Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Διεθνείς ΟργανισμούςΟ Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Διεθνείς Οργανισμούς, κ. Brian Hook.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που αποτελεί, όπως είπε, συνέχεια των συναντήσεων που είχε πρόσφατα με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών κα Rice και τον Υφυπουργό κ. Fried. Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι, δεδομένης της ιδιότητας του κ. Hook ως αρμοδίου για θέματα Διεθνών Οργανισμών, συζήτησαν το ρόλο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, θεωρεί ότι η UNFICYP έχει διαδραματίσει ένα ρόλο πολύ θετικό, ωφέλιμο και εποικοδομητικό όλα αυτά τα χρόνια που εκκρεμεί το κυπριακό πρόβλημα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Hook για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και τις προσδοκίες μας, ενώ του εξέφρασε και τις ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκλογή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την ελπίδα ότι αυτό δεν θα επηρεάσει το ρόλο που διαδραματίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Κυπριακό.

Ήταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση και προσβλέπω και σε άλλες συναντήσεις στο μέλλον, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Από πλευράς του, ο κ. Hook είπε η επίσκεψη του έδωσε την ευκαιρία να συναντηθεί με αξιωματούχους της UNFICYP ώστε να δει από κοντά το έργο που επιτελείται, να επιβλέψει την εκτέλεση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης και να εξετάσει κατά πόσο χρειάζεται να γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές. Σημείωσε δε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την ανανέωση της θητείας της UNFICYP, όπως έκαναν και στο παρελθόν.
Το άλλο μέρος της επίσκεψής μου, πρόσθεσε ο κ. Hook, αφορούσε σε συναντήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες, προκειμένου να εκφράσω την έντονη υποστήριξη των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται. Αναμένουμε από τους ηγέτες να διαγράψουν την πορεία προς τα εμπρός και ο ρόλος μας είναι να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, να διευκολύνουμε όπου μπορούμε και να διαδραματίσουμε ένα υποστηρικτικό και ενθαρρυντικό ρόλο, γιατί όλοι θέλουμε να δούμε μια λύση στο Κυπριακό, είπε ο κ. Hook.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι ο κ. Hook ρώτησε εάν η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να αλλάξει κάτι στην εντολή της UNFICYP και ότι ο ίδιος του απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς λειτουργούν τα πράγματα σήμερα».

Ερωτηθείς αναφορικά με το ρόλο των ΗΠΑ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι έτοιμοι να συμβάλουν, αλλά περιμένουν να δουν πώς θα είναι πιο χρήσιμη αυτή η συμβολή». Δεν πρέπει να ξεχνάμε, σημείωσε, ότι «σε αυτή τη φάση η διαδικασία είναι μεταξύ των δύο πλευρών και ο διεθνής παράγοντας θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή». Ανέφερε δε την πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ότι «από φίλες χώρες που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία εμείς ζητάμε να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να είναι θετική όχι μόνο στηρίζοντας φραστικά τη διαδικασία, αλλά και στο επιθυμητό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας που πρέπει να εξασφαλίζει την επανένωση του νησιού». Και πρόσθεσε: «Οι δημόσιες δηλώσεις που κατά καιρούς ακούγονται από την Άγκυρα δεν έχουν αποδείξει ως τώρα ότι η Τουρκία δεσμεύεται στη μορφή της λύσης που συζητάμε σήμερα στην Κύπρο. Αυτό θέλουμε να ακούσουμε και από την Τουρκική Κυβέρνηση».

Ερωτηθείς κατά πόσον η εκλογή της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί ήττα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κυπριανού είπε: «Όχι, δεν θα το ερμήνευα ότι αυτή είναι μια κίνηση που στρέφεται εναντίον της Κύπρου. Αλλά, ταυτόχρονα, δείχνει μια πραγματικότητα της νέας τάξης πραγμάτων την οποία πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη» .Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:28:58 AM