Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Μάλτας και Μαυροβουνίου - 19/03/2015


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη, της Μάλτας δρα George W. Vella, και του Μαυροβουνίου κ. Igor Lukšić.


Κατά τη συνάντηση, οι τρεις Υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση της ενταξιακής πορείας του Μαυροβουνίου και στον εντοπισμό τομέων, στους οποίους Κύπρος και Μάλτα μπορούν να συνδράμουν διά της παροχής τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών. Συζητήθηκαν, επίσης, περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Της τριμερούς συνάντησης προηγήθηκε διμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Μάλτας και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, το Κυπριακό, το φαινόμενο της τρομοκρατίας, ο ISIL, θέματα μετανάστευσης, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο Υπουργών.

Ακολούθως οι τρεις Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τον Τύπο. Συγκεκριμένα, ο κ. Κασουλίδης είπε:

«Είναι με μεγάλη χαρά που καλωσορίζω σήμερα εδώ τους Υπουργούς Εξωτερικών του Μαυροβουνίου και της Μάλτας. Η τριμερής αυτή συνάντηση συμβολίζει την αλληλεγγύη και την ισχυρή φιλία που καθοδηγούν και θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τα μικρά κράτη στην ΕΕ.

Η σημερινή συζήτηση θέτει τα θεμέλια για μια στερεή τριμερή συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, τη Μάλτα και το Μαυροβούνιο, για την παροχή τεχνικής βοήθειας στο Μαυροβούνιο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της ενταξιακής του διαδικασίας.

Η επιτυχής πορεία μας στη διαδικασία εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο, ώστε να συνεισφέρουμε σε αυτήν την προσπάθεια με τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη μας. Το Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μεταξύ Κύπρου και Μαυροβουνίου αποτελεί επίσης ένα σημαντικό μέσο προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, και ειδικότερα κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Συγχαίρουμε την παραδειγματική πρόοδο του Μαυροβουνίου και ενθαρρύνουμε τη συνέχιση της απαραίτητης διαδικασίας μεταρρύθμισης. Η πορεία εναρμόνισης είναι μια επίπονη διαδικασία που προϋποθέτει την επίδειξη δέσμευσης και αφοσίωσης, η οποία σίγουρα αποδίδει μέσα από τη μεταρρύθμιση των θεσμικών δομών της υπό ένταξη χώρας και της κοινωνίας της ως σύνολο.

Τόσο η Μάλτα όσο και η Κύπρος είναι έτοιμες να προσφέρουν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη σε αυτή την πολύ σημαντική πορεία του Μαυροβουνίου, σε συγκεκριμένους τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη, η τελωνειακή ένωση και το εμπορικό δίκαιο.

Θα συζητηθούν, επίσης, διάφορα θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για τη γειτονιά μας, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, των ασύμμετρων απειλών, της μετανάστευσης, της κλιματικής αλλαγής, της Νότιας Γειτονίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, θέματα στα οποία έχουμε τις ίδιες προσεγγίσεις.

Για τον σκοπό αυτό, η Συμφωνία για Συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος που θα υπογράψουν αύριο η Κύπρος και το Μαυροβούνιο, ένας τομέας στον οποίο η Κύπρος και Μάλτα ήδη συνεργάζονται από το 1999 μέσα από παρόμοια Συμφωνία, ενισχύει πρακτικά την ευρύτερη τριμερή συνεργασία μας, στο ευρύτερο φάσμα της αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών».

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας ευχαρίστησε τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών για την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει την τριμερή συνάντηση, η οποία για τη Μάλτα αποτελεί συνάντηση «με έναν παλιό και έναν νέο φίλο».

Ο κ. Vella σημείωσε ότι η Κύπρος και η Μάλτα είναι δύο χώρες με κοινή ιστορία και πολιτισμό. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ γίνεται συχνή ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως νησιώτικες χώρες της Μεσογείου.

Παράλληλα, ανέφερε, η σημερινή συνάντηση δίνει στις δύο χώρες τη δυνατότητα να εργαστούν από κοινού με το Μαυροβούνιο, με στόχο να παρέχουν στη χώρα όσο το δυνατό περισσότερη βοήθεια σε επίπεδο τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης. Το Μαυροβούνιο, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την ενταξιακή του πορεία και η Κύπρος και η Μάλτα είναι έτοιμες να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Το Μαυροβούνιο έχει εκπλήξει τους πάντες με τον βαθμό προόδου του, με τον τρόπο που προχώρησε προς τα εμπρός, και παρόλο που υπάρχουν πολλοί τομείς που χρήζουν αλλαγής, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον συνάδελφό μας ότι θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Μαυροβούνιο, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα το συντομότερο», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διμερή συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη, ο κ. Vella επισήμανε ότι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες είναι η τρομοκρατία, η μετανάστευση, καθώς και περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα. Υπάρχουν ήδη πολλές Συμφωνίες και Μνημόνια Συναντίληψης, συμπλήρωσε, για τα οποία εξετάστηκαν τρόποι για βέλτιστη χρήση τους.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, κ. Lukšić, ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη φιλοξενία και τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στις ομοιότητες των τριών χωρών, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων.

Αναφορικά με την προσπάθεια που καταβάλλει το Μαυροβούνιο για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την πλήρη στήριξη της Κύπρου και τη Μάλτα στην ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Lukšić σημείωσε ότι το Μαυροβούνιο βλέπει τις δύο αυτές χώρες ως εξαίρετη πηγή γνώσης, που θα συμβάλει στο απαιτητικό έργο εναρμόνισης της χώρας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Παρατηρώντας τις αρχές της διεύρυνσης, οι οποίες βασίζονται στο κράτος δικαίου, την οικονομική διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, πιστεύω ότι η Κύπρος και η Μάλτα είναι εξαίρετες πηγές εμπειρίας», τόνισε.

Παρά τα 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια που είναι ήδη υπό συζήτηση και την εμφανή πρόοδο, το Μαυροβούνιο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν το επόμενο διάστημα, σημείωσε.

«Αυτή η τριμερής συνάντηση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα», είπε ο κ. Lukšić, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Μεσόγειος αποτελεί πεδίο αναταραχών και αυτό καθιστά επιτακτική την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις μεσογειακές χώρες στον τομέα της ασφάλειας. «Παρόλο που είμαστε τρία μικρά κράτη, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης και εγκαθίδρυσης πολλαπλών διόδων επικοινωνίας, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες προκλήσεις», υπογράμμισε ο Μαυροβούνιος Υπουργός.

Ο κ. Lukšić χαιρέτισε ακόμα τη Συμφωνία που θα υπογραφεί αύριο μεταξύ της Κύπρου και του Μαυροβουνίου για συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος των δράσεων μας για αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή μας, συνέχισε, ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι με ιδιαίτερη χαρά θα φιλοξενούσε την επόμενη τριμερή συνάντηση.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:55:38 PM