Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών για τις επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ - 03/03/2015


Σε δηλώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που πραγματοποίησε στην Ουάσιγκτον, καθώς και για τις θέσεις των ΗΠΑ σε σχέση με το Κυπριακό, προέβη σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, σε τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.


Ο κ. Κασουλίδης απάντησε σε ερωτήσεις ως εξής:

Ερώτηση: Σχετικά με τα όσα ακούγονται περί παραπόνων από την αμερικανική πλευρά, έχουν ή όχι παράπονα οι Αμερικανοί;

Απάντηση: Έχουμε παράπονα και έχουν παράπονα. Και το καλύτερο πράγμα που χρειάζεται μεταξύ φίλων είναι να δίνονται οι εξηγήσεις και να εκφράζουμε τα παράπονά μας κι αν έχουν κι εκείνοι να εκφράσουν παράπονα, να τα ακούσουμε και να τα απαντήσουμε.

Ερώτηση: Ποια είναι αυτά τα παράπονα και σε τι επικεντρώνονται;

Απάντηση: Τα παράπονα επικεντρώνονται κυρίως στο γεγονός ότι θεωρούν ότι έπρεπε η Κυβέρνηση Πούτιν να βρεθεί κάτω από ένα σύστημα απομόνωσης από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ κι όλους τους υπόλοιπους συμμάχους της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ερώτηση: Επομένως θεωρούν ότι ήταν λάθος η επίσκεψη σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Απάντηση: Η χρονική συγκυρία, κάποιες δηλώσεις που έχουμε κάνει, αλλά όχι τόσο οι Συμφωνίες για τις οποίες έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις, οι οποίες νομίζω έχουν πείσει ότι λανθασμένα ο διεθνής Τύπος αναφέρεται σε αυτές με τον τρόπο που αναφέρεται. Εμάς η θέση μας είναι ότι η Κύπρος έχει το δικό της πρόβλημα, αν συγκριθεί η μεταχείριση του προβλήματος της Ουκρανίας με το πρόβλημα της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας, δικαιολογημένα υπάρχει ερώτηση γιατί εκεί κυρώσεις, ολόκληρη η υπόλοιπη υφήλιος να ενώνεται εναντίον των επιθετικών ενεργειών των αυτονομιστών, αν μπορούν να ονομαστούν έτσι, και η στήριξη που παίρνουν από τη Ρωσία και διερωτούνται γιατί αυτή η στάση εκεί κι όχι η ίδια στάση στην περίπτωση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα.

Δεύτερο το Κυπριακό βρίσκεται κάτω από την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών, τις Καλές Υπηρεσίες των Η.Ε., που εκδίδονται κατόπιν ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας κι, επομένως, η θέση η δική μας είναι ότι εφόσον το πρόβλημά μας βρίσκεται σε εκείνα τα χέρια, πρέπει και η μεταχείριση των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην είναι διαφορετική για τους μεν ή τους δε, ιδιαίτερα όταν εκεί βρίσκουμε πολύ περισσότερη κατανόηση από τη Ρωσία και τη Γαλλία και την Κίνα παρά από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Ερώτηση: Επομένως κ. Κασουλίδη, αυτό που ενόχλησε από τις δηλώσεις που έγιναν στη Μόσχα, αλλά και αργότερα για την επίσκεψη, είναι οι επισημάνσεις για μια υποκριτική στάση από πλευράς φίλων εταίρων, συμμάχων κτλ;

Απάντηση: Πρώτο είναι αυτό και δεύτερο είναι και η έλλειψη κατανόησης για το γεγονός ότι εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερώτηση: Ίσως να ενόχλησε και εκείνη η αναφορά στον κ. Πούτιν ότι είναι ανιδιοτελής ηγέτης. Σας έκαναν νύξη και για αυτό ενδεχομένως;

Απάντηση: Δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για να πουν συγκεκριμένα. Περισσότερο εγώ είχα τον λόγο. Αναφέρθηκα ακόμα και σε αυτό, υπό ποία έννοια, την έχει πει και ο κ. Πούτιν δημόσια, ιδιαιτέρως ήταν ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι δεν έχει την απαίτηση εμείς, ως μέλος της ΕΕ, να βρεθούμε σε δύσκολη θέση να σπάσουμε την ισορροπία που επιβάλλεται στα κράτη της ΕΕ για ομόφωνες αποφάσεις. Ξέρει πόσα να περιμένει από εμάς και πόσα όχι. Δηλαδή, υποστηρίζει, όπως χαρακτήρισε, τον ισορροπητικό μας ρόλο εντός της ΕΕ παρά έναν ρόλο που θα έσπαζε μια ομόφωνη απόφαση κι αυτό είναι το οποίο έχουμε εκτιμήσει, όπως έχουμε εκτιμήσει κι από πλευράς Ρωσίας το γεγονός ότι δεν θέλουν δια των στρατιωτικών συμφωνιών να μας βάλουν σε οποιαδήποτε θέση έναντι των άλλων.

Ερώτηση: Το θέμα το συγκεκριμένο της επίσκεψης στη Μόσχα θεωρείται από πλευράς των Αμερικανών λήξαν με τις εξηγήσεις που δώσατε ή αιωρούνται και παραμένουν σκιές μεταξύ υμών και ημών;

Απάντηση: Νομίζω ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση καταλαβαίνει πλήρως γιατί δεν μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι του βαθμού της δικής τους επιθυμίας. Θα έπρεπε να είχαν απαιτήσεις εάν τουλάχιστον συμπεριφέρονταν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ΑΟΖ της Κύπρου στηρίζοντας εμάς, τους στρατηγικούς τους εταίρους –όπως μας αποκάλεσαν-, που η στάση μας έναντι της καταπολέμησης της τρομοκρατίας του ισλαμικού κράτους ήταν άψογη στάση, σε σύγκριση με τη στάση της Τουρκίας. Εντούτοις, η στάση της Τουρκίας απέναντι σε αυτά τα θέματα, την τρομοκρατία και ιδιαίτερα το ισλαμικό κράτος, το λιγότερο που μπορεί να την χαρακτηρίσω είναι ότι ήταν ύποπτη. Αν ήταν δίκαιοι απέναντί μας, έπαιρναν σθεναρή στάση όσον αφορά την παραβίαση της ΑΟΖ μας, τότε είχαν δικαίωμα να έχουν παράπονα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν θεωρούμε ότι έχουν δικαίωμα να έχουν παράπονο.
Ερώτηση: Αυτή τη σθεναρή στάση να την αναμένουμε από τούδε και στο εξής εάν συμβεί οτιδήποτε άλλο μια νέα πρόκληση από το Barbaros, η στάση εξακολουθεί να υφίσταται βεβαίως.

Απάντηση: Όχι. Έχουμε εξηγημένες και ειλικρινείς θέσεις. Να μην αναμένετε τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Εμείς εξακολουθούμε να παραμένουμε παραδοσιακοί και ιστορικοί φίλοι της Ρωσίας. Ουδέποτε η στρατηγική εταιρική μας σχέση με τις ΗΠΑ στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, έχουμε θέση αρχών. Την έχει εκφράσει επανειλημμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα και δημόσια στην Μόσχα, δηλαδή υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Καθαρή στάση. Η καθαρή στάση του αξιόπιστου εταίρου, του εταίρου της αλληλεγγύης με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και ότι οι κινήσεις της Λευκωσίας θα κινούνται μεταξύ των δυο αυτών αρχών: Της φιλίας προς τη Ρωσία, αλλά και του αξιόπιστου εταίρου ως μέλος της ΕΕ. Έχουμε πει ότι στηρίζουμε πλήρως τη διαδικασία του Μινσκ, έχουμε πει επανειλημμένα στη Μόσχα ότι αυτή είναι η γραμμή που στηρίζουμε και αυτή είναι η γραμμή που ακολουθούμε.

Ερώτηση: Σχετικά με το θέμα με τον Αμερικανό Πρέσβη, το κουβεντιάσατε κι εσείς ή θεωρείτε ήδη ότι έληξε;

Απάντηση: Χωρίς αυτό να είναι μομφή σε κανένα. Έχουμε την τάση να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα τρέχοντα και ξεχνούμε τα σοβαρά και τα μόνιμα. Από όλα όσα έχω πει τώρα μεγαλύτερη σημασία στη συνάντησή μου με την κα Νούλαντ αφιέρωσα στο κυπριακό πρόβλημα και στις ενδεχόμενες επικείμενες συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Δεν σηκώθηκα να πάω στην Ουάσιγκτον –εξάλλου ήταν προγραμματισμένο από καιρό-, για το θέμα των tweets του Αμερικανού Πρέσβη. Πήγα κυρίως για το Κυπριακό, για να υποδείξω ότι η οποιαδήποτε βοήθεια, αν είναι διατεθειμένη να δοθεί, θα δοθεί αν οι δυο πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να οδηγηθούμε σε συμβιβασμό και λύση του Κυπριακού.

Ερώτηση: Δεν δημιουργούνται οποιεσδήποτε επιπλοκές από το περιστατικό;

Απάντηση: Ας το αφήσουμε στο τέλος να πάρει τον χρόνο που του αξίζει. Εάν η βοήθεια που θα δοθεί είναι βοήθεια η οποία θα απαιτεί και από τις δυο πλευρές τις απαραίτητες κινήσεις για να οδηγηθούμε σε συμβιβασμό, τότε αυτή η βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Εάν απαιτούνται οι κινήσεις μόνο από εμάς για να λυθεί το Κυπριακό, όπως έγιναν στις προσπάθειες για να τελειώσει η υπόθεση Barbaros, η οποία ελπίζουμε να τελειώσει και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, τότε να μην περιμένουν τίποτα από εμάς. Το Κυπριακό θα λυθεί αν γίνουν κινήσεις κι από τις δυο πλευρές, υπάρξει η πολιτική βούληση κι από τις δύο πλευρές. Με μόνο την πολιτική βούληση της μιας πλευράς το Κυπριακό δεν λύεται. Αυτό είναι το κυριότερο θέμα που συζήτησα. Δεύτερο είναι η Μόσχα. Τρίτο, τώρα πέστε μου ό,τι θέλετε για τα tweets.

Ερώτηση: Ναι, αν δημιουργούν οποιεσδήποτε επιπλοκές τα περιστατικά και όλη αυτή η αντιπαράθεση.

Απάντηση: Το μόνο που μπορεί να αναφερθεί εδώ είναι ότι ναι φυσικά εγέρθηκε το θέμα. Νομίζω το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν ανακαλούν οι ΗΠΑ τον Πρέσβη τους και είναι λάθος που λέχθηκε από κάποια μέσα στην Κύπρο και χρησιμοποίησαν αυτή τη θέση. Η θητεία του Πρέσβη λήγει ομαλά το καλοκαίρι. Δεν χρειάζεται να αναλώνουμε περισσότερο χρόνο για αυτό. Η πολιτική των ΗΠΑ είναι γνωστή και την έχουμε συζητήσει.

Ερώτηση: Ενδεχομένως η αντικατάσταση, δεν μιλάμε για ανάκληση, μπορεί να έχει να κάνει και με κατά καιρούς θέσεις που έχει διατυπώσει.

Απάντηση: Η θητεία λήγει ούτως ή άλλως το καλοκαίρι.

Ερώτηση: Θεωρείτε σχεδόν δεδομένο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι ξεκινούν συνομιλίες σε δυο τρεις μήνες;

Απάντηση: Όχι αν θα το θεωρήσω ως δεδομένο. Εάν λήξει η NAVTEX και δεν ανανεωθεί και δεν υπάρχει πλέον θέμα έλευσης Barbaros στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:55:16 PM