Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 11/03/2013


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε στο Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.


Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, η έναρξη διαπραγματεύσεων ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία, η κατάσταση στο Ιράκ, καθώς και οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία.

Στην παρουσία του Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου κ. Lakhdar Brahimi, το Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Αναφορικά με τη Ρωσία, το Συμβούλιο έκανε ένα γενικό απολογισμό των στρατηγικών σχέσεων της ΕΕ με τη χώρα, καθότι η Ρωσία θεσμικά αποτελεί έναν εκ των δέκα στρατηγικών εταίρων της Ένωσης. Αναφέρεται επίσης ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή τη βδομάδα, η δε συζήτηση γίνεται και υπό το φως της επικείμενης συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ υπό τον Πρόεδρο Μπαρόζο με ανώτατη αντιπροσωπεία της Ρωσίας υπό τον Πρωθυπουργό Μετβέντιεφ. Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί ευρύ φάσμα θεμάτων με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σημασία της Ρωσίας ως στρατηγικού εταίρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω εταιρική σχέση δημιουργεί δυναμική για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών σε διάφορους τομείς. Επί τούτου, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Συμφωνία ΕΕ-Ρωσίας καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεωρημένης Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων μεταξύ της Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ μιας εποικοδομητικής προσέγγισης εκ μέρους της ΕΕ στον διάλογο με τη ρωσική πλευρά.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για τις εξελίξεις σε χώρες στη Νότια Γειτονία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα σε Αίγυπτο και Τυνησία και να στηρίξει τις εν λόγω χώρες, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η δημοκρατία δεν συνίσταται μόνο στη διενέργεια εκλογών, αλλά σημαίνει επίτευξη κοινωνικής ομοφωνίας, συμφιλίωση και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, η ΕΕ πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει την εμπλοκή της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, είπε. Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι επείγει η ανάγκη οικονομικής στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ σε ό,τι αφορά τη Λιβύη καλωσόρισε την ανάπτυξη μη στρατιωτικής αποστολής Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της χώρας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε ιδιαίτερες συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Σουηδίας.

Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης συμμετείχε στην 7η Άτυπη Υπουργική Συνάντηση της ομάδας για την ευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας.

Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση κ. Stefan Fule, κατά την οποία συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σήμερα, μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων το οποίο θα προετοιμάσει, κυρίως, τη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 14-15 Μαρτίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:43:24 PM