Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών στο 36ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη Νέα Υόρκη
- 06/04/2008Στις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, στις επαφές του στην Ουάσιγκτον και στο ρόλο της ομογένειας στην προώθηση του εθνικού μας θέματος αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού σε ομιλία του χθές στο 36ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, στη Νέα Υόρκη.


Αναφερόμενος στη συμφωνία της 21ης Μαρτίου μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι αυτή εφαρμόζει και ακολουθεί τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006. Έχει το πλεονέκτημα, πρόσθεσε ότι από τη μια καθορίζει μια διαδικασία, και από την άλλη περιλαμβάνει τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού προβλήματος που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, αποτελεί όρο αδιαπραγμάτευτο για την πλευρά μας αλλά και τη μεγάλη υποχώρηση της πλευράς μας και τόνισε ότι η παρθενογένεση, η οποία είναι ένας συγκαλυμμένος τρόπος για να γίνει η διχοτόμηση στο μέλλον, δεν είναι αποδεκτή.

Η περίφημη παρθενογένεση, η περίφημη προσέγγιση της δημιουργίας ενός νέου κράτους εξ υπαρχής που θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι αποδεκτή γιατί είναι βασικά ένας συγκαλυμμένος τρόπος για να επιτευχθεί η διχοτόμηση στο μέλλον, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού. Το παράδειγμα της Τσεχοσλοβακίας που επικαλείται η άλλη πλευρά κατέληξε στο περίφημο βελούδινο διαζύγιο, δηλαδή σε δύο κράτη, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών και τόνισε «Δεν μπορούμε να αρχίσουμε αυτό το νέο συνεταιρισμό βάζοντας θεμέλια για να καταλήξει σε διχοτόμηση. Αυτή είναι βασική αρχή» .

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε επίσης στις ομάδες εργασίες και στις τεχνικές επιτροπές που προνοεί η συμφωνία της 21ης Μαρτίου και σημείωσε ότι είμαστε στη διαδικασία σύνθεσης των ομάδων εργασίας και ανάθεσης σε αυτές συγκεκριμένου ρόλου και έχουν καθοριστεί τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν. Ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό, είπε, να αρχίσουν να εργάζονται για να μπορέσουν να αποδώσουν έργο έγκαιρα ώστε με τη σειρά τους οι ηγέτες να προχωρήσουν στις συνομιλίες. Οι τεχνικές επιτροπές, πρόσθεσε, θα ασχοληθούν με θέματα καθημερινότητας, ένα είδος μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά για να μπορέσουμε ακριβώς όταν υπάρξει λύση να συμβιώσουμε χωρίς προβλήματα.

"Θα είναι δύσκολη διαδικασία" πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, "και αυτό πρέπει να το τονίζουμε σε όλους τους συνομιλητές μας. Θα υπάρξουν και προβλήματα και κάπου αυτό τον υπερ-ενθουσιασμό που παρουσιάστηκε, τόσο ο Πρόεδρος όσο εγώ και τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης θέλουμε κάπως να τον εκτονώσουμε, να χαμηλώσουμε λίγο τους τόνους. Διότι ναι μεν υπάρχει η δέσμευση αλλά καμιά φορά ο υπερ-ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση. Θα έχουμε δυσκολίες, είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα και ακριβώς γι' αυτό επιμένουμε ότι δεν θέλουμε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τεχνητές προθεσμίες για να δοθεί η δυνατότητα με επιμονή να μπορέσουμε να λύσουμε τις πιο δύσκολες πτυχές του προβλήματος. Και αν χρειαστεί, οι δύο ηγέτες θα έχουν και άλλες συναντήσεις όπως προνοεί η συμφωνία της 21ης Μαρτίου ακριβώς για να μπορέσουν να βοηθήσουν να υπάρξει αποτέλεσμα από τη δουλειά των ομάδων εργασίας".

Ο κ. Υπουργός στη συνέχεια επισήμανε ότι ναι μεν ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι δεσμευμένος να εργαστεί και έχει τη θέληση και τη διαλλακτικότητα για να μπορέσει να επιτευχθεί αποτέλεσμα, έχει ιστορία συνεργασίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τον κ. Ταλάτ την οποία αξιοποιεί σε αυτή τη διαδικασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σταθεί στις βασικές αρχές που συνθέτουν μια σωστή, αποτελεσματική, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος. Διότι, τόνισε, δεν είναι θέμα απλώς λύσης για χάρη της λύσης που αύριο θα καταρρεύσει. Πρέπει να είναι κάτι το οποίο θα είναι συνολικό και που θα μπορέσει να σταθεί και διαχρονικά.

Αναφερόμενος στο θέμα της Λήδρας ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι θετικό να μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά να μην φθάνουμε στο άλλο άκρο και να νομίσουμε ότι ήταν κομμάτι της λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Πρώτα απ' όλα, τόνισε, δεν είναι άνοιγμα της οδού Λήδρας αλλά άνοιγμα οδοφράγματος με ελέγχους και περιορισμούς. Η λύση, είπε, του Κυπριακού προβλήματος είναι να μην υπάρχει ανάγκη να υπάρχουν αυτά τα περάσματα κατά μήκος της πράσινης γραμμής, αλλά και καθόλου πράσινη γραμμή.

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε ο κατοχικός στρατός στη Λήδρας και τόνισε ότι αυτό είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει ο παράγοντας Τουρκία που είναι βασικός και καθοριστικός για το ποια έκβαση θα έχουν αυτές οι συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι "εδώ υπάρχει περισσότερη περιπλοκή του ζητήματος με τη συνταγματική κρίση στην Τουρκία η οποία έχει επιπτώσεις και στη δική μας διαδικασία. Πρώτο, γιατί σίγουρα αποσπά την προσοχή της Κυβέρνησης της Τουρκίας η οποία θέλουμε να βοηθήσει για τη λύση του προβλήματος, με πιέσεις, με παροτρύνσεις, με ενθάρρυνση να στηρίξει αυτή τη διαδικασία, αλλά που προβάλλει το άλλοθι, τη δικαιολογία ότι αφού έχω τα εσωτερικά μου προβλήματα, μην μου ζητάτε να κάνω παραχωρήσεις. Αλλά ακόμη και αν υπήρχε αυτή η καλή θέληση υπάρχει και το πρόβλημα ότι μια αδύναμη Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αντισταθεί στον τουρκικό στρατό, στο βαθύ κράτος που ξέρουμε ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε λύση".Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:46 PM