Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Υπάτου Αρμοστή της Μπαγκλαντές - 13/01/2009


Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια της νέας Υπάτου Αρμοστή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Μπαγκλαντές, με έδρα το Κάϊρο, κας Nasima Haider.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της, η κα Haider μετέφερε αρχικά τις θερμές ευχές του Προέδρου της χώρας Καθηγητή lajuddin Ahmed, όπως και της Πρωθυπουργού Sheikh Hasina.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν αδελφικές σχέσεις που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, το σεβασμό και τις κοινές αξίες και αρχές. Και οι δύο χώρες, συνέχισε, οικοδομήθηκαν πάνω στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπέδειξε, επίσης, ότι η κοινή συμμετοχή της Μπαγκλαντές και της Κύπρου στην Κοινοπολιτεία και το Κίνημα των Αδεσμεύτων, όπως και η σύγκλιση συμφερόντων σε ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η κα Haider ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα της ήταν από τους πρωτοπόρους της περιφερειακής συνεργασίας στη νότιο Ασία και ότι πιστεύει ότι ο Σύνδεσμος Περιφερειακής Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (SAARC) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για εδραίωση της ειρήνης και της επιταχυνόμενης ανάπτυξης στην περιοχή.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η νέα Ύπατος Αρμοστής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα της πάντοτε υποστήριζε όλα τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και όλες τις πρωτοβουλίες που στόχο είχαν την προστασία της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και ότι πάντοτε υποστήριζε πλήρως την επιθυμία του κυπριακού λαού για επανένωση. Η χώρα μου, σημείωσε η κα Haider, εκφράζει τη βαθιά της εκτίμηση για τις ανανεωμένες προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος και ελπίζει για ένα θετικό αποτέλεσμα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές, όπως την προσήλωση στους δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές, την καλή διακυβέρνηση και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα και προκλήσεις, είπε, μια πραγματικότητα που καθιστά τη συνεργασία μας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσα στο πλαίσιο των διαφόρων διεθνών φόρα, επιτακτική ώστε να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα ζητήματα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε με την ευκαιρία την ικανοποίηση και ευχαρίστησή του για το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από πολίτες της Μπαγκλαντές για τις υποτροφίες που προσφέρονται από την Κυπριακή Κυβέρνηση για διάφορα προγράμματα σπουδών σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Κύπρος, ως πλήρες μέλος της ΕΕ, είναι πρόθυμη και έτοιμη να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σημαντικών σχέσεων και της συνεργασίας της Μπαγκλαντές με την ΕΕ. Και τόνισε:

«Δράττομαι της ευκαιρίας να σημειώσω τη βαθιά εκτίμηση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την υποστήριξη φιλικών χωρών όπως η Μπαγκλαντές στις προσπάθειές μας για επίλυση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος. Συνεχίζουμε να ζητούμε από εσάς να ακολουθήσετε τη θέση αρχών σας βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο. Κυρίως, ζητούμε την υποστήριξή σας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ώστε ο Οργανισμός να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα δυσκόλευε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Όταν εκλέγηκα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αρχές του περασμένου χρόνου, διακήρυξα ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησής μου και εμού είναι η δημιουργία ενός νέου μομέντουμ στην αναζήτηση μιας αμοιβαία συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

Η προοπτική αυτή δημιούργησε ελπιδοφόρες προσδοκίες μεταξύ του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι επιτέλους θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και να ανοίξουμε το δρόμο για την επανένωση της Κύπρου, την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της Κύπρου.

Μετά από ένα αριθμό προπαρασκευαστικών συναντήσεων, άρχισαν ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2008 μεταξύ εμού και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Δυστυχώς, παρά τις εντατικές προσπάθειές μας, μετά από τέσσερις μήνες εργασίας, δεν έχω να αναφέρω πραγματική πρόοδο. Έχουν συμφωνηθεί ένας αριθμός δευτερευόντων θεμάτων αλλά παραμένουν, εντούτοις, σημαντικές διαφορές προσέγγισης στο θέμα των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, το σύστημα διακυβέρνησης καθώς και στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων.

Η επιμονή της τουρκικής πλευράς να αδυνατίσει το ρόλο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και να δώσει στις ομόσπονδες μονάδες τις περισσότερες από τις εξουσίες και αρμοδιότητες, που συνήθως κρατούνται για τις ομοσπονδιακές Κυβερνήσεις, δημιουργεί ανησυχίες και υποψίες ότι η τουρκική πλευρά αποσκοπεί σε μια οντότητα που προσεγγίζει περισσότερο τη συνομοσπονδία παρά την ομοσπονδία, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υποβάλαμε προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού της Κύπρου. Ο σκοπός των προτάσεών μας είναι η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής η οποία να διατηρεί την ενότητα της χώρας, να εγγυάται το σεβασμό για τα δικαιώματα των πολιτών της και να διασφαλίζει την αποτελεσματική διακυβέρνηση.

Από μέρους μου, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου για επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους και να αφιερώσω όλη μου την ενεργητικότητα για να κάνω τη διαπραγματευτική διαδικασία να αποδώσει ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

Για να επιτευχθεί πρόοδος είναι απαραίτητη η ίδια καλή θέληση και από την τουρκική πλευρά. Έχει έρθει η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά θαρραλέα και να εκπληρώσουμε τις ευγενείς προσδοκίες του λαού μας για μια θετική κατάληξη των προσπαθειών μας.

Καθορίζοντας και διασαφηνίζοντας τη βάση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων συμφωνήσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διαδικασία από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το επίτευγμα μέχρι το τέλος. Πρέπει να εργαστούμε βήμα βήμα για να φθάσουμε σε σύγκλιση και συμφωνία σε κάθε θέμα χωρίς τεχνητές προθεσμίες και χωρίς διαιτησία από τρίτους. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, οι Κύπριοι, εγώ και ο κ. Ταλάτ, μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό για χάρη του λαού μας.

Η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει μια επανενωμένη Κύπρο με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, που να ενσωματώνει την πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια αυτή είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας. Η Τουρκία έχει την ευθύνη να εργαστεί ενεργά για την επιτυχία της διαδικασίας ενθαρρύνοντας τον κ. Ταλάτ να υιοθετήσει λογικές και εποικοδομητικές θέσεις που να διευκολύνουν τη συμφωνία. Τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν την εξέλιξη του κυπριακού κράτους σε ομοσπονδία και οι τουρκικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου κανονικών ομοσπονδιακών δομών, αν πρόκειται να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας φέτος.

Η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο καθιστά την Τουρκία βασικό παίκτη. Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γνωρίζουμε ότι η συζήτηση για την ασφάλεια θα είναι δύσκολη. Αλλά δεν βοηθά το να επιμένουμε σε 'κόκκινες γραμμές' και να αρνούμαστε τη συζήτηση των ανησυχιών και των δύο πλευρών για την ασφάλεια. Με πνεύμα καλής θέλησης και προσβλέποντας στο μέλλον πρέπει να επανεξετάσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες όλων των πλευρών για ασφάλεια».


Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, κ. Χαρίλαος Σταυράκης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:13:30 PM