Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας - 04/11/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, o οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.


Ακολούθως, οι δύο Υπουργοί παρακάθησαν σε διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο Υπουργεία.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι κ.κ. Κυπριανού και Lavrov υπέγραψαν Αναθεωρημένο Σχέδιο Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών για τα έτη 2010 -2011 και Πρόγραμμα Συνεργασίας στους τομείς της Επιστήμης, Παιδείας και Πολιτισμού για τα έτη 2009-2012.

Ακολούθως, οι κ.κ. Κυπριανού και Lavrov παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Κυπριανού, αφού καλωσόρισε το Ρώσο ομόλογό του, σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας ήταν και είναι εξαιρετικές. Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια παραδοσιακή φιλία σε επίπεδο τόσο των Κυβερνήσεων όσο και των λαών που μεταφράζεται σε συνεργασία σε διμερές, πολυμερές και διεθνές επίπεδο. «Όλοι γνωρίζουν πόσο σταθερός συμπαραστάτης είναι η Ρωσική Ομοσπονδία στον αγώνα της Κύπρου για επανένωση του νησιού και τον ιδιαίτερα θετικό ρόλο που διαδραματίζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Κυπριανού. Επισήμανε, δε, την παρουσία μιας δυναμικής ρωσικής κοινότητας στην Κύπρο που δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα και σε άλλους τομείς, καθώς και τις πολύ σημαντικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως η συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι τόσο στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια όσο και στη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το παρόν στάδιο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. «Επ’ αυτού, τονίσαμε την ανάγκη να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι σε σχέση με τη διαδικασία των συνομιλιών, δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με στόχο τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο χωρίς ξένες παρεμβάσεις, χωρίς χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησία», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας, περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Ιράν, θέματα ενέργειας καθώς και η πρόταση του Ρώσου Προέδρου Medvedev για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Κύπρου ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κυπριανού επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης στη συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. «Θεωρούμε ότι η Ρωσία δεν είναι ανταγωνιστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ένας ισότιμος εταίρος και είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρχει στενή μεταξύ τους συνεργασία», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου «για τη διαχρονική συνεπή στήριξη της Ρωσίας –στη βάση θέσεων αρχής και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας- που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην επανένωση της χώρας μας».

Από πλευράς του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε το «συνάδελφο και φίλο κ. Κυπριανού για την άψογη διοργάνωση της επίσκεψης και για την παραδοσιακή φιλοξενία». Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εις βάθος την εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν κατά την περσινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στη Μόσχα.

Ο κ.Lavrov επισήμανε ότι, στις σημερινές επαφές του, επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας σε διάφορους τομείς, όπως είναι το εμπόριο και η οικονομία. Σημείωσε, δε, ότι η υπογραφή του Προγράμματος Συνεργασίας στους τομείς της Επιστήμης, της Παιδείας και του Πολιτισμού θα συμβάλει στην αναβάθμιση των διαχρονικά στενών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο, είπε ότι αυτή χαρακτηρίζεται από αμοιβαία κατανόηση και ετοιμότητα για αλληλοϋποστήριξη και εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η στάση, είπε, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει και στην προσέγγιση άλλων χωρών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας.

«Η Ρωσία, όπως και η Κύπρος, ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια για τη διευθέτηση προβλημάτων χωρίς τη χρήση βίας και έξωθεν πιέσεων και δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Lavrov υπογράμμισε ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τόνισε, παράλληλα, ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει οι ίδιες να βρουν την τελική φόρμουλα της διευθέτησης, η οποία πρέπει να είναι προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαδραματίζει υποβοηθητικό ρόλο και δεν μπορεί να επιβάλει οποιεσδήποτε έξωθεν συνταγές και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, σημείωσε. Είναι απολύτως κατανοητά τα κριτήρια που προνοούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και αυτά τα κριτήρια πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο όσο αφορά στο Κυπριακό, αλλά και στη διευθέτηση άλλων διενέξεων, είπε. Πρόσθεσε ότι ακριβώς αυτό προβλέπει η πρωτοβουλία του Προέδρου Medvedev για τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέγραψε τις αρχές, πάνω στις οποίες πρέπει να βασίζεται η διευθέτηση του Κυπριακού. Η σημαντικότερη από αυτές είναι ότι η επίτευξη της συμφωνίας πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις δύο πλευρές στην Κύπρο και αυτή η αρχή δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανένα, τόνισε. Η επιβολή έξωθεν οποιωνδήποτε τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή συνταγών μέσω επιδιαιτησίας θα είναι ενάντια στην κοινή λογική και ενάντια στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε.

Κάθε διεθνές πρόβλημα, κάθε διένεξη έχουν τη δική τους ιστορία, όμως για τη διευθέτησή τους απαιτείται, πρώτα απ’ όλα, η συγκατάθεση των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών, επισήμανε ο κ. Lavrov. Στην Κύπρο πρέπει να αφήσουμε τις δύο πλευρές να βρουν τη λύση μεταξύ τους, μια λύση αμοιβαία αποδεκτή, τόνισε.

Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, πρέπει να εφαρμόζουν πλήρως τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε ο κ. Lavrov. Το πιο σημαντικό είναι ότι δύο πλευρές συνεχίζουν τη διαδικασία των συνομιλιών, υπάρχει θετική πρόοδος και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν στη σύναψη μιας πολιτικής συμφωνίας που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατέληξε.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:11 PM