταφέραμε και το 1974, όταν ο Κυπριακός Ελληνισμός κατάφερε να επουλώσει τις πληγές του και να οδηγήσει την Κύπρο μετά από μερικά χρόνια σε ένα οικονομικό θαύμα.

Την ίδια στιγμή, η κρίση που βιώνουμε στην οικονομία, δεν μας αποπροσανατολίζει από το μεγάλο εθνικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, την απαλλαγή μας από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας. Έχουμε ισχυρότατη βούληση για λύση. Γι’ αυτό θέση αυτής της κυβέρνησης δεν είναι η έναρξη των συνομιλιών χάριν των συνομιλιών. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβρη. Η προετοιμασία μας είναι συνεχής. Οφείλουμε να αποδεσμευτούμε από τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος και να φέρουμε μια νέα προσέγγιση δημιουργώντας μια νέα δυναμική για λύση. Πέραν της ουσίας του κυπριακού, για την οποία,επαναλαμβάνουμε, ότι είμαστεδιατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε χωρίς προσπάθεια είτε υπεκφυγής είτε κωλυσιεργίας, χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για να δημιουργήσουμε την περαιτέρω εμπιστοσύνη και καλύτερες συνθήκες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Στη σύγχρονη πολιτική δεν υπάρχει χώρος για αποκλεισμούς και παιγνίδια μηδενικού αθροίσματος. Στόχος όλων πρέπει να είναι η επίλυση προβλημάτων μέσω μιας ειλικρινούς και αμφίδρομα επωφελούς διαδικασίας. Επειδή υπάρχουν ρίσκα, πιθανές δυσκολίες, ακόμα και παγίδες, αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνεσαι στο καβούκι σου και τίποτα δεν γίνεται και μένουν όλα στάσιμα. Τολμάς, διεκδικείς και διαπραγματεύεσαι και προσέχεις να παρακάμψεις τα ρίσκα και τις παγίδες. Εμείς τολμούμε και προσπαθούμε.

Αυτή, λοιπόν, την περίοδο μέχρι το Φθινόπωρο την αξιοποιούμε –τόσο σε επίπεδο οικονομικής ανάκαμψης όσο και σε επίπεδο προετοιμασίας και δημιουργίας κατάλληλου κλίματος στο κυπριακό– με στόχο όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες αυτές να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.

Κυρίες και κύριοι,

Οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης για όλους μας. Η εθνική μας υπόθεση βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο. Η οικονομία μας έχει οδηγηθεί στην μεγαλύτερη κρίση μετά την καταστροφή του 74. Αυτή είναι η διπλή πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Οφείλουμε συνεπώς σήμερα να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να βρούμε το σθένος και να λάβουμε τολμηρές και σωστές αποφάσεις. Να ελέγξουμε, αφού δεν κατορθώσαμε να προλάβουμε, τις εξελίξεις. Διότι η ευημερία μας έχει πληγεί, η αξιοπρέπεια των πολιτών μας έχει τρωθεί και η προοπτική και η ασφάλεια της κυπριακής κοινωνίας απειλείται. Διακυβεύονται όλα όσα κτίσαμε στα χρόνια που πέρασαν.

Αυτή είναι η μεγάλη αγωνία που βιώνουν οι συμπολίτες μας. Αυτή είναι και η αγωνία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησης. Και είναι γι’ αυτό που θεωρούμε ότι αυτό που τώρα επιβάλλεται είναι η κοινή αντίληψη και η κοινή δράση ώστε να αποτρέψουμε περαιτέρω κινδύνους και να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε έξοδο από τα εθνικά και οικονομικά αδιέξοδα.

Οι εμμονές και οι ιδεοληψίες που τόσο μας στοίχησαν δεν έχουν πλέον θέση. Θέση έχει η διαβουλευτική δημοκρατία. Ο αδογμάτιστος διάλογος και η από κοινού λήψη αποφάσεων, ποτέ δεν έβλαψαν.

Καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως τα γεγονότα και ο χρόνος δεν επιτρέπουν σε κανένα μας ούτε εφησυχασμό, ούτε επιλογές στην βάση άλλων σκοπιμοτήτων απ’ ότι το εθνικό συμφέρον υπαγορεύει.

Αυτό είναι το δικό μας χρέος στους αγωνιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αυτό οφείλουμε στην πατρίδα μας. Αυτό οφείλουμε στις επερχόμενες γενιές. Το οφείλουμε αυτή την ώρα, την ώρα της εθνικής ευθύνης. Οφείλουμε να βρούμε τη δύναμη και να συμπεριφερθούμε με τη μεγίστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να επουλώσουμε τις πληγές.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα γεγονότα και ο χρόνος δεν επιτρέπουν σε κανένα ούτε εφησυχασμό, ούτε επιλογές στη βάση των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων απ’ ότι το εθνικό συμφέρον υπαγορεύει.

Το 1974, διχάσαμε το λαό, προκαλέσαμε φανατισμό, μίση και πάθη. Δημιουργήσαμε ΕΟΚΑ Β και παρακράτος, νομίσαμε ότι ξεκαθαρίζαμε τους λογαριασμούς μεταξύ μας και τελικά με την αφέλεια και την άγνοιά μας δουλέψαμε για λογαριασμό του Αττίλα και της Τουρκίας.

Σήμερα, τις μέρες του μεγάλου πλήγματος της οικονομίας, την ώρα που ο λαός αγωνιούσε, πληγώθηκε, ένοιωσε την αξιοπρέπειά του να καταρρακώνεται , εμείς οι πολιτικοί βρεθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων. Λογομαχούσαμε από τις τηλεοράσεις, ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να συστρατευτούμε για να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας και της προκοπής. Μια Κύπρο όπως την ονειρεύτηκαν και την οραματίστηκαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους γι αυτήν.

Ας διασφαλίσουμε λοιπόν ότι οι μελλοντικές γενιές θα βιώσουν τα αγαθά της ειρήνης και ποτέ τον αβάσταχτο πόνο που βίωσε η δική μας γενιά. Το οφείλουμε άλλωστε σε όσους διαχρονικά έδωσαν τη ζωή τους για τη διάσωση αυτού του τόπου. Οι ψυχές των θυμάτων που έπεσαν για τη λευτεριά και τη δημοκρατία θα γαληνεύσουν μόνο όταν πετύχουμε την ενότητα και την απελευθέρωση της πατρίδας μας και δικαιώσουμε με τον τρόπο αυτό τη θυσία τους.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:45:19 PM