Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη στην εκδήλωση του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, Λευκωσία - 30/10/2015


Αξιότιμε Πρόεδρε του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου,


(Εξοχότατε Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας)

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι μεγάλη χαρά να παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Κυπρο-ρωσικός Σύνδεσμος με την ευκαιρία συμπλήρωσης 55 χρόνων από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η επέτειος αυτή αξίζει να αναδειχθεί με τον πιο επίσημο και εορταστικό τρόπο. Στα 55 αυτά χρόνια, θεμελιώθηκαν οι ιστορικές και αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, δημιουργώντας ένα ευρύ και ισχυρό πλέγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Στο πολιτικό επίπεδο, η αλληλεγγύη και αδιάλειπτη συμπαράσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον αγώνα μας για επανένωση του νησιού, είναι όχι μόνο ανεκτίμητη αλλά και βαθιά συγκινητική. Στον οικονομικό τομέα, η επιχειρηματική δραστηριοποίηση, οι επενδύσεις και ο τουρισμός ενισχύουν σταθερά την κυπριακή οικονομία και έχουν συμβάλει κατά ουσιαστικό τρόπο στη σταδιακή ανάκαμψη της μετά από την πρόσφατη κρίση. Στο επίπεδο της κοινωνίας, οι δεσμοί είναι βαθιοί και αναπτύσσονται συνεχώς μέσα από αξιόλογες πολιτιστικές ανταλλαγές και εκδηλώσεις, μέσα από το κοινό θρησκευτικό υπόβαθρο, τα γνήσια αισθήματα φιλίας, καθώς και τη δραστήρια ρωσική κοινότητα της Κύπρου.

Αποτελεί κοινή πιστεύω διαπίστωση, ότι η ισχυρή αυτή σχέση και το αίσθημα εγγύτητας προκύπτουν αυθόρμητα, έχοντας ως βάση τους τη διαχρονική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών, την Ορθοδοξία, τις ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες, καθώς και την κοινή επιθυμία για σύσφιξη μιας σχέσης που είναι πολύτιμη και για τις δύο πλευρές.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σταθώ στην πολύτιμη συμβολή του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου και να εκφράσω από πλευράς της Κυβέρνησης, την εκτίμηση και τις θερμές μας ευχαριστίες για το αξιόλογο έργο που επιτελείτε. Η συμβολή σας στην ενίσχυση των ρωσο-κυπριακών σχέσεων είναι καταρχάς πολύχρονη: ο Κυπρο-ρωσικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε ένα μόνο χρόνο μετά από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στα 54 χρόνια της προσφοράς του, ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα, συμβάλλοντας με ουσιαστικό τρόπο στις πολιτιστικές, κοινωνικές, επιστημονικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και πολιτικές ανταλλαγές και συνεργασία. Οι αξιόλογες πρωτοβουλίες του Συνδέσμου έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν την δυνατότητα ώστε οι δύο λαοί να έρθουν ακόμα ποιο κοντά, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό ο ένας του άλλου και να προωθήσουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας στους διάφορους τομείς. Το πολυδιάστατο αυτό έργο υποβοηθά και δίνει περαιτέρω ώθηση και στις δικές μας προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο, για συνεχή αναβάθμιση και σύσφιξη των σχέσεων με ένα ανεκτίμητο εταίρο και φίλη χώρα όπως η Ρωσία.

Ευελπιστούμε ότι οι διοργανώσεις για την επέτειο των 55χρονων διπλωματικών μας σχέσεων θα κορυφωθούν με επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov στην Κύπρο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ακόμα μια φορά για την πρόσκληση. Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση, καθώς και στο πολύτιμο έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος σας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:21 PM