Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Νέος Πρέσβης της Κύπρου στη Σλοβακία
- 30/04/2009Ο Πρέσβης κ. Μάριος Λυσσιώτης επέδωσε την Δευτέρα 20 Απριλίου τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Σλοβακίας κ. Ιvan Gasparovic, ως ο νέος Πρέσβης της Κύπρου στην Σλοβακία, με έδρα τη Βιέννη.


Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Σλοβάκο Πρόεδρο, η οποία ακολούθησε την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο Πρόεδρος Gasparovic χαρακτήρισε ως εξαίρετες τις σχέσεις μεταξύ των δύο χώρων και τόνισε ότι η κοινή αντιμετώπιση σωρείας διεθνών θεμάτων που έχουν οι δύο χώρες, είναι αποτέλεσμα της καρποφόρας συνεργασίας μεταξύ της Σλοβακίας και της Κύπρου. Ανέφερε, επίσης, ότι το επίπεδο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλό, τονίζοντας ότι υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες σύσφιγξης των σχέσεων αυτών, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, μέσω συμπράξεων σλοβακικών και κυπριακών εταιρειών.

Τέλος, ο Σλοβάκος Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Λυσσιώτη όπως διαβιβάσει τις θέρμες του ευχές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια και επαναβεβαίωσε την πρόσκληση του προς τον Πρόεδρο για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Σλοβακία.

Ο Πρέσβης κ. Λυσσιώτης, με την σειρά του, συνεχάρη αρχικά τον κ. Gasparovic για την πρόσφατη επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας του, διαβιβάζοντας, επίσης, τις θερμές προσωπικές ευχές του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Λυσσιώτης εξήρε, στη συνέχεια, την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χώρων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη στάση αρχών της Σλοβακίας στο Κυπριακό, όπως και για τη συμμετοχή της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Ευχαρίστησε, επίσης, για τις πρακτικές πρωτοβουλίες της χώρας για προώθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στις συναντήσεις που διοργανώνονται από την Πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Κύπρο, ανάμεσα στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων των δύο κοινοτήτων.

O κ. Λυσσιώτης ενημέρωσε τον κ. Gasparovic για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αξιολογώντας, μετά από σχετική ερώτηση του Σλοβάκου Πρόεδρου, ότι τα αποτελέσματα των προσφάτων «εκλογών» στα κατεχόμενα είναι ανησυχητικά, καθώς αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Τόνισε δε την ανάγκη όπως ασκηθεί η απαιτούμενη επιρροή προς την Τουρκία με στόχο να υπάρξει πρόοδος.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:55:28 PM