Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Κούβα - 29/09/2009


Την αλληλεγγύη μεταξύ της Κύπρου και της Κούβας επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας τελώντας τα εγκαίνια της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αβάνα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Έλση Χριστόφια, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Κυπριανού και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, μετέβη χθες στο κτήριο της Πρεσβείας της Δημοκρατίας όπου τον υποδέχθηκε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αβάνα κ. Σταύρος Λοϊζίδης. Από πλευράς της Κουβανικής Κυβέρνησης παρών στην τελετή ήταν ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Εστεμπάν Λάσο.

Τελώντας τα εγκαίνια της Πρεσβείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μεταξύ άλλων, είπε: «Eίμαι πανευτυχής διότι επί δικής μου προεδρίας η Κύπρος εγκαινιάζει Πρεσβεία σε μια πολύ φιλική χώρα με την οποία τη δένουν δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε καθυστερήσει να εγκαινιάσουμε την Πρεσβεία μας στην Κούβα για διάφορους λόγους, οικονομικούς και άλλους, ένεκα της τουρκικής εισβολής και κατοχής».

Η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκαινιάζει Πρεσβεία σε αυτή τη χώρα. Όμως, ήταν και παραμένει από τους πρώτους φίλους της Κούβας και θα συνεχίσει να διευρύνει τους δεσμούς των στενών αυτών σχέσεων με την ευκαιρία και της παρουσίας μας για τα εγκαίνια της Πρεσβείας, τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης: «Θα υπογράψουμε στη διάρκεια της επίσκεψης εδώ έξι Συμφωνίες και τρία Μνημόνια Συναντίληψης, ενώ ετοιμάζονται και άλλες δυο Συμφωνίες. Στην πορεία, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Κούβα και ο Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο θα εργαστούν με τα αντίστοιχα Υπουργεία για την υλοποίηση αυτών των Συμφωνιών».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά το λαό και την Κυβέρνηση της Κούβας για την αμέριστη αλληλεγγύη διά μέσου του Κινήματος των Αδεσμεύτων όλα αυτά τα χρόνια προς την Κύπρο και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Μακάριος ήταν αυτός που έδωσε εντολή σε πλοίο υπό κυπριακή σημαία να προσεγγίσει το λιμάνι της Αβάνας μετά την επιβολή του γνωστού εμπάργκο εναντίον της χώρας. Και νιώθουμε περήφανοι για αυτό γιατί ήταν μια πράξη που έδειξε ότι οι Κύπριοι και ο Πρόεδρός τους διαπνέονται από ανθρωπισμό, είπε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε: «Eίναι καιρός αυτό το εμπάργκο κατά της Κούβας να τερματιστεί. Εύχομαι και ελπίζω ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει τολμηρά προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον έχει εξαγγείλει μια φιλελεύθερη πολιτική σε ό,τι αφορά στις διεθνείς σχέσεις που σχετίζονται γενικότερα με τα προβλήματα της ανθρωπότητας, αλλά να τερματίσει και αυτό το απάνθρωπο εμπάργκο κατά της Κούβας».

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους Πρέσβεις των διαφόρων χωρών που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, τα οποία χαρακτήρισε ως ένα ευτυχές γεγονός για την Κύπρο και την Κούβα.

Από την πλευρά του, ο κ. Λάσο εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας του για το σημαντικό γεγονός του ανοίγματος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στη χώρα του και σημείωσε: Mας προκαλεί βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Τα αισθήματα αυτά τα εμφύτεψαν ο Μακάριος και ο Φιντέλ Κάστρο. Ήταν πολύ σημαντικό γεγονός η αποστολή του πρώτου πλοίου, πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Κούβα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη μεγάλη σημασία της υπογραφής των συμφωνιών και μνημονίων συναντίληψης σημειώνοντας ότι τόσο οι συμφωνίες όσο και το άνοιγμα της Πρεσβείας θα συμβάλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της Κυβέρνησής του στο έργο της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αβάνα.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Λάσο τέλεσαν, επίσης, τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας στην οποία αναγράφεται ότι το κτήριο της Πρεσβείας εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, Κουβανοί μουσικοί έπαιξαν κυπριακή παραδοσιακή μουσική σε λατινοαμερικάνικους ρυθμούς.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:20:52 PM