Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο κ. Pasquale Valentini, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης του τελευταίου στην Κύπρο.


Οι δύο Υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και, ακολούθως, παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Κασουλίδης προς τιμήν του κ. Valentini και της αντιπροσωπείας του. Στη συνέχεια, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, και τρόποι για περαιτέρω εμβάθυνσή τους, οι σχέσεις του Σαν Μαρίνο με την ΕΕ και το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, καλωσορίζοντας τον ομόλογό του από το Σαν Μαρίνο, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, υπογραμμίζοντας ότι η κυπριακή πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του κ. Valentini. Σημείωσε ιδιαίτερα ότι «οι μικρές χώρες πρέπει να ενώνουν δυνάμεις και να επιδεικνύουν πλήρη αλληλεγγύη» και πρόσθεσε ότι το Σαν Μαρίνο βρέθηκε δίπλα στην Κύπρο σε όλες τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλα διεθνή βήματα.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια τόσο του Σαν Μαρίνο όσο και της Ανδόρρας και του Μονακό να συνάψουν συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι μια τέτοια συμφωνία «έχει μεγάλη σημασία για τις ίδιες τις χώρες και, λόγω του μικρού μεγέθους των χωρών, πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή για να μην επηρεάσει αρνητικά τις οικονομίες τους. Θα σταθούμε στο πλευρό τους».

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη συνάντηση με τις διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες που προκύπτουν από μια τέτοια ενδεχόμενη συμφωνία και αντηλλάγησαν πολύ χρήσιμες απόψεις. «Ένα από τα κύρια θέματα είναι να κάνουμε μια ενδοσκόπηση των προβλημάτων που προέκυψαν με τη δική μας οικονομική κρίση, διότι φαίνεται ότι κάποια παρόμοια αντιμετωπίζει σήμερα και το Σαν Μαρίνο και το πώς κατορθώσαμε να πάρουμε την άνοδο προς την ανάκαμψη. Είμαστε στη διάθεση του Σαν Μαρίνο για ανταλλαγές ειδικών με εμπειρίες, λόγω και της ομοιότητας πολλών τομέων της οικονομίας, όπως των υπηρεσιών, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κτλ», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

Από πλευράς του, ο κ. Valentini, μιλώντας στα Ιταλικά μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για την πρόσκληση και την ευκαιρία που είχε να πραγματοποιήσει σειρά επαφών στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Valentini σημείωσε ότι συζητήθηκαν η εγγύτητα μεταξύ του Σαν Μαρίνο και της Κύπρου, που έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και την παράδοση.

Σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ο Υπουργός του Σαν Μαρίνο μετέφερε τη στήριξη της χώρας του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι ο Σαν Μαρίνο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια στα πλαίσια όλων των διεθνών οργανισμών για «να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου».

Ακολούθως, ανέφερε ότι «υπάρχει ανάγκη από πλευράς των χωρών για προσέγγιση της ΕΕ και πραγματικά η δική σας παρουσία και πορεία δίνει θάρρος στη δική μας πορεία. Γεωγραφικά, η χώρας μας δεν βρίσκεται μόνο στο εσωτερικό της Ιταλίας, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Από αυτό καθίσταται ακόμα πιο έντονη η ανάγκη ενοποίησης, μιας ενοποίησης που θα επιτρέψει στους πολίτες μας να κινηθούν περισσότερο ελεύθερα.

Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Κύπρο για τη στήριξη που μας έδωσε στο πλαίσιο της ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, προκειμένου για να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγματεύσεων σύνδεσης όχι μόνο της δικής μας χώρας, αλλά και της Ανδόρρας και του Μονακό. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα που έγινε από την Κύπρο όταν είχε αναλάβει την Προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ζητάμε τη στήριξή σας, προκειμένου να μπορέσουμε κι εμείς να συνεχίσουμε την πορεία μας».

Τόνισε δε ότι «η πραγματική πρόκληση που υπάρχει, είναι, από τη μια πλευρά, η ανάγκη για αυτό το άνοιγμα προς την ΕΕ και, από την άλλη, η ανάγκη για σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των μικρών χωρών, που και αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στη μεγάλη αυτή οικογένεια.

Η συνεργασία αυτή θα προσλάβει πιο συγκεκριμένο χαρακτήρα, θα υπάρξει μεγαλύτερη ενασχόληση, προκειμένου να εντοπιστούν οι ομοιότητες και οι ευκαιρίες και η πορεία αυτή να αποβεί πιο χρήσιμη για την ΕΕ και για εμάς τους ίδιους».

Ο κ. Valentini ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη «που μου έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσω τους προβληματισμούς μας. Διμερώς θα υπάρξει εμβάθυνση σε αυτά τα θέματα, ώστε έτσι να δούμε ποια θα είναι η δική μας συμβολή στο οικοδόμημα αυτό που λέγεται Ευρώπη, που αντιμετωπίζει συχνά δυσκολίες, και θα μπορούσαμε να συμβάλουμε εκατέρωθεν προς αμοιβαίο όφελος να τις επιλύσουμε».

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο εξέφρασε ιδιαίτερες ευχές για την Προεδρία που θα αναλάβει η Κύπρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και διαβεβαίωσε, για μια ακόμα φορά, για το πνεύμα συνεργασίας που διέπει τη χώρα του.Τελευταία Ενημέρωση στις: 24/10/2016 10:36:20 AM