Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Αδιανόητο σε κράτος μέλος της ΕΕ να υπάρχουν ξένα στρατεύματα - 31/03/2008


Την εκτίμηση πως όταν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές μεταξύ τους θα είναι δύσκολο για τον τουρκικό στρατό να εμποδίσει κάποια συμφωνία για λύση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας πως είναι αδιανόητο σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να υπάρχουν ξένα στρατεύματα.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας την Κυριακή 30.3.08, επιστρέφοντας από τη Σλοβενία όπου συμμετείχε στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κ. Κυπριανού υπενθύμισε πως με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας ανοίγει ένα πέρασμα, ένα οδόφραγμα με ελέγχους, και σημείωσε πως με την επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε θα αξιολογηθεί πώς θα μπορέσουν τα Ηνωμένα Εθνη να ενισχύσουν την προσπάθεια που έχει αρχίσει στο Κυπριακό.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ότι ακόμα και αν λυθεί το Κυπριακό τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται να φύγουν από την Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή στρατευμάτων ». Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να υπάρχουν σταθμευμένα ξένα στρατεύματα και άρα αυτό θα πρέπει να είναι μία από τις προϋποθέσεις -όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος- της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε o κ. Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι πρώτες δηλώσεις του κ. Μπουγιούκανιτ που διάβασε στον Τύπο, ανέφεραν ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στο νησί μέχρι τη λύση του κυπριακού προβλήματος. «Και εδώ υπάρχουν συγκρουόμενες θέσεις», σχολίασε και εξέφρασε την εκτίμηση πως «όταν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές μεταξύ τους θα είναι δύσκολο για τον τουρκικό στρατό να εμποδίσει κάποια συμφωνία».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:12:21 PM