Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία - 14/11/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι δηλώσεις έγιναν στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυ Αλέξανδρου Ζήνων


Ο κ. Κασουλίδης στις δηλώσεις του ανέφερε: «Με την ευκαιρία της παρουσίας σας, εδώ, στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, θα ήθελα να εκφράσω την καταδίκη, μετά βδελυγμίας, αυτής της άνευ προηγουμένου τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία, για να τονίσω ότι δεν θα επιτραπεί σε κανένα τρομοκράτη - και αυτό είναι η αποφασιστικότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ - να επηρεάσει είτε την καθημερινή μας ζωή, είτε τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε στους χώρους μας.

Εκφράζουμε την πλήρη συμπάθειά μας και τη συμπαράσταση μας προς τη Γαλλική Κυβέρνηση, τα συλλυπητήριά μας προς τους συγγενείς όσων έχουν χάσει τη ζωή τους και τις ευχές μας για ανάρρωση των τραυματιών και να ευχηθούμε να μην αυξηθεί ο κατάλογος των θυμάτων.

Έχω επικοινωνήσει με τον Γάλλο Πρέσβη - όπως και προηγουμένως ο Γενικός Διευθυντής – και μετέφερα στον ίδιο τα όσα αυτή τη στιγμή σας έχω πει. Είναι φανερό πλέον ότι το Ισλαμικό Κράτος η "Daesh", όπως ονομάζεται, έχει εξαγάγει στο εξωτερικό, δηλαδή εκτός Συρίας, τη βάρβαρη - και χωρίς υπολογισμό για τις ζωές αθώων θυμάτων - δραστηριότητά της, κάτι που επιβάλλει τον συντονισμό αλλά και την αύξηση των μέτρων εναντίον της και την - το ταχύτερο δυνατόν - συνεννόηση, με βάση τις Συνόδους της Βιέννης, για να υπάρξει πολιτική επίλυση του προβλήματος στη Συρία που να επιτρέψει να ανοίξει ο δρόμος για την τελική και ολοκληρωτική ήττα της Οργάνωσης αυτής, όπου και εάν βρίσκεται.

Τα θύματα - είτε αυτά ήταν οι επιβάτες του ρωσικού αεροπλάνου στη χερσόνησο του Σινά, είτε αυτά ήταν τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στη Βηρυτό και κυρίως τώρα με την οργανωμένη και σαφώς καλά σχεδιασμένη επίθεση σε χώρους μαζικής σύναξης αθώων πολιτών – τα θεωρούμε ως θύματα για την υπεράσπιση της ελευθερίας. Της ελευθερίας όπως τη γνωρίζουμε και όπως θα την υπερασπιστούμε όλοι. Δεν είναι θέμα της Γαλλίας, δεν είναι θέμα της Ρωσίας ή του Λιβάνου, είναι θέμα που αφορά όλους μας.

Ήδη προληπτικά, υπό την προεδρία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τη Δευτέρα - στην οποία συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής διότι απουσίαζα - όπου έχουν αποφασιστεί σειρά από επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης εδώ στην Κύπρο μέχρι στιγμής. Θεωρώ ότι αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα από τη συνεχή επαφή που έχουμε με τις Γαλλικές Αρχές, τόσο από εδώ στην Κύπρο, αλλά και κυρίως από την Πρεσβεία μας στο Παρίσι, η οποία βρίσκεται εν λειτουργία, έστω και αν πρόκειται για Σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων, έχουμε την ανοικτή γραμμή, για όσους θέλουν περαιτέρω πληροφορίες να επικοινωνήσουν, αλλά επαναλαμβάνω ότι εμείς θεωρούμε είτε Κύπριοι αν ήταν - που δεν είναι - είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα προερχόμενοι να είναι μεταξύ των θυμάτων, το θέμα το αντιμετωπίζουμε από κοινού και με πλήρη αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν οι τρομοκράτες τις κοινωνίες μας. Εμείς θα τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες, με όλες μας τις δυνάμεις. Ευχήθηκα στον Γάλλο Πρέσβη η διάσκεψη για το κλίμα, η ονομαζόμενη COP21, να διεξαχθεί κανονικά. Είναι τεράστιας σημασίας, εφόσον βλέπουμε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και ευχήθηκα καλή επιτυχία σε αυτές τις εργασίες. Όπως γνωρίζετε σε αυτή τη διάσκεψη θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει Υπουργική Διάσκεψη. Εκεί θα μας εκπροσωπήσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, στην ερώτηση αν η Ευρώπη, μετά και από την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, έχει αποτύχει στο ό,τι έχει μέχρι σήμερα αποφασίσει σχετικά με μέτρα ασφαλείας, απάντησε: «Όχι εγώ κατηγορηματικά απορρίπτω ότι έχει αποτύχει οποιαδήποτε χώρα, οποιοδήποτε σύνολο χωρών στο να παρεμποδίζει αυτού του είδους τα τρομοκρατικά χτυπήματα με ανθρώπους που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου για να διενεργούν επιθέσεις αυτοκτονίας. Όταν ο άλλος δεν νοιάζεται επιτιθέμενος ότι θα χάσει τη ζωή του, είναι πάρα πολύ δύσκολο οι επιθέσεις αυτοκτονίας να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα, επαναλαμβάνω, είναι η αποφασιστικότητα, πρώτον, να μην τρομοκρατηθούμε από τα χτυπήματά τους και, δεύτερον, επιτέλους όλοι μαζί - οι συμμετέχοντες στον συνασπισμό για την καταπολέμηση αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά και οι άλλοι όπως είναι η Ρωσία σήμερα που ευρίσκεται επιτόπου, να συνεργαστούν για να καταλήξουμε στην ήττα αυτής της οργάνωσης και τη διάλυσή της, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει οργανωμένη και επί τούτου σχεδιασμένη επίθεση όπως αυτή στο Παρίσι».

Σε σχόλιο ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν τέτοιου είδους ενέργειες ο κ. Κασουλίδης επισήμανε: «Εμείς λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλίσουμε την προστασία των πολιτών μας, όπως είμαι σίγουρος ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα και όλες οι χώρες. Από κει και πέρα δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αποτελεσματική ασφάλεια για κανένα μας αν δεν ηττηθεί αυτή η οργάνωση, και για να ηττηθεί αυτή η οργάνωση προϋπόθεση είναι να επιλυθεί πολιτικά και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν λαμβάνεται υπόψη η ιδιομορφία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Όπως γνωρίζετε εδώ και καιρό έχουν αυξηθεί τα μέτρα κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα. Έχουμε λάβει μέτρα για να μην διαλάθουν της προσοχής μας είτε άτομα κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων, οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως μέσο διάβασης και διά της Τουρκίας στη συνέχεια να μεταβαίνουν στη Συρία και το ανάποδο. Οφείλω να πω ότι είχαμε και αποτελέσματα από αυτή την ενισχυμένη ενέργεια με το να έχουμε απελάσει από την Κύπρο δέκα τουλάχιστον άτομα που επιχειρούσαν αυτή τη μετάβαση».

Σε ερώτηση αν τα απελαθέντα άτομα έχουν απελαθεί τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά και όσον αφόρα στην εθνικότητα των εν λόγω ατόμων είπε ότι είναι διαφόρων εθνικοτήτων - και βρετανοί υπήκοοι και Γάλλοι και Αυστραλοί.

Μετά από σχόλιο ότι από το κτύπημα των Δίδυμων Πύργων στην Αμερική έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής μας και ο τρόπος που ταξιδεύουμε, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε: «Ναι αλλά δεν θα πρέπει να δείξουμε στους τρομοκράτες ότι μας επέβαλαν αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Βεβαίως έχει αλλάξει, για την καλύτερη ασφάλειά μας υπάρχουν μέτρα για τους επιβάτες, για το τι παίρνουν μαζί τους, για το ότι ερευνώνται κτλ, αλλά αγόγγυστα όλοι μας για τη δική μας ασφάλεια δεχόμαστε να επωμισθούμε αυτούς τους ελέγχους. Εμείς αυτό που έχουμε συγκριτικά με άλλους είναι ότι δεν έχουμε στην κοινωνία μας υποψήφιους τρομοκράτες. Δυστυχώς σε κοινωνίες όπου υπάρχουν σημαντικές μειονότητες αυτό αυξάνει για εκείνες τις χώρες τον κίνδυνο».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:58:23 PM