Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ - 11/03/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μάρκος Κυπριανού, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου ήταν η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και η κατάσταση στη Γεωργία, τη Ζιμπάμπουε και το Ιράν. Οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο την κατάσταση στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο.


Διεξήχθη, επίσης, συζήτηση επί του κειμένου των συμπερασμάτων του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 13-14/03/08. Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό τα συμπεράσματα του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δίνουν τα ορθά μηνύματα στον πολίτη της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί μόνο με την ανάπτυξη, την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση, μη αποδίδοντας τη δέουσα προτεραιότητα στην κοινωνική διάσταση της Ευρώπης που επιθυμούμε και οφείλουμε να οικοδομήσουμε, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού. Είναι γι’αυτό το λόγο, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, που κατά τις διαβουλεύσεις επεξεργασίας του κειμένου, η Κύπρος τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης προβολής της κοινωνικής διάστασης της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Ο κ. Κυπριανού είχε, τέλος, σύντομες διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, της Δανίας και της Ισπανίας.

Σε δηλώσεις του προς τους ανταποκριτές κυπριακών και ελληνικών ΜΜΕ, χθες στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε αρχικά στο θέμα της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις θεωρήσεις διαβατηρίων, τονίζοντας ότι η Κύπρος στηρίζει την κοινοτική προσέγγιση του θέματος. Αν και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από κάποια άλλα κράτη μέλη, πρόσθεσε, η Κύπρος στηρίζει τη θέση της προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι η διαπραγματευτική ικανότητα της Ένωσης καθίσταται πιο ισχυρή όταν μιλάει με μια φωνή.

Αναφορικά με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο θέμα της Σερβίας υπογραμμίζοντας τη θέση της Κύπρου, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ πρέπει να κρατήσει στενή επαφή με τη Σερβία. Επεσήμανε, επίσης, ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε η Σερβία να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο που διανύει η χώρα. Εμείς, είπε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να παρέχουμε στη Σερβία τη δυνατότητα να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς προς την ΕΕ και να αφεθεί στους Σέρβους να την αξιοποιήσουν όταν θα είναι έτοιμοι.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:09 PM