Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας για εφαρμογή προγράμματος κατάρτισης λειτουργών της Κυπριακής Δημόσιας Υπηρεσίας στη γαλλική γλώσσα - 19/10/2015


Στο περιθώριο της 31ης Υπουργικής Διάσκεψης της Γαλλοφωνίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας, στις 10 -11 Οκτωβρίου 2015, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, νέο τριετές μνημόνιο συνεργασίας σχετικό με το Πρόγραμμα «Τα γαλλικά στις διεθνείς σχέσεις», που αφορά στην εφαρμογή προγράμματος κατάρτισης στη γαλλική γλώσσα λειτουργών της Κυπριακής Δημόσιας Υπηρεσίας. Το μνημόνιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο 2016.


Το μνημόνιο συνυπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Προσωπικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μόνιμο Συμβούλιο της Γαλλοφωνίας, κ. Ανδρέας Πιρίσιης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Υπουργό Εξωτερικών στη Διάσκεψη και εκ μέρους του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, ο Γενικός Διευθυντής του κ. Adama OUANE.

Ο στόχος του μνημονίου είναι η σταδιακή επιμόρφωση σημαντικού αριθμού λειτουργών της Δημόσιας Υπηρεσίας, οι οποίοι χειρίζονται και παρακολουθούν ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα. Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην εμβάθυνση της γνώσης της γαλλικής γλώσσας έτσι ώστε οι λειτουργοί να είναι ικανοί στο μέλλον να χειρίζονται με άνεση φακέλους και έγγραφα στα γαλλικά.

Πρόκειται για το τρίτο μνημόνιο που υπογράφει η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2006. Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2007. Σήμερα αριθμεί δώδεκα τμήματα με εκατόν και πλέον λειτουργούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, ιδιαίτερα μαθήματα για Υπουργούς, Γενικούς Διευθυντές, υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων και διπλωμάτες.

Εκτός από τα μαθήματα γλώσσας, προσφέρονται επίσης βραχυπρόθεσμες υποτροφίες σε εξειδικευμένα κέντρα γλωσσών της Γαλλίας, του Βελγίου και άλλων γαλλόφωνων χωρών, καθώς και εξειδικευμένα σεμινάρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί ότι η υπογραφή του μνημονίου είναι πρωταρχικής σημασίας για την προώθηση της γαλλικής γλώσσας, όπως επίσης και των αξιών της Γαλλοφωνίας και του πολιτισμού των γαλλόφωνων χωρών και προσβλέπει στη συνέχεια και επέκταση αυτής της συνεργασίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας αποτελείται σήμερα από 57 κράτη μέλη και 23 παρατηρητές και αποτελεί σημαντικό παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ λαών και Κυβερνήσεων.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:03 PM