Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Κουβέιτ - 20/10/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Κουβέιτ, με έδρα την Αθήνα, κ. Raed Abdulla Al-Rifai.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Raed Abdulla Al-Rifai εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού και της Κυβέρνησης του Κουβέιτ για τη θέση αρχών που τήρησε η Κυπριακή Κυβέρνηση κατά τη σκοτεινή περίοδο της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, καταδικάζοντας την εχθρική αυτή ενέργεια και στηρίζοντας όλες τις διεθνείς προσπάθειες που οδήγησαν στην τελική απελευθέρωση της χώρας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Πρέσβης επαναβεβαίωσε τη βάση της εξωτερικής πολιτικής του Κουβέιτ, δηλαδή την πλήρη στήριξη και τήρηση όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανος που συμμετέχει στις νέες εξελίξεις στις σχέσεις τους οι οποίες, με την πρόσφατη υπογραφή διμερών συμφωνιών και το επικείμενο άνοιγμα Πρεσβείας του Κουβέιτ με έδρα τη Λευκωσία και το παράλληλο άνοιγμα Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κουβέιτ, θα ενισχύσουν περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα ισχυρή σχέση.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη του Κουβέιτ για την πρόθεση της Κυβέρνησης να τον στηρίξει με κάθε τρόπο στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Είπε ότι ο ίδιος προσβλέπει σε συνεργασία μαζί του για τη διεύρυνση των μακροχρόνιων φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς το λαό και την Κυβέρνηση του Κουβέιτ για την ειλικρινή και ισχυρή στήριξη που προσέφεραν στην Κύπρο στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή του 1974. Επί σειρά ετών, είπε, τα δύο κράτη είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα αναφορικά με το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας τους και οι παρεμφερείς αυτές εμπειρίες ενίσχυσαν τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο κρατών.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Είμαι σίγουρος ότι η θητεία σας θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. Ως αδιάσειστη απόδειξη της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, η Κύπρος θα προχωρήσει στο άνοιγμα Πρεσβείας στο Κουβέιτ το επόμενο έτος. Επιτρέψτε μου, επίσης, να εκφράσω την ευχή για το άνοιγμα Πρεσβείας του Κουβέιτ στο εγγύς μέλλον στη Λευκωσία.

Η Κύπρος, ευρισκόμενη στην ανατολικότερη γωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, είναι σε πολύ καλή θέση να προσφέρει πολύτιμη συμβολή στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων και στην παροχή νέων ευκαιριών για συστηματικό διάλογο μεταξύ των πολιτισμών μας. Θα χαιρετίσουμε έναν πιο ενισχυμένο πολιτικό διάλογο όσον αφορά τη σταθερότητα της περιοχής μας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στα πλαίσια των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, και αισθανόμαστε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για δημιουργία νέας δυναμικής για συνεργασία στην οικονομία, τον τουρισμό και την εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση αρχών του Κουβέιτ στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και για το ότι αναγνωρίζει ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει προβεί σε πληθώρα ενεργειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζεται στην πολύτιμη στήριξη της Κυβέρνησης του Κουβέιτ, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εξέφρασε, ωστόσο, την απογοήτευσή του για την υφιστάμενη αντιπαραγωγική πολιτική ως προς την Κύπρο στα πλαίσια του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, αναφέροντας ότι αναμένει από το Κουβέιτ, σε συνεργασία και με άλλες φίλες χώρες στον Οργανισμό, να αποθαρρύνουν πολιτικές που αντιμάχονται και παρακωλύουν τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το νέο Πρέσβη για την παρούσα φάση των συνομιλιών, αναφέροντας τα ακόλουθα:

«Έχουμε ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία υπήρξε αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε προκειμένου να ανοιχθεί ο δρόμος για την επανένωση της πατρίδας μας. Μαζί με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφωνήσαμε σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίστηκε στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Συμφωνήθηκε, επίσης, μια διαπραγματευτική διαδικασία για τους Κύπριους και από τους Κύπριους, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να στοχεύει στην εξεύρεση αμοιβαία συμφωνημένης και αποδεκτής λύσης η οποία να τεθεί για έγκριση από τις δύο κοινότητες της Κύπρου σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα.

Για δεκαοχτώ μήνες είχαμε εργαστεί μαζί με τον κ. Ταλάτ στη βάση αυτού του πλαισίου, σημειώνοντας πρόοδο σε ορισμένες σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς, σε πολλούς τομείς δεν επετεύχθηκαν συγκλίσεις.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τώρα με το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στο κεφάλαιο που αφορά το Περιουσιακό. Παρά τις δυσκολίες στις πρώτες συναντήσεις, προτίθεμαι να συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή τη πίστει, για να επιτευχθεί μια λύση στη συμφωνημένη βάση, το συντομότερο δυνατό.

Η πρόσφατη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη αποτελεί ουσιώδες μέτρο στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό αποτέλεσμα της διάνοιξης για να επιτύχουμε πρόοδο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να προωθήσω αποφασιστικά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σύντομα, υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων που, αν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Το πρώτο μέρος της πρότασής μου αφορά τη διασύνδεση και ταχεία συζήτηση των τριών αλληλένδετων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, δηλαδή του περιουσιακού, του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών και του κεφαλαίου της ιθαγένειας, αλλοδαπών, μετανάστευσης και ασύλου (έποικοι). Η ταυτόχρονη συζήτηση αυτών των κεφαλαίων θα μείωνε σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για τις διαπραγματεύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι έποικοι κατέχουν σήμερα περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους εκτοπισθέντες και το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις περιουσίες, που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, βρίσκονται στις περιοχές που θα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, αυτά τα τρία κεφάλαια είναι φυσιολογικά, λογικά και πολιτικά διασυνδεδεμένα.

Το δεύτερο μέρος της πρότασής μου αφορά την Αμμόχωστο και θα ωφελήσει σημαντικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, ενός χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς και των δυο κοινοτήτων, καθώς και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς μεγάλο οικονομικό όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της σύμφωνα με το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1984) δεν θα είναι προς όφελος μόνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά θα ενισχύσει και τη βιωσιμότητα του λιμανιού της Αμμοχώστου. Η θετική επίδραση, κατά κύριο λόγο στην υποτονική οικονομία των κατεχομένων, δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Η Τουρκία θα κερδίσει, επίσης, από την εφαρμογή της παρούσας πρότασης, καθώς η γενική θετική επίδραση θα οδηγήσει προοδευτικά στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συμβάλει θετικά και στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία, με την καίρια και άμεση ανύψωση του ηθικού του κυπριακού λαού, παρόλο που για την πλήρη εφαρμογή του πακέτου θα απαιτείτο κάποιος χρόνος.

Το τελευταίο μέρος της πρότασης αφορά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης θα καλύπτει τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις, και τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τους εποίκους, και θα πρέπει να συγκληθεί με την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το συνταγματικό και άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αντιδράσουν θετικά σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούν να αποδειχθούν υποβοηθητικές στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις προσπάθειές μας. Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να δείξουν ότι μοιράζονται την ίδια πολιτική βούληση με μας για την επίτευξη ταχείας προόδου και μιας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αναμένουμε ότι οι δημόσιες διακηρύξεις της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν είναι απλώς μέρος ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού αλλά ότι είναι ενεργά δεσμευμένες σε μια λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, υποβάλλοντας προτάσεις που να συντελούν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επανένωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκέμβρη, και πρέπει να είναι εποικοδομητικός. Οι θέσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να βασίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενταξιακή της πορεία δεν μπορεί να παραμένει, όπως είπε, ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη, αν συνεχίσει την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση και την άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Η Τουρκία, τόνισε, πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να συμβάλει με θετικό και ενεργό τρόπο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει με πολιτικές που προκαλούν σοβαρά προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτό οδήγησε στο πάγωμα μεγάλου αριθμού ενταξιακών κεφαλαίων της Άγκυρας, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Χρίστος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:37 PM