Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Χαιρετισμός της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στην εναρκτήρια τελετή των εργασιών της 24ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ και του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νεολαίας Απόδημων Κύπριων (ΝΕΠΟΜΑΚ) - 28/08/2012


Με ιδιαίτερη χαρά και θέρμη καλωσορίζω όλους τους Συνέδρους της 24ης Συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ, καθώς και του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Αποτελεί τιμή να σας καλωσορίζω για άλλη μια χρονιά στην πατρίδα, γιατί με πολλούς από εσάς συνδέομαι προσωπικά για πέραν των τριών δεκαετιών από προηγούμενες μου ιδιότητες και μέσα από τους κοινούς αγώνεςγια προώθηση του εθνικού μας θέματος. Δυστυχώς την περσινή χρονιά δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο των Αποδήμων λόγω της τραγικής έκρηξης στο Μαρί που προκάλεσε βαρύ πένθος στον τόπο μας με την απώλεια 13 συμπατριωτών μας και καταστροφές που ακόμα είναι αισθητές οι συνέπειες τους.


Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η πατρίδα μας δυστυχώς ακόμα ταλανίζεται από τις συνέπειες της κατοχής και τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της. Πρόσφυγες, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, εποικισμός, σφετερισμός περιουσιών, λεηλασία και σύληση αρχαιοτήτων και θρησκευτικών και εκκλησιαστικών θησαυρών. Όμως, παρόλες τις καταστροφές και την ανείπωτη τραγωδία, δεν λυγίσαμε και ενωμένος ο λαός σαν μια γροθιά άντεξε τα χτυπήματα και ανοικοδόμησε τα ερείπια που άφησε στο πύρινο διάβα του ο κατακτητής.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω τον διαχρονικά κομβικό ρόλο που οι απόδημοι μας διαδραμάτισαν και συνεχίζουν να διαδραματίζουν, μαζί με τους απανταχού Έλληνες της διασποράς, στον αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για ανατροπή των τετελεσμένων που δημιούργησε ο εισβολέας, για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού μας, του λαού μας, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών του κράτους.

Οι αγώνες και οι θυσίες σας σε αυτό τον αγώνα είναι καταγραμμένες στη συνείδηση του κάθε Κύπριου πολίτη από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του κράτους μας μέχρι σήμερα και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο λαός της είναι ευγνώμονες για την πολύτιμη συμβολή σας που οδήγησε στη δημιουργία προσβάσεων και προώθησης των θέσεών μας τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον αμερικανικό χώρο.

Το έργο που οι Οργανώσεις ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ επιτελούν είναι ανεκτίμητο. Η πολυσχιδής τους δράση σε θέματα διαφώτισης και προσβάσεων σε ξένα κέντρα αποφάσεων, που για τη ΠΣΕΚΑ ξεκίνησε ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή και το ξεριζωμό, συνεπικουρείται από την αξιόλογη δραστηριότητα των Ομοσπονδιών των Αποδήμων Κυπρίων σε κάθε χώρα όπου ζουν και δραστηριοποιούνται συμπατριώτες μας.

Η συνεχής και συνεπής προσφορά σας έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος. Αποτελεί ταυτόχρονα αναντικατάστατο στήριγμα και βοήθεια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για δικαίωση του αγώνα μας και επανένωση της πατρίδας μας. Χάρη και στη δική σας συμβολή η Κύπρος παραμένει σταθερή στους στρατηγικούς της στόχους, που εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ανταποκρίνονται στην επιθυμία του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για ειρηνική συμβίωση στην κοινή μας πατρίδα, σε μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς ξένες επεμβάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής. Ένας από τους στόχους που είχαν τεθεί, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, έχει ήδη επιτευχθεί από τον Μάιο του 2004 και η πατρίδα μας έχει αποκτήσει περισσότερο κύρος στους κόλπους της και έχει θωρακιστεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το κεκτημένο της ΕΕ.

Επιτρέψετε μου να επαναλάβω ότι η Κυβέρνηση παραμένει πάντοτε δεσμευμένη σε μία λύση, την οποία όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού μας να μπορούν να αγκαλιάσουν και η οποία να συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πλήρη επίγνωση των αγώνων που διεξάγετε για διατήρηση και προβολή στις δεύτερες σας πατρίδες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των παραδόσεων μας. Μεταλαμπαδεύσατε και μεταλαμπαδεύετε στις επόμενες γενιές τις αρχές και αξίες που πηγάζουν από τη μακραίωνη ιστορία μας, αλλά και τη γλώσσα και τη θρησκεία που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Ελληνισμού της διασποράς.

Νοιώθουμε πραγματικά περήφανοι για όλους εσάς που εκπροσωπείτε την πατρίδα μας, ζείτε και μεγαλουργείτε στις χώρες που σας φιλοξενούν, με δυναμικότητα, μαχητικότητα και δημιουργικότητα. Προκόψατε με την επιμονή, τον μόχθο και την εργατικότητά σας και αναδειχθήκατε πρωτοπόροι στην έρευνα, στην επιστήμη, στον επιχειρηματικό και πνευματικό τομέα, καθώς και στην πολιτική ζωή, με ενεργό συμμετοχή σε Κοινοβούλια, Κυβερνήσεις και Τοπικές Αρχές των χωρών που σας φιλοξενούν.

Θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ στους απόδημους νέους. Η ΝΕΠΟΜΑΚ αποτελεί τη φυσική συνέχεια στο επιτυχημένο έργο που επιτελεί η ΠΟΜΑΚ και η ΠΣΕΚΑ. Ιδιαίτερα φέτος που συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυσή της, μας εμπνέει, δίνοντας μας σιγουριά για την δυναμική και προοπτική της κυπριακής ομογένειας.

Από τη φύση της η νεολαία είναι πάντα το πιο μαχητικό κομμάτι του κάθε λαού. Μαζί με εσάς τους νέους, με τον δικό σας νεανικό ενθουσιασμό, δυναμισμό και ζωντάνια, είμαστε σίγουροι ότι ο αγώνας μας θα συνεχισθεί για διασφάλιση των δικαίων της Κύπρου.

Αναφέρομαι, όμως, ιδιαίτερα στους νέους, που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, με μόνο κίνητρο την αγάπη και προσφορά προς την πατρίδα, κάτι το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα και μας γεμίζει με αισιοδοξία. Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να τονίσω την παρουσίαση και υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί, σε συνεργασία με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, ειδικά για τους απόδημους νέους μας, της δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Τέτοιες δράσεις σκοπό έχουν να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς της νεολαίας των αποδήμων με την Κύπρο, να προσφέρουν μία καλύτερη επαφή και γνώση της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας, καθιστώντας τους έτσι πρεσβευτές της Κύπρου, αλλά και του αγώνα της για δικαίωση στις χώρες που ζουν. Η διατήρηση της ταυτότητάς μας και η συνέχιση της αγωνιστικότητας μας μέσα από τις επερχόμενες γενιές των αποδήμων μας αποτελεί εγγύηση για το μέλλον.

Θα ήθελα εδώ να σας διαβεβαιώσω, εκ νέου, ότι η Κυβέρνηση γενικότερα και το Υπουργείο Εξωτερικών ειδικότερα παραμένουμε σταθεροί συμπαραστάτες των προσπαθειών σας. Είναι γι’ αυτό που στόχος μας είναι η στήριξη της ΠΟΜΑΚ και της ΠΣΕΚΑ με την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την υλοποίηση των σημαντικών τους επιδιώξεων.

Με αυτά τα λόγια, χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου σας και εύχομαι κάθε επιτυχία.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:40:50 PM