Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο - 17/01/2014


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές του στο Λονδίνο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις ξεχωριστές συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. David Cameron, και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας κ. William Hague.

Στις εν λόγω επαφές, υπογραμμίστηκε ο σταθεροποιητικός ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ αναγνωρίστηκε και η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για αντιμετώπιση των διαφόρων διεθνών προκλήσεων ασφαλείας. Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, και οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία.

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η επιτευχθείσα συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του, που αφορά στη ρύθμιση της ανάπτυξης περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων.

Κατά την εκεί παραμονή του, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κοινοπολιτείας και Ασιατικών Υποθέσεων, κ. Hugo Swire, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία και το μέλλον της Κοινοπολιτείας, δεδομένης και της συμμετοχής του κ. Κασουλίδη στην Υπουργική Ομάδα Δράσης της Κοινοπολιτείας (CMAG), που επιβλέπει την τήρηση των υποχρεώσεων των κρατών μελών έναντι της Διακήρυξης της Χαράρε. Πέραν τούτου, εξέτασαν τρόπους διατήρησης της συνοχής και διασφάλισης του κοινού οράματος της Κοινοπολιτείας και των κρατών μελών της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων Λόρδο Boswell του Ayncho, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και διάφορα ευρωπαϊκά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Κασουλίδης απηύθυνε ομιλία στη δεξαμενή σκέψης Chatham House με θέμα “Gas and Stability in the Eastern Mediterranean: Prospects for the Region”, στην οποία ανέλυσε τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο παράγοντας της ενέργειας μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής μας, προσομοιάζοντας τη δυνητική επιρροή του με αυτήν του άνθρακα και του χάλυβα μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ανέδειξε, επίσης, τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παραθέτοντας πρόσφατα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η περιφερειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας προσδίδει επιπρόσθετη αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:48:25 PM