Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο - 20/05/2009


Ολοκληρώθηκε σήμερα η διήμερη επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού στο Λονδίνο.


Ο κ. Υπουργός είχε συναντήσεις, χθες το απόγευμα, στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Βρετανό ομόλογό του κ. David Miliband και την Βρετανίδα Υπουργό Ευρώπης κα. Caroline Flint.

Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και εξετάστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην εφαρμογή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε, κατ΄ αρχήν, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διμερή προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας.

Έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Όσον αφορά στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η βρετανική πλευρά θα μπορούσε να συνδράμει οργανωτικά στην προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Κύπρο το 2012.

Στη συνέχεια δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ. Υπουργός είχε αργότερα από κοινού συνάντηση, στην Βουλή των Κοινοτήτων, με τον δεύτερο τη τάξει του Συντηρητικού Κόμματος και Σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών κ. William Hague και τον Σκιώδη Υπουργό Ευρώπης κ. Mark Francois, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις επί ευρωπαϊκών και άλλων θεμάτων.

Το πρωί της ίδιας μέρας, ο κ. Υπουργός μίλησε στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Royal Institute of International Affairs, Chatham House) με θέμα «Κύπρος, 5 χρόνια συμμετοχής στην Ε.Ε: Αξιολόγηση της συμβολής της στην περιφερειακή σταθερότητα». Ο κ. Υπουργός ανέλυσε στους συμμετέχοντες την εμπειρία της Κύπρου μετά από 5 χρόνια πλήρους συμμετοχής στην Ε.Ε και τον ιδιαίτερο περιφερειακό της ρόλο ως ευρωπαϊκού εταίρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη συμβολή της στην Ε.Ε.. Αναφέρθηκε, επίσης, στη πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Σήμερα, ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας, κ. Kamalesh Sharma, κατά την οποία τον ενημέρωσε για το Κυπριακό και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την Ετήσια Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας που θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο το προσεχές φθινόπωρο καθώς επίσης και για τη Συνάντηση Κορυφής Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων (CHOGM) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:15:52 PM