Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης - 29/12/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κ. Sven Alkalaj, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.


Οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα Υπουργεία Εξωτερικών Κύπρου και Βοσνίας Ερζεγοβίνης και ακολούθως έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι υποδέχεται στην Κύπρο «το φίλο και συνάδελφο Υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», με τον οποίο, όπως είπε, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και στο πλαίσιο διάφορων διεθνών οργανισμών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι συναντήσεις στις αντίστοιχες πρωτεύουσες δίδουν πάντα την ευκαιρία για εις βάθος συζήτηση των διαφόρων ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν και είναι πολύ καλές, με συνεργασία τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε όπως ενεργοποιηθεί εκ νέου η συμφωνία για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών και υπάρξουν συχνότερες ανταλλαγές επισκέψεων σε επίπεδο Υπουργών και άλλων αξιωματούχων.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ «είναι πολύ σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς το Κυπριακό παραμένει άλυτο και διεξάγονται συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΕ και τη στενή παρακολούθηση του ΣΑ». Υπογράμμισε, δε, ότι «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για μας όπως το ΣΑ διατηρήσει την εμπλοκή του στη διαδικασία». Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη για τις τελευταίες εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να επαναλάβει τη δέσμευση της πλευράς μας στην εξεύρεση λύσης που θα διατηρεί την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της χώρας. «Η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας είναι κάτι, για το οποίο και οι δύο χώρες έχουν έντονη άποψη και αλληλοϋποστηρίζονται», σημείωσε. «Είμαστε δεσμευμένοι στην εξεύρεση μιας λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων στο πλαίσιο ενός κράτους, μιας χώρας με ομόσπονδο σύστημα διακυβέρνησης, αλλά βεβαίως με μία διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μία ιθαγένεια».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, προσθέτοντας ότι «θα θέλαμε να δούμε τη χώρα να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο». Για το σκοπό αυτό, είπε, «είμαστε πανέτοιμοι να στηρίξουμε τη Βοσνία Ερζεγοβίνη σε αυτή τη διαδικασία». Εξέφρασε, δε, τη χαρά του για το γεγονός ότι τέθηκε ήδη σε ισχύ η συμφωνία για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Τέλος, σημείωσε τη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής και της Σουηδικής Κυβέρνησης σε αναπτυξιακό πρόγραμμα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης εξέφρασε τη χαρά του για τη σύντομη, αλλά ουσιαστική, όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψή του στην Κύπρο. Ανέφερε ότι με τον κ. Κυπριανού συζήτησαν διάφορα διμερή ζητήματα που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τις δύο χώρες, με στόχο τη βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας, ειδικότερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Απηύθυνε, δε, πρόσκληση προς τον κ. Κυπριανού να επισκεφθεί τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Alkalaj είπε ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά το θέμα και στηρίζει το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθώς και τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων και κάλεσε τους ηγέτες να γεφυρώσουν τις διαφορές τους πριν από τη συνάντησή τους με το ΓΓ του ΟΗΕ τον ερχόμενο Ιανουάριο. Όπως ανέφερε, το Κυπριακό θα είναι στην ημερήσια διάταξη του ΣΑ το Φεβρουάριο του 2011.

Ο κ. Alkalaj ανέφερε, τέλος, ότι κατά τη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε όπως οι δύο χώρες εξακολουθήσουν να παρέχουν αμοιβαία υποστήριξη σε υποψηφιότητες σε διεθνείς οργανισμούς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:31:20 PM