Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης - 25/01/2013


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. Branko Kesić.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Kesić διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές της Προεδρίας και του λαού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Ο κ. Πρέσβης ακολούθως συγχάρηκε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη σημαντική συμβολή και επιτυχία της κατά την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ευχαρίστησε επίσης για την υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στη χώρα του στην πορεία της για ένταξη στην ΕΕ και εξέφρασε ευχαρίστηση που η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισκέφθηκε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά την Κυπριακή Προεδρία.

Για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, είπε ο κ. Πρέσβης, απόλυτη προτεραιότητα είναι η εντατικοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Για να ισχύσει η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο να ικανοποιείται ακόμη μια προϋπόθεση, για την οποία οι κύριες πολιτικές δυνάμεις προωθούν ένα ανοικτό διάλογο, και είμαι βέβαιος ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την υποβολή υποψηφιότητας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Πρέσβης είπε ότι προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλους τους τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η επιστήμη και να εδραιώσει τις διμερείς σχέσεις, με σκοπό την προώθηση των κοινών συμφερόντων. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες και μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές της ελευθερίας και δημοκρατίας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Πρέσβης είπε: «Η χώρα μου θλίβεται που παραμένει άλυτο μετά από δεκαετίες προσπαθειών. Η θέση μας ήταν πάντα υπέρ της επανένωσης, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και της επίτευξης μιας ειρηνικής και διαρκούς λύσης βασισμένης σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα του παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του και ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους για την περαιτέρω εμβάθυνση των διαχρονικά εξαίρετων διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο εδώ και χρόνια, είναι ουσιώδες όμως να κάνουμε περισσότερα βήματα για ενίσχυση αυτών των σχέσεων και να εξερευνήσουμε νέους τομείς συνεργασίας.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ και επομένως υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η Κύπρος έθεσε το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης στην κορυφή της ατζέντας της και έκανε συγκεκριμένα βήματα προς την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υποψήφιων χωρών, κάτι που η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει. Συνεπώς, πρόσθεσε, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την πλήρη υποστήριξη μας στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και πιστεύουμε ότι η χώρα σας θα κάνει τα αναγκαία βήματα προς επίτευξη αυτού του στόχου, όπως σημειώθηκε ρητά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, τα οποία εξέφραζαν την κατηγορηματική υποστήριξη του Συμβουλίου προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ενώ επανέλαβαν τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ως θέμα προτεραιότητας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης για την πολύτιμη υποστήριξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, είπε, οι εξελίξεις εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία και έτσι η Κύπρος εκτιμά τη συνεργασία φιλικών χωρών εντός του ΟΙΔ για αποθάρρυνση πολιτικών που είναι αντιπαραγωγικές προς τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας μας. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Όμως, από τον Μάιο του 2010, όταν ο δρ Ντερβίς Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν τίμησε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Ταλάτ. Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Έρογλου να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας μονομερώς τη συνάντηση εκείνης της ημέρας ως την τελευταία. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.


Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών.

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την ισχυρή πεποίθηση μου ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και ακούραστα για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους μέσα σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:10 PM