Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επανένωση της Κύπρου υποστηρίζει το Κουβέιτ - 14/01/2008


Τη διαβεβαίωση ότι το Κουβέιτ θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επανένωση της Κύπρου και του λαού της έδωσε σήμερα ο Εμίρης του Κουβέιτ, Σεΐχης Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah στην Υπουργό Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ.


Ο Εμίρης του Κουβέιτ ευχαρίστησε την Κύπρο και το λαό της για τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχει στις αραβικές υποθέσεις και ευχήθηκε όπως οι σχέσεις των δυο χωρών σημειώσουν στο σύντομο μέλλον σημαντική πρόοδο.

Προς το σκοπό αυτό ο Εμίρης Al-Sabah ζήτησε από την κα Υπουργό να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, μαζί με τους θερμούς χαιρετισμούς και την εκτίμησή του, ανοικτή πρόσκληση να επισκεφθεί το Κουβέιτ.

Από την πλευρά της η κα Μαρκουλλή ευχαρίστησε τον Εμίρη για τη βοήθεια που πρόσφερε το Κουβέιτ στην Κύπρο αμέσως μετά την εισβολή του 1974 και τον ενημέρωσε για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος. Υπογραμμίζοντας την επιθυμία της Κύπρου για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών σε όλους τους τομείς η κα Μαρκουλλή ενημέρωσε το συνομιλητή της για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να ανοίξει πρεσβεία στο Κουβέιτ σύντομα. Ο πρώτος Πρέσβης της Κύπρου στο Κουβέιτ με έδρα τη Λευκωσία, είπε, θα δώσει μεθαύριο τα διαπιστευτήριά του, γεγονός που θα βοηθήσει την προσπάθειά μας για στενότερη συνεργασία.

Ακολούθησε συνάντηση της κας Μαρκουλλή με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ Σεΐχη Nasser Al-Mohammad Al-Ahmad Al-Sabah κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς οι διμερείς σχέσεις και πρακτικοί τρόποι ενίσχυσής τους. Συζητήθηκαν επίσης το Κυπριακό, η κατάσταση στην περιοχή, η συνεργασία ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός του Κουβέιτ, αναφερόμενος στην εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο, εξέφρασε το θαυμασμό του για τα επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας. Σημείωσε πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει να αναπτυχθούν, εκτός από τον πολιτικό και σε άλλους τομείς, όπως τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Σε σχέση με το Κυπριακό, υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ που θα επανενώνει το νησί και το λαό του.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη υπογραφής διμερούς συμφωνίας για προώθηση και για προστασία των επενδύσεων, όπως επίσης και στην ενθάρρυνση επαφών και ανταλλαγής επισκέψεων των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών.

Τέλος, η κα Υπουργός είχε συνομιλίες με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Dr. Mohammad Sabah Al-Salem Al-Sabah. Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, καθώς και διάφορα θέματα της περιοχής, όπως η κατάσταση στο Ιράκ, το Παλαιστινιακό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η κα Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Κουβεϊτιανό ομόλογό της για τις πρόσφατες επαφές της στα παλαιστινιακά εδάφη με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που προσφέρει η Κύπρος στους Παλαιστινίους.

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ ενημέρωσε την κα Μαρκουλλή για την πρόσφατη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή και για τις σχέσεις της χώρας του με το Ιράκ.

Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η διαπίστευση του πρώτου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κουβέιτ θα δώσει μια νέα διάσταση στις σχέσεις των δυο χωρών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:10:00 PM