Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών - 11/10/2014


Επαναλαμβάνω την έκκληση μου προς τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και σε πνεύμα ενότητας την παρούσα σοβαρή Τουρκική πρόκληση. Η προσπάθεια εισαγωγής ζιζανίων στις σχέσεις της Κύπρου με ξένες χώρες , ο κάθε ένας αναλόγως των δικών του ιδεολογικών προτιμήσεων τελικά πολύ λίγη ζημιά προκαλεί στην Κυβέρνηση ή την Αντιπολίτευση αλλά πολύ μεγαλύτερη στην Κύπρο την ίδια.


Από τις δημόσιες αντιδράσεις Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ε.Ε. αντί να συγκρατούμε το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακή Δημοκρατία. να προβαίνει σε έρευνες και στη συνέχεια σε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ της και καλούν σε αποφυγή προκλήσεων από εκείνους που πασιφανώς τις προκαλούν, προχωρούμε να δώσουμε διαφορετικές ερμηνείες στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιχειρούμε να τις βαθμολογούμε ανάλογα.

Χαρακτηριστική είναι και η σπουδή να σημειώνουμε και να εξηγούμε την τάχα σιωπή του ενός και του άλλου και τα γεγονότα να διαψεύδουν την κριτική μέσα στο ίδιο δελτίο ειδήσεων . Έσπευσε η Αντιπολίτευση να θεωρήσει την «σιγή» της Ρωσσίας ότι οφείλεται στην τάχα μονοδιάστατη εξωτερική μας πολιτική και την ίδια ημέρα η Μόσχα όχι μόνο προέβει σε δήλωση αλλά επισήμως μας πληροφόρησε για αυστηρό διάβημα της προς στην Άγκυρα. Την επομένη, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ χαιρέτησε , και ορθώς, την Ρωσική ανακοίνωση σε αντιδιαστολή στη «χτυπητή απουσία αντίδρασης της Ε.Ε.». Το ίδιο δελτίο ειδήσεων ανακοίνωνε τη δήλωση του Προέδρου Φον Ροπάυ που μιλά από μόνη της.

Η διεθνής αποδοκιμασία έχει καταγραφεί. Οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν. Είναι αρκετό για να σταματήσει την Τουρκία; Πιθανώς ναι πιθανώς όχι. Εδώ ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ απολογήθηκε στην Τουρκία για τις αλήθειες που ανάφερε στο Χάρβαρντ λόγω των συγκυριών του παρόντος. Οι προγραμματισμένες γεωτρήσεις της ΕΝΙ θα συνεχιστούν, όποιες και να είναι οι προκλήσεις. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο, που δεν προβλέπονται πριν το τέλος της δεκαετίας, θα ανήκουν αναλογικά σε όλους τους Κυπρίους. Οι σημερινές προκλήσεις της Τουρκίας στέλλουν το μήνυμα ότι δεν θέλει ή δεν πιστεύει ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέχρι τότε.

Το αποτέλεσμα είναι η αναστολή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις ενόσω λαμβάνουν χώρα απειλές, εκβιασμοί και επίδειξη ισχύος, γιατί η αρχή των διαπραγματεύσεων είναι ότι διεξάγονται με ίσους όρους (equal footing). Την ευθύνη τη φέρει ακεραία η Τουρκία και η Τ/Κ ηγεσία για λογαριασμό της οποίας τάχα η Τουρκία ενεργεί.

Τη Δευτέρα μεταβαίνω στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για συντονισμό ενεργειών και δράσεων προς αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:53:00 PM