Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συναντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών με τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας - 09/09/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα με τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας. Τον Υπουργό συνόδευε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Γιώργος Γεωργής.


Στο πέρας της συνάντησης του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω για τη συνάντηση που είχαμε, σήμερα, τον φίλο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μου δόθηκε η ευκαιρία, σε μια κρίσιμη φάση του κυπριακού προβλήματος τώρα που αρχίζουμε τη νέα διαδικασία, να ενημερώσω, με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσα, για τη νέα διαδικασία, τη δεύτερη φάση των ουσιαστικών συνομιλιών πλέον, που αρχίζουν σε δύο μέρες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις προσδοκίες μας, τις δυσκολίες που περιμένουμε να βρούμε, αλλά βεβαίως, επανέλαβα και την καλή μας θέληση και τη δέσμευσή μας σε αυτή την προσπάθεια, για να μπορέσουμε να πετύχουμε την επανένωση της Κύπρου.

Να ευχαριστήσω το ΠΑΣΟΚ για τη στήριξή του προς αυτή την προσπάθεια, προς τον κυπριακό λαό. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και για τον αγώνα μας, να έχουμε τη στήριξη όλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας.

Και βεβαίως, είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε και απόψεις για το πώς θα μπορούσε και το ΠΑΣΟΚ, ως Κίνημα, στους χώρους στους οποίους κινείται και στα δίκτυα στα οποία βρίσκεται, να βοηθήσει σ΄ αυτή την προσπάθεια, εξηγώντας ουσιαστικά τις βασικές θέσεις της πλευράς μας σε αυτή τη νέα διαδικασία. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας δεν δίνουν πλεονέκτημα στους Ελληνοκύπριους, αντίθετα, εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους και η ύπαρξη ενός ενιαίου λειτουργικού κράτους, σίγουρα είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Η Τουρκία έχει μεγάλη ευθύνη και θα πρέπει να συμβάλει ενεργά και θετικά στην επίλυση και, βεβαίως, όπως είπε και ο Πρόεδρος, θα πρέπει να αφήσει τους Τουρκοκύπριους να διαπραγματευτούν με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Θα είμαστε σε επαφή. Ελπίζω να βρεθούμε και στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Και, βεβαίως, θα συνεχίσουμε να ανταλλάσουμε απόψεις. Ευχαριστώ πολύ».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών για την ενημέρωση και εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη του κόμματος του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Θέλω να τονίσω ότι αναμένουμε, αν θέλετε απαιτούμε, η Τουρκία να αφήσει πρώτα απ’ όλα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να αποφασίσουν οι ίδιοι για τη δική τους πορεία και μοίρα. Και όχι μόνο να τους αφήσει, αλλά και να συμβάλει ουσιαστικά, διότι έχει μεγάλες ευθύνες, λόγω κατοχής του κυπριακού εδάφους, στην επίλυση αυτού του προβλήματος.

Και είναι σίγουρο ότι υπάρχει δρόμος, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και, βεβαίως, με γνώμονα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και πάλι ευχαριστώ Μάρκο και χαίρομαι ιδιαίτερα που είσαι εδώ».

Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού δήλωσε τα εξής: «Μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω για το πού βρισκόμαστε, τι περιμένουμε, ποιες οι ανησυχίες μας, ποιες δυσκολίες προβλέπουμε και ποιες σκέψεις κάνει η Κυπριακή Κυβέρνηση και η κυπριακή πλευρά σ' αυτή τη διαδικασία. Θα είμαστε σε επαφή, βεβαίως, και πιστεύω ότι η στήριξη γενικά του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου έχει ιδιαίτερη σημασία, τον ενισχύει ακόμη περισσότερο σ' αυτή την προσπάθεια».

Από πλευράς του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του κόμματος του στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης για τον κυπριακό λαό. «Και η Κυπριακή Κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα και να θέσουν σε θετική βάση την προσπάθεια για την έναρξη επίσημων συνομιλιών. Θέλουμε να ευχηθούμε οι συνομιλίες να έχουν θετική έκβαση για το καλό του κυπριακού λαού».

Στη συνέχεια ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Σπύρο Χαλβατζή.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού είπε: «Είχα μια πολύ καλή συνάντηση με ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Είναι στο πλαίσιο των συναντήσεων μου με τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που μπαίνουμε στην ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, Σστη δεύτερη φάση αυτής της νέας προσπάθειας που αφορά τη συζήτηση πλέον επί της ουσίας του προβλήματος και της λύσης του.» Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Κύπρου, της Κυβέρνησης αλλά και του λαού της «για τη στήριξη που έχουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας και, βεβαίως, πάντα και σταθερά από το ΚΚΕ. »

Από πλευράς του ο κ. Χαλβατζής υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, με ιδιαίτερη προσοχή, παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενημερώνεται και συμπαραστέκεται στις προσπάθειες που γίνονται, ιδιαίτερα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Για άλλη μια φορά δηλώνουμε πως το ΚΚΕ στηρίζει την κατεύθυνση επίτευξης λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και ενός κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δίχως ξένες βάσεις και στρατεύματα».

Τέλος, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Καρατζαφέρη για τη συμπαράσταση και τη στήριξη, που παρέχεται στην πλευρά μας, σ΄ αυτή τη δύσκολη διαδικασία, από όλο τον πολιτικό κόσμο, το ΛΑΟΣ βέβαια τόσο στην Κυπριακή Κυβέρνηση όσο και στον κυπριακό λαό σαν σύνολο. «Θα είμαστε σε επαφή, θα συντονιζόμαστε και θεωρούμε ότι, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη φάση, η στήριξη που παρέχεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπαίνοντας σ’ αυτή τη δύσκολη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, έχει ιδιαίτερη σημασία».

Ο κ. Καρατζαφέρης , σημειώνοντας ότι η παρούσα διαδικασία «δεν είναι περίπατος», εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος του, στην πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια, «τις ενέργειές του, τη μεθόδευση την οποία επέλεξε. Θέλουμε να ελπίζουμε στα καλύτερα, αν και δεν είναι πολύ εμφανή. Θα είμαστε στο πλευρό της Κυπριακής Κυβέρνησης».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:49:12 PM