Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Γουινέας - 16/06/2015


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Γουινέας, με έδρα το Κάιρο, στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Soriba Camara.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στη γαλλική γλώσσα, ο κ. Camara είπε:

«Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Εξοχότατε κ. Υπουργέ Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Έντιμα και εκλεκτά ανώτερα στελέχη της Δημοκρατίας,

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας της Γουινέας κ. Alpha Condé. Επιτρέψτε μου επίσης να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και την προσοχή, των οποίων τύχαμε η αντιπροσωπεία μου και εγώ προσωπικά.

Με τον διορισμό μου ως Πρέσβη της Δημοκρατίας της Γουινέας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Αυτού Εξοχότητα κ. Alpha Condé επιθυμεί να εκφράσει στην πράξη τη σημασία που αποδίδει στη φιλία και τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Γουινέας. Η αποστολή μου είναι λοιπόν να εργαστώ για την επίτευξη αυτών των ευγενών στόχων.

Σήμερα, αποδεχόμενος τη διαπίστευσή μου, μού προσφέρετε μια τεράστια ευκαιρία για την προώθηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Γουινέας.

Από πλευράς μου, θα εργαστώ ακούραστα για την προώθηση, τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας υποσχεθώ ότι η συνεργασία μας θα είναι γόνιμη και επωφελής για τις χώρες μας. Κατά συνέπεια, είμαι πεπεισμένος ότι η στήριξη της Εξοχότητάς σας και της εκλεκτής κυβέρνησής σας θα με συνοδεύουν κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Η χώρα μου διαθέτει πράγματι σημαντικά στοιχεία και τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες και στις οποίες δεν μπορώ να αναφερθώ τώρα, αλλά σίγουρα θα μου δοθεί η ευκαιρία να τις εξετάσω με τις αρμόδιες κυπριακές Αρχές και στους οικονομικούς φορείς της χώρας.

Είναι βέβαιο, ότι μαζί θα καταφέρουμε να εγκαθιδρύσουμε μια εταιρική σχέση, επωφελή και για τις δύο χώρες. Για να το πετύχουμε, θα πρέπει να εργαστούμε για την ανταλλαγή αντιπροσωπειών υψηλού επιπέδου, τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για τη συνεργασία, την υιοθέτηση μιας συμφωνίας για την αμοιβαία προστασία και τη μη φορολόγηση των επενδύσεων, την προώθηση του εμπορίου ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και τα εμπορικά επιμελητήρια των δύο χωρών και τον προσδιορισμό των τομέων δραστηριοτήτων στη Γουινέα, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και το αντικείμενο συζήτησης, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από κυπριακές αντιπροσωπείες.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Η Γουινέα διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους και η Κύπρος διαθέτει τα τεχνολογικά και τα οικονομικά μέσα για την ανάπτυξη τους, προς το συμφέρον των δύο λαών μας.

Με αυτό κατά νου, θα ήθελα να σας εισηγηθώ Εξοχότατε κ. Πρόεδρε να απευθύνετε πρόσκληση στον ομόλογό σας, την Αυτού Εξοχότητα κ. Alpha Condé, Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γουινέας, ώστε να πραγματοποιήσει επίσκεψη καλής θέλησης και εργασίας στη χώρα σας. Είμαι πεπεισμένος ότι μια τέτοια επίσκεψη θα σφραγίσει τη φιλία Γουινέας-Κύπρου.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η χώρα μου χαιρετίζει την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας διαρκούς, ολοκληρωμένης και δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου, του λαού και των θεσμών της.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Θα ήθελα να ολοκληρώσω ευχαριστώντας σας, για την ευκαιρία και τη δυνατότητα που μου δώσατε να μιλήσω υπέρ της προώθησης φιλικών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Γουινέας.

Ζήτω η φιλία Γουινέας-Κύπρου! Ζήτω η συνεργασία Γουινέας-Κύπρου! Ζήτω μια ενωμένη και ισχυρή Κύπρος!

Σας ευχαριστώ».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:56:37 PM