Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε, προχθές στο Λονδίνο, σε δείπνο της Ελληνικής Κυπριακής ΑδελφότηταςΠραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη στο Λονδίνο το καθιερωμένο δείπνο προς τιμή της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα. Στο δείπνο παρακάθισε σημαντικός αριθμός Βρετανών Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, πολιτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και ηγετικά στελέχη της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο (Βλέπετε, επίσης, σημερινό ανακοινωθέν αρ. 4).


Κύριος ομιλητής στο δείπνο ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος προέβη σε εκτενή αναφορά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας.

Αρχικά, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ανανέωσε τις προσπάθειες και αναπτέρωσε τις ελπίδες για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου. Και συνέχισε: «Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέδειξε, από την πρώτη στιγμή, μια έντονη επιθυμία και αποφασιστικότητα να υπερπηδηθεί το αδιέξοδο του παρελθόντος και να δούμε πραγματική πρόοδο στη διαδικασία που είχε συμφωνηθεί».

Προς αυτό το σκοπό, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πήρε γενναίες πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα και οι προοπτικές για μια συνολική διευθέτηση είναι τώρα καλύτερες από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι έχει σημειωθεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στις συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών αφού η βάση της λύσης έχει επαναβεβαιωθεί.

Όσον αφορά στα θεμέλια της διαπραγματευόμενης και συμφωνημένης λύσης, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι περιγράφονται επαρκώς και εκτενώς στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Έτσι, είπε ο κ. Κυπριανού, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξελιχθεί από ένα ενιαίο και δικοινοτικό κράτος, σ΄ ένα ομόσπονδο διζωνικό και δικοινοτικό κράτος με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια ενώ οι ομοσπονδιακοί θεσμοί θα περικλείουν την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Υπουργός τόνισε, επίσης, ότι αυτό είναι το μόνο συμφωνημένο πλαίσιο. Μια λύση, όπως είπε, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ήταν μια τεράστια παραχώρηση που έγινε το 1977 και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί. Ήταν, είπε ο κ. Κυπριανού ένας τεράστιος, αλλά ταυτόχρονα και ένας ειλικρινής συμβιβασμός για τους Ελληνοκυπρίους. Το ομοσπονδιακό σύστημα είναι ικανό να ανταποκριθεί στις ανησυχίες και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, με σεβασμό στην ενότητα του κράτους και στους Τουρκοκύπριους που ήθελαν να διοικούν μια γεωγραφική περιοχή. Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα τείνει περιστασιακά να ξεχνά αυτή την τεράστια παραχώρηση από μέρους των Ελληνοκυπρίων και λαμβάνει ως δεδομένο ότι η ομοσπονδία είναι το σημείο έναρξης για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, προσπαθώντας να βρεθεί μια μέση λύση μεταξύ ομοσπονδίας και λύσης "δύο κρατών".

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το έχουμε κάνει σαφές ότι η δική μας πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συμβιβασμού σε σχέση με τη μορφή της λύσης και δεν μπορεί να δεχθεί λύση "δύο κρατών" μέσω της ούτω καλούμενης διαδικασίας "παρθενογένεσης". Η εποικοδομητική ασάφεια, τόνισε ο κ. Κυπριανού δεν εξυπηρετεί και, παράλληλα, ανέφερε ότι όταν η Τουρκία και ο κ. Ταλάτ μιλούν για νέο συνεταιρισμό, η ερμηνεία που δίνουν αναφέρεται σ΄ ένα συνεταιρισμό ανάμεσα σε δύο κράτη.

Αναφορικά με το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ούτε μεσολαβητής ούτε επιδιαιτητής, αλλά δρουν κατά τρόπο που θα διευκολύνει τη διαδικασία. Οι ίδιοι οι Κύπριοι είναι οι κύριοι παίκτες και κάτοχοι της διαδικασίας. Τη λύση θα τη διαπραγματευθούν και θα συμφωνήσουν οι Κύπριοι μεταξύ τους χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, παρέχει ορισμένες θεμελιώδεις εγγυήσεις. Η τελική διευθέτηση, ανέφερε πρέπει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες και να είναι σύμφωνη με το κεκτημένο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Επιπλέον, ζητούμε και αναμένουμε ότι η ΕΕ θα εμπλακεί πιο ενεργά και δυναμικά στην όλη διαδικασία λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι πολλές πτυχές του Κυπριακού σχετίζονται με το κεκτημένο. Δεν θα δεχθούμε, τόνισε ο κ. Κυπριανού, οποιαδήποτε παρέκκλιση από το κεκτημένο και υιοθέτηση λύσης ως πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, ανέφερε ο κ. Υπουργός, οραματίζεται μια λύση που θα εξευρεθεί από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, όμως από την άλλη πλευρά δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη στην Κύπρο κρατά, αναμφίβολα, το κλειδί της λύσης και μπορεί, ουσιαστικά, να καθορίσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Οι παράνομοι έποικοι, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις καθώς και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί είναι θεμελιώδη θέματα που η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει.

Πρόσθεσε ότι «η πρόοδος για την επίλυση του Κυπριακού είναι ένα από τα ουσιώδη θέματα που καθορίζουν την πρόοδο της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Υπενθύμισε ότι, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2004 είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας και υιοθέτησε μια εποικοδομητική και παραγωγική θέση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την Τουρκία. Η χώρα αυτή δεν έχει κάνει ούτε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αντίθετα επέδειξε άτεγκτη εχθρική συμπεριφορά σε όλους τους τομείς με μια σειρά από βέτο κατά της συμμετοχής της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο σε σχέση με την Κύπρο, που περιλαμβάνει τη διάνοιξη των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, όπως και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις έναντι στην ΕΕ. Όμως, όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, δεν υπάρχουν προνομιακά εισιτήρια για την ΕΕ. Η Τουρκία θα κριθεί όπως θα κρινόταν και οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο κράτος.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός Brown και ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον προηγούμενο Ιούνιο το οποίο αποτελεί μια αποφασιστική καμπή στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράμμισε ιδιαίτερα τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε ενέργειες που αποσκοπούν στη διχοτόμηση του νησιού ή στην αναγνώριση ή αναβάθμιση οποιασδήποτε χωριστής πολιτικής οντότητας στο νησί.

Παράλληλα, αν και υπάρχει, είπε ο κ. Κυπριανού, μια έντονη αντίληψη ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους ότι η βρετανική πολιτική είναι υπέρ της Τουρκίας, δεσμεύομαι να δουλέψω σκληρά για τη βελτίωση και ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων οι οποίες θα βασίζονται, πάνω από όλα, στον αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση στις θέσεις της κάθε πλευράς.

Πρόσθεσε ότι, παρά τις αντιθέσεις των δύο πλευρών, θα πρέπει να υπάρχει πάντα σύγκλιση απόψεων σε θέματα που αφορούν στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε είπε ο κ. Κυπριανού ότι οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις αντιλήψεις της Τουρκίας. Εξάλλου, όπως ανέφερε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μακρόχρονες σχέσεις και σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο. Τα εν λόγω συμφέροντα, κατέληξε, μπορούν να διατηρηθούν και να προωθηθούν μέσα από τις καλές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και, ιδιαίτερα, με το λαό της Κύπρου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:28:02 AM