Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - 06/11/2009


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. Vuk Jeremic.


Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο κ. Κυπριανού καλωσόρισε τον Σέρβο ομόλογό του με τον οποίο, όπως είπε, διατηρούν συχνή επαφή τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση ο κ. Υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν διμερή ζητήματα και σημείωσε τις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο τόσο κυβερνήσεων όσο και λαών, στον επιχειρηματικό κόσμο και άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Κύπρος και η Σερβία έχουν παρόμοιες θέσεις στα διεθνή πολιτικά ζητήματα, ενώ και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα εδαφικής ακεραιότητας. Υπογράμμισε, δε, ότι η Κύπρος έχει σαφή θέση σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο: Στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και θεωρεί παράνομη τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος στηρίζει, επίσης, την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, θεωρώντας ότι είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Για το λόγο αυτό, προσβλέπουμε –όποτε η ίδια η Σερβία νιώσει έτοιμη- στην εξέταση της αίτησής της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, βεβαίως, θεωρούμε ότι θα πρέπει να κριθεί με τον ίδιο τρόπο που κρίνονται όλες οι υποψήφιες χώρες, με τα κριτήρια που αποτελούν κοινοτικό κεκτημένο», είπε ο κ. Κυπριανού. Επισήμανε επίσης ότι το θέμα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, εφόσον δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επ’ αυτού. «Όπως ξέρετε, υπάρχει αριθμός κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο και γι’ αυτό δεν θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας», εξήγησε.

Στο μεταξύ, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «η Κύπρος στηρίζει την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Σερβίας και μας στενοχωρεί η καθυστέρηση που παρατηρείται σε αυτό το θέμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης, πρόσθεσε, η Κύπρος τάσσεται υπέρ της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων για Σέρβους πολίτες το συντομότερο δυνατό. «Πιστεύουμε ότι οι Σέρβοι πρέπει και δικαιούνται να διακινούνται ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι η σημερινή ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει και το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι γνωστή η στήριξη της Σερβίας για το θέμα αυτό.

Από πλευράς του, ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού και εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι εδώ οι Σέρβοι τυγχάνουν θερμότερης υποδοχής από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. «Η Κύπρος είναι ο καλύτερος και στενότερος συνεργάτης μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε βαθιά ευγνώμονες για όλα όσα πράττει η Κύπρος για τη στήριξη των προσδοκιών μας σε όλα τα κύρια εθνικά θέματά μας», είπε ο κ. Jeremic. Τόνισε επίσης ότι και η Κύπρος μπορεί ανεπιφύλακτα να αναμένει την ίδια στήριξη από τη Σερβία σε όλα τα θέματα εθνικής σημασίας. «Έτσι ήταν πάντα στο παρελθόν, έτσι θα είναι και στο μέλλον», είπε.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση, ο κ. Jeremic είπε ότι συζητήθηκε, κατά κύριο λόγο, το ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανίων και ότι εκφράστηκε από κοινού η άποψη ότι ήρθε η στιγμή να προχωρήσει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το χώρο των Βαλκανίων, με συγκεκριμένα βήματα, το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Jeremic σημείωσε ότι η πλήρης ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό στόχο της σερβικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική προτεραιότητα είναι η προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, η οποία αντέδρασε ενεργά στην προσπάθεια απόσχισης μέρους του εδάφους της χώρας, πάντα όμως με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα. Αυτό, είπε ο κ. Jeremic, θα συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον με τη βοήθεια των φίλων της, όπως η Κύπρος.

Όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κύπρου, ο κ. Jeremic επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ανοικτό θέμα και εξέφρασε προσδοκία για περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας. Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι η Κύπρος μπορεί να αναμένει την πλήρη υποστήριξη της Σερβίας σε όλα τα εθνικά της θέματα, και ιδιαιτέρως στο Κυπριακό.



Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:22:43 PM