Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη του Βασιλείου της Tαϊλάνδης - 13/01/2009


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Βασιλείου της Ταϊλάνδης με έδρα τη Ρώμη κ. Pradap Pidulsonggram.


Κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του, ο κ. Πρέσβης είπε: «Όπως σε κάθε σχέση που διαρκεί για σχεδόν 30 χρόνια οι διμερείς δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας έχουν εμβαθυνθεί και επεκταθεί για να καλύψουν πολλούς τομείς αμοιβαίου οφέλους. Είναι πολιτική της Κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να ενισχύσει περαιτέρω τους στενούς εγκάρδιους δεσμούς συνεργασίας και φιλίας».

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ανέφερε ο κ. Pidulsonggram, οι χώρες μας είναι τυχερές γιατί έχουν ποικίλα πλεονεκτήματα. Όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί καλά κάτω από τη δική σας σοφή καθοδήγηση έτσι και η Ταϊλάνδη προχωρεί το δικό της πολλά υποσχόμενο δρόμο. Πριν από 76 χρόνια, ανέφερε, η Ταϊλάνδη υιοθέτησε ένα δημοκρατικά εκλελεγμένο κοινοβουλευτικό σύστημα με συνταγματική μοναρχία ως μορφή διακυβέρνησης. Ένας από τους Βασιλείς της Ταϊλάνδης, ο Rama V, εισήγαγε και υιοθέτησε πολλές πτυχές του δυτικού πολιτισμού στην κοινωνία της Ταϊλάνδης.

Ο κ. Πρέσβης ανέφερε επίσης ότι η Ταϊλάνδη μέσα από την ηγεσία της στο Σύνδεσμο Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) θα αλληλοεπιδρά και θα εμπλέκεται πιο στενά και εποικοδομητικά με τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα με την Ε.Ε. στην οποία η Κύπρος είναι βασικό μέλος. Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ του ASEAN και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συμφωνία Συνεταιρισμού και Συνεργασίας, πρόσθεσε, θα δημιουργήσουν σύντομα μια περιοχή ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο περιοχών μας.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Πρέσβης είπε ότι η Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες συνομιλίες για το Κυπριακό οι οποίες αποσκοπούν στην επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε, πρόσθεσε, την πρωτοβουλία σας να προχωρήσετε μπροστά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Η Ταϊλάνδη, συνέχισε, υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυβέρνησής σας για επανένωση και επιθυμεί να ενθαρρύνει όλα τα μέρη που εμπλέκονται να δημιουργήσουν ένα θετικό και εποικοδομητικό μομέντουμ για να επιτύχουν αυτό τον ευγενή σκοπό.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ταϊλάνδης βασίζονται σε δημοκρατικές αξίες και αρχές τις οποίες και οι δύο χώρες υποστηρίζουν. Είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησής μου, είπε, να δουλέψει για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των δεσμών και της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς. Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, ιδιαίτερα, να επεκτείνουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις με τη Ταϊλάνδη, η οποία είναι μια χώρα με ραγδαία αναπτυσσόμενη και δυναμική οικονομία. Για αυτό το σκοπό θα ενθαρρύνω επισκέψεις εμπορικών αντιπροσωπειών από τη Ταϊλάνδη στην Κύπρο για συζητήσεις και περαιτέρω ενίσχυση των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων των δυο χωρών προς αμοιβαίο όφελος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης τη βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησής του για την υποστήριξη φιλικών χωρών όπως η Ταϊλάνδη στις προσπάθειες της Κύπρου για επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος και ζήτησε όπως συνεχιστεί η θέση αρχών της Ταϊλάνδης που είναι βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα για την Κύπρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς, παρά τις εντατικές προσπάθειές μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να αδυνατίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις εξουσίες και αρμοδιότητες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεών μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενεργητικότητα για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών, αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε 'κόκκινες γραμμές' και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:28 PM