Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές της Υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι - 20/03/2012


Το Κυπριακό, το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις αποτέλεσαν το επίκεντρο συζητήσεων που είχε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στο Παρίσι και συνάντησης με τον Γάλλο ομόλογό της κ. Alain Juppé.


Συγκεκριμένα, η δρ Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα υπό το φως της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 23 και 24 Ιανουαρίου.

Η κα Υπουργός υπογράμμισε την εποικοδομητική στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο τραπέζι των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι, δυστυχώς, η καλή θέληση που επιδεικνύει η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τυγχάνει θετικής ανταπόκρισης από την άλλη πλευρά, η οποία υποβάλλει προτάσεις που ακυρώνουν προηγούμενες συγκλίσεις σε ουσιώδη κεφάλαια του κυπριακού προβλήματος. Η δρ Μαρκουλλή επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίτευξη λύσης στη βάση ενός κράτους που θα συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο και θα είναι ικανό να λειτουργήσει εποικοδομητικά και θετικά στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο.

Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων για θέματα που άπτονται της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, όπως η διεύρυνση, η μετανάστευση, η κρίση στην Ευρωζώνη, η κατάσταση στις χώρες της Αραβικής ΄Ανοιξης και η κατάσταση στη Νότια Γειτονία, ζητήματα στα οποία Γαλλία και Κύπρος διατηρούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παρόμοιες θέσεις ως μεσογειακοί εταίροι.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε, επίσης, το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, σχέσεις που βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες.

Ο Γάλλος Υπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Γαλλίας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει κάθε στήριξη για την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η κα Υπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας κ. Simon Sutour και τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Γαλλίας στη Γερουσία κ. Marc Massion. Επίσης, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου κ. Burhan Ghalioun.

Τέλος, η Υπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην έγκυρη εφημερίδα Le Monde. Είχε, επίσης, συνάντηση με ερευνητές που ασχολούνται με την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή γενικότερα στις κύριες γαλλικές δεξαμενές σκέψης, καθώς και με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της κυπριακής κοινότητας Γαλλίας.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:38:33 PM