Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας των Φιλιππινών - 10/01/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας των Φιλιππινών, με έδρα την Αθήνα, κ. Meynardo LB. Montealegre.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Montealegre διαβίβασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θερμότατες ευχές του Προέδρου των Φιλιππίνων κ. Benigno S. Aquino ΙΙΙ.

Αναφερόμενος στην πορεία των διπλωματικές σχέσεων της Κύπρου και των Φιλιππινών, οι οποίες εγκαθιδρύθηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 (6 Μαρτίου 1980), ο νέος Πρέσβης είπε ότι στη διάρκεια αυτών των 30 ετών υπήρξε στενή συνεργασία σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό καθώς και μεταξύ των λαών. Σημείωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κύπρο θα εργαστεί για την περαιτέρω ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους.

Όπως δήλωσε, η στενή πολιτική συνεργασία των δύο χωρών διαφαίνεται μέσω των κοινών φιλοδοξιών για παγκόσμια ειρήνη και αρμονία, καθώς και μέσω του στενού συντονισμού στη διεθνή σκηνή. Προσβλέπω, πρόσθεσε ο κ. Πρέσβης, σε πιο στενούς δεσμούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων διασυνοριακών θεμάτων, όπως η περιβαλλοντική και κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η μετανάστευση και η ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο κ. Montealegre κάλεσε την Κύπρο όπως μελετήσει το ενδεχόμενο για δημιουργία Επίτιμου Προξενείου στις Φιλιππίνες. Όπως είπε, η παρουσία της Κύπρου στις Φιλιππίνες μέσω ενός επίτιμου προξενείου θα συνεισφέρει κατά πολύ στην ανάπτυξη των γνώσεων του λαού των Φιλιππίνων σχετικά με την Κύπρο και θα προετοιμάσει το έδαφος για περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι Φιλιππίνες επιθυμούν να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία με την Κύπρο, που είναι ο 81ος εμπορικός εταίρος των Φιλιππινών για το 2010. Όπως τόνισε, θα επιθυμούσαν την επέκταση των προϊόντων που εξάγονται στην Κύπρο με προϊόντα όπως έπιπλα, ηλεκτρονικά, είδη ένδυσης και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Αναφερόμενος στους 20.000 Φιλιππινέζους που διαμένουν στην Κύπρο, καθώς και στους χιλιάδες Φιλιππινέζους ναυτικούς που υπηρετούν σε πλοία υπό κυπριακή σημαία, πολλοί από τους οποίους εκπαιδεύτηκαν στη Λεμεσό, ο κ. Πρέσβης είπε ότι οι Φιλιππίνες εκτιμούν τη φιλοξενία της Κύπρου και σημείωσε ότι αυτό συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο και των δύο χωρών. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ελπίζει πως σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ Φιλιππίνων και Κύπρου.
Καταλήγοντας, ο νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας των Φιλιππινών δήλωσε ότι προσβλέπει στην αύξηση των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών τις επόμενες τρεις δεκαετίες πιο πέρα.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στους εγκάρδιους δεσμούς φιλίας και στενής συνεργασίας της Κύπρου και της Δημοκρατίας των Φιλιππινών παρά την μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει. Ο αγώνας του λαού σας για ελευθερία και δημοκρατία, ο οποίος κλιμακώθηκε πριν από 25 χρόνια με μια μαζική κινητοποίηση η οποία ανέτρεψε τη δικτατορία , είχε συγκινήσει όλη την ανθρωπότητα, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε, επίσης, στην παρουσία χιλιάδων Φιλιππινέζων εργαζομένων στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι η Κύπρος και οι Φιλιππίνες μπορούν και πρέπει να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις τους, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, και ότι προς το σκοπό αυτό μπορούν να υπογραφούν σχετικές συμφωνίες.

Αναφερόμενος στην Προεδρία της Κύπρου τον Ιούλιο του 2012 ο Πρόεδρος είπε ότι η Κύπρος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρει την Ευρώπη και την Ασία πιο κοντά με σκοπό την συνεργασία και την κατανόηση, έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δυο ηπείρων.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης τη βαθιά του λύπη για το θάνατο πολλών ατόμων στις πρόσφατες πλημμύρες στις Φιλιππίνες.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε τα ακόλουθα: «Στην καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο βρίσκεται μια επανενωμένη πατρίδα στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα είναι απαλλαγμένοι από τα ξένα κατοχικά στρατεύματα και τον παράνομο εποικισμό και θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας. Γι΄ αυτό τον λόγο, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος το 2008 αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες για έξοδο από το αδιέξοδο και επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό.

Από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον Σεπτέμβριο του 2008, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συνεχώς την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στοχεύουμε στην εξεύρεση μιας βιώσιμης και μόνιμης λύσης πάνω στη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών.

Η βάση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται εντός μιας συμφωνημένης διαδικασίας κυπριακής ιδιοκτησίας υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν υπάρχει θέμα επιβολής επιδιαιτησίας, μεσολάβησης ή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων. Η συμφωνημένη και αμοιβαία αποδεκτή λύση θα τεθεί ενώπιον του λαού της Κύπρου σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

Το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου, το συντομότερο δυνατό, είναι η δέσμευση σ’ αυτή τη βάση, τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις. Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, περιορισμένος χρόνος απομένει μέχρι την επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα στη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Green Tree τον Οκτώβριο πρέπει να εφαρμοστούν και προς αυτές η πλευρά μας παραμένει δεσμευμένη και εργάζεται ενεργά. Είναι, ως εκ τούτου, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Είναι υψίστης σημασίας όλες οι πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση και την απαραίτητη ευελιξία. Οι λεκτικοί εκφοβισμοί της Άγκυρας και οι απειλές εναντίον της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυριαρχικού της δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, ή εναντίον της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρεμβάλλουν εμπόδια και προκαλούν.

Περαιτέρω, δηλώσεις από τον Τούρκο Πρωθυπουργό οι οποίες αποκλείουν εδαφική αναπροσαρμογή, όπως την επιστροφή των Βαρωσίων, της Μόρφου και της Καρπασίας δεν είναι εποικοδομητικές στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Είναι λυπηρό, αφού η ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας από την Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν για το κοινό όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι για να λύσουμε το Κυπριακό όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, που είναι το βασικό στοιχείο το οποίο χρειάζεται για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Σας διαβεβαιώ ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο. Ελπίζουμε ότι η ίδια καλή πίστη θα επιδειχθεί τόσο από την Τουρκία όσο και τους Τουρκοκύπριους».

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:37:20 PM