Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου - 06/05/2010


Κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου κ. John Christopher William Kidd.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Kidd, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ισχυρές σχέσεις Κύπρου και Βρετανίας σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας την παρουσία της μεγάλης κυπριακής παροικίας στη Βρετανία καθώς και τις δεσμεύσεις των δύο χωρών που απορρέουν από τις Συνθήκες με βάση τις οποίες δημιουργήθηκε το κυπριακό κράτος. Οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, ανέφερε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Ο κ. Kidd εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του θα συμβάλει στη διευθέτηση του Κυπριακού «την οποία χρειάζεστε, και δικαιούστε να αναμένετε υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο στις προσπάθειες των μερών για επίτευξη της», είπε ο Βρετανός διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε στα κριτήρια που θα πρέπει να την καθορίζουν, όπως αναφέρονται στο Μνημόνιο Συναντίληψης. Η διαδικασία διευθέτησης βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο, με τη νέα διαπραγματευτική ομάδα των Τουρκοκυπρίων να αναλαμβάνει. Χωρίς να παραβιάζει τη σημαντική αρχή ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τους Κύπριους, αφού αυτοί θα ζήσουν με αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πρόθυμο να υποστηρίξει τη διαδικασία με κάθε τρόπο που θα βοηθήσει, ώστε η λύση να έρθει πιο κοντά. Οι προσπάθειες των μερών μέχρι τώρα έχουν καταδείξει τη δέσμευσή τους και το θάρρος τους, που είναι ακόμη πιο απαραίτητα στο μέλλον. Προσβλέπω στη δική μου συμβολή, ώστε να φτάσουν στο φιλόδοξο αποτέλεσμα».

Ο κ. Kidd εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία στη διάρκεια της θητείας του να εργαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα όπως το περιβάλλον, η τρομοκρατία και η ασφάλεια σε θέματα ενέργειας, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Παραλαμβάνοντας τις Επιστολές Διαπίστευσης του νέου Υπάτου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις δραστήριες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη δημιουργία του Κυπρο-Βρετανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου το 2008, ο οποίος θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν περιορίζονται στους κοινωνικοεμπορικούς τομείς, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόφευκτα, με την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 στο τέλος της αποικιοκρατίας, είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Παράλληλα, είπε, οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ.

Αυτά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελούν στέρεη βάση πάνω στην οποία η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω και πρόσθεσε: « Στο πλαίσιο αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράψαμε τον Ιούνη του 2008 αποτελεί πραγματικό σταθμό στις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου, και προσφέρει το απαραίτητο πλαίσιο για συντονισμό μεταξύ μας σε σχέση με το Κυπριακό, για τον τελικό στόχο της επανένωσης». Το Μνημόνιο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αποτελεί στερεή βάση και για ανάπτυξη συνεργασίας και σε άλλους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, καθώς και σε νέους τομείς όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη βάση των διαπραγματεύσεων που συμφωνήθηκε με τον κ. Ταλάτ, για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2008 αποτελεί ένδειξη ότι τρέφουμε την ίδια επιθυμία για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού στην εν λόγω βάση και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ». Υπενθύμισε, επίσης, τη συμφωνία ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης θα είναι για τους Κύπριους από τους Κύπριους, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, με στόχο μια κοινά συμφωνημένη και αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί προς έγκριση από τις δύο κοινότητες σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνέχεια στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Ταλάτ και σημείωσε πως παρόλο που υπήρξε κάποια πρόοδος σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, δεν επιτεύχθηκε η πρόοδος που αναμενόταν. Δυστυχώς, είπε, ο κ. Ταλάτ δεν είχε αυτονομία και ευελιξία, γεγονός που συχνά οδηγούσε στην υποβολή από μέρους του ανεδαφικών προτάσεων. Αναμένουμε από το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερογλου ότι, παρά τις ενδείξεις μέχρι στιγμής, θα αποσύρει τη θέση του που διακηρύττει συχνά για δύο λαούς και δύο χωριστά κράτη, θέση η οποία θα δημιουργούσε νέο συνεταιρισμό με τη μορφή χαλαρής συνομοσπονδίας, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο κ. Ερογλου κέρδισε τις εκλογές με τη ψήφο των εποίκων υπενθυμίζοντας συναφώς ότι η τακτική της Τουρκίας να μεταφέρει εποίκους στις κατεχόμενες περιοχές παραβιάζει μεταξύ άλλων τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949 και το πρόσθετο Πρωτόκολλο του 1977.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, υπενθύμισε τα συμπεράσματα της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο στα οποία καλείται η Τουρκία να εργαστεί ειλικρινά για επίλυση του Κυπριακού.

Η πορεία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος, δεν μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστη εάν συνεχιστεί η αδιάλλακτη στάση της, η προκλητική συμπεριφορά της και η άρνησή της να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της όπως προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού, είναι προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα δουν τη χώρα τους επανενωμένη. Είναι, πρόσθεσε, και προς τα συμφέρον της Τουρκίας γιατί θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την ΕΕ. Είναι, επίσης, προς το συμφέρον της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γιατί θα συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:42 PM