Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με το επεισόδιο με τουρκικό πολεμικό πλοίο πλησίον της νότιας ακτής της Κύπρου


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ απέστειλε στις 14 Νοεμβρίου επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφέρει ότι του διαβιβάζει επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια σχετικά με το σοβαρό επεισόδιο που συνέβη στις 13 Νοεμβρίου πλησίον της νότιας ακτής του νησιού, όταν σκάφη που νομίμως διενεργούσαν έρευνες εντός της ζώνης αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου δέχθηκαν απειλές από τουρκικό πολεμικό πλοίο και εξαναγκάστηκαν να αποσυρθούν εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.


Η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου και η συνημμένη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας κυκλοφόρησαν στις 21 Νοεμβρίου ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας για να θέσω υπόψη σας ένα πάρα πολύ σοβαρό επεισόδιο που έλαβε χώραν ενωρίς το πρωί της 13ης Νοεμβρίου, και το οποίο σχετίζεται με την αποστολή σας καλών υπηρεσιών στην Κύπρο και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο πλησίασε χθες δύο πλοία υπό ξένη σημαία τα οποία διενεργούσαν έρευνες εντός της αποκλειστικής ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, 27 μίλια από τη νότια ακτή της νήσου. Και τα δύο πλοία διενεργούσαν έρευνες για, και εκ μέρους, της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και, όταν τους ζητήθηκε, πληροφόρησαν το τουρκικό πολεμικό αναλόγως.

Το τουρκικό πολεμικό, αφού απείλησε τα δύο υπό ξένη σημαία πλοία, ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται εντός της αποκλειστικής ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης της Τουρκίας. Τα δύο πλοία εξαναγκάστηκαν από το τουρκικό πολεμικό να σταματήσουν τις εργασίες τους και να αποσυρθούν εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό το κράτος φόβου για τη ζωή των μελών των πληρωμάτων τους και την ακεραιότητα των πλοίων.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία συνεχίζει την απαράδεκτη τακτική της να αμφισβητεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, για εκμετάλλευση των εθνικών πόρων εντός της αποκλειστικής ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσής της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω εν προκειμένω ότι τέτοια συμπεριφορά συνιστά παραβίαση της υποχρέωσης της Τουρκίας, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών, να σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει τα Ηνωμένα Έθνη σε πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας στο οποίο, η ειρωνεία είναι ότι η Τουρκία θα παρακάθεται ως μη μόνιμο μέλος σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

Δεν υπερβάλλουμε σ΄ ό,τι αφορά τη σοβαρότητα του επεισοδίου, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη περίοδο σχετικά με τις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Η Τουρκία έχει επιλέξει, ακόμα μια φορά, να αγνοήσει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για λύση και, αντιθέτως, συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπονομεύσει τέτοιες προσπάθειες επιδεικνύοντας επιθετική συμπεριφορά.

Κάτι ακόμα πιο σημαντικό, η προκλητική τουρκική πολιτική, δείγματα της οποίας δόθηκαν στο παρελθόν με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με τη χρήση πραγματικών πυρών εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία υπογραμμίστηκε χθες με απειλές εναντίον πλοίων υπό ξένη σημαία εντός της αποκλειστικής ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης της Δημοκρατίας, μας προκαλεί απογοήτευση. Έχουμε επανειλημμένα δείξει την καλή μας θέληση και το εποικοδομητικό μας πνεύμα, τα οποία φαίνεται να ανταποδίδονται μόνο με απειλές και προκλήσεις.

Τα Ηνωμένα Έθνη επενδύουν πολλά στην παρούσα διαπραγματευτική διαδικασία, έτσι τέτοια επεισόδια θα έπρεπε να περιέρχονται σε γνώση σας αμέσως. Διαβιβάζω την ανησυχία της Κυβέρνησής μου γι΄ αυτό που συνέβη. Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να ενεργεί πάντοτε εντός των επιταγών της διεθνούς νομιμότητας. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι η αδιαλλαξία και η προκλητικότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των σχετικών συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι βέβαιος ότι εσείς, ως Γενικός Γραμματέας ενός οργανισμού που ιδρύθηκε για να υπερασπίζεται την παγκόσμια ειρήνη, συμμερίζεστε αυτή την πεποίθηση».Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:27:08 AM