Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - 14/03/2010


O Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συναντήθηκε χθες με τον ομόλογό του Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.


Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και εξετάσθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό-εμπορικό τομέα. Συζητήθηκαν, ακόμη, άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε, επίσης, για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Από πλευράς του ο κ. Al Nahyan εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, τις σχέσεις ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας που στόχο έχουν την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών. Ο Al Nahyan εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της Κυβέρνησής του για τις πρωτοβουλίες αυτές.

Μετά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Αl Nahyan, αφού αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία του με τον κ. Κυπριανού, σημείωσε ότι οι δύο χώρες προωθούν την ολοκλήρωση αρκετών συμφωνιών, δίδοντας ιδιαίτερα έμφαση στη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και στη Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης των Επενδύσεων.

Ο κ. Κυπριανού ανάφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς. Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό έπειτα από σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η ανέγερση νέων παράνομων οικισμών στην ανατολική Ιερουσαλήμ περιπλέκει και υποσκάπτει την προσπάθεια έναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Επανέλαβε, επίσης, την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ίδρυση κυρίαρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, επί των συνόρων του 1967.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι για να επιβληθούν νέες κυρώσεις θα πρέπει να αποφασισθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ο κ. Al Nahyan τόνισε τη σημασία ολοκλήρωσης της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ των δύο οργανισμών. Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την ολοκλήρωση της Συμφωνίας το συντομότερο και ότι αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την ευρύτερη προώθηση των σχέσεων των δύο οργανισμών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:25:13 PM