Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Ρώμη - 26/10/2012


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ολοκλήρωσε χθες το απόγευμα τις επαφές του στη Ρώμη, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αγία Έδρα.


Κατά τις επαφές του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε η σύζυγός του κα Έλση Χριστόφια και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας που αποτελείτο από την Υπουργό Εξωτερικών δρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα κ. Γιώργο Πουλίδη, τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστο Χριστοφίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, όπου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, στο Αποστολικό Μέγαρο, στην Αγία Έδρα, η οποία διήρκησε 40 περίπου λεπτά. Το Κυπριακό, η συνεχιζόμενη καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η οικονομική κρίση ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνάντηση, η οποία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πραγματοποιήθηκε σε πολύ εγκάρδιο κλίμα.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, ο Πάπας του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν και άλλες συνάξεις του Βατικανού, Επισκόπων της περιοχής, στην Κύπρο, διότι θεωρεί την Κύπρο το νοτιότερο σύνορο του Χριστιανισμού στην περιοχή.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Κράτους (Πρωθυπουργός) της Αγίας Έδρας Καρδινάλιο Tarcisio Bertone.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στο κυρίαρχο Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας, όπου έτυχε υποδοχής από τον Πρίγκιπα και Μέγα Μάγιστρο (Πρόεδρο) του Τάγματος Fra’ Matthew Festing. Ακολούθησε επίσημη τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου Χριστόφια από τον Πρίγκιπα του Τάγματος με το Περιδέραιο του Τάγματος Αξίας της Μάλτας και παρασημοφόρηση του Πρίγκιπα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Στην ομιλία του κατά την τελετή ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μεταξύ άλλων, είπε: «Οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ του Κυρίαρχου Στρατιωτικού Τάγματος της Μάλτας και της Κύπρου χρονολογούνται από το 1291. Ωστόσο, επίσημες διπλωματικές σχέσεις έχουν εγκαθιδρυθεί μόλις φέτος», σημειώνοντας ότι η χρονική συγκυρία για την εγκαθίδρυση επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Από την πλευρά του, ο Πρίγκιπας του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, σημειώνοντας: «Στηρίζουμε μια ειρηνική λύση και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα εμπλεκόμενα μέρη θα επιτρέψουν να επικρατήσει ένα θετικό και ειρηνικό πνεύμα και να επιτευχθεί μια λύση στο νησί». Επίσης, εξήρε το έργο και τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και ιδιαίτερα την προτεραιότητα που αφορά την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Υπουργό Εξωτερικών δρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή για την προσωπική της πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του Φόρουμ για την Προστασία και Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Μεσόγειο.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ρώμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από την κυπριακή αντιπροσωπεία, πραγματοποίησε επίσκεψη στα Κεντρικά Γραφεία της Κοινότητας Αγίου Αιγιδίου, όπου είχε συνάντηση με τα στελέχη της Κοινότητας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:41:15 PM