Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας του Ελ Σαλβαδόρ - 25/01/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας του Ελ Σαλβαδόρ, με έδρα τη Ρώμη, κας Aída Luz Santos de Escobar.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της, η κα Πρέσβης αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών από το 1999 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας καθώς και την επιθυμία της Κυβέρνησης της χώρας για ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η κα Πρέσβης είπε επίσης ότι το Ελ Σαλβαδόρ επιδιώκει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας. Ο λαός του Ελ Σαλβαδόρ, πρόσθεσε, έχει υποφέρει πολύ από κοινωνικά προβλήματα και από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημα η κα Πρέσβης είπε: «Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια χώρα που αγωνίζεται για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης και, στη βάση της δικής του ιστορικής εμπειρίας, υποστηρίζει και προωθεί τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση ως τον ιδεώδη μηχανισμό για την επίλυση διαφορών, τηρώντας πάντοτε τον απαραίτητο σεβασμό στις βασικές αρχές της διεθνούς συνύπαρξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ελ Σαλβαδόρ δίδει την προσήκουσα προσοχή στην κατάσταση στην Κύπρο και υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση λύσης.

Ενδεικτική του ενδιαφέροντός μας είναι η συμμετοχή αξιωματικών της Εθνικής Πολιτικής Αστυνομίας της χώρας μας στις επιχειρήσεις της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο».
Η κα Πρέσβειρα αναφέρθηκε ακολούθως στην ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ καθώς και στην πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα της.

Καταλήγοντας, διαβίβασε την επιθυμία της Κυβέρνησης της χώρας της για συνέχιση της διεύρυνσης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και των σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προσβλέπει στη συνεργασία του με τη νέα Πρέσβειρα για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων καθώς και της συνεργασίας τους σε διεθνή φόρα. Το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης (2009) για διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων Εξωτερικών, πρόσθεσε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για επιτυχή εκπλήρωση του στόχου αυτού.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε, η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Ελ Σαλβαδόρ. Η συμμετοχή μας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-CELAC στο Σαντιάγο της Χιλής, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών μας για ενίσχυση των σχέσεων μας ενώ ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς αυτό τον σκοπό θα είναι η ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Κεντρικής Αμερικής.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Όμως, από τον Μάιο του 2010, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν τίμησε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας μονομερώς τη συνάντηση εκείνης της ημέρας ως την τελευταία. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την ισχυρή πεποίθηση μου ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και ακούραστα για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους μέσα σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:50:49 PM