Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το έτος 2011 - 01/11/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού παρουσίασε σήμερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2011.


Στη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στους βασικότερους στόχους του Υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην άσκηση πολυθεματικής πολιτικής καθώς και στην περαιτέρω προώθηση της οικονομικής και πολιτιστικής διπλωματίας. Επισήμανε, επίσης, την ιδιαιτερότητα του Υπουργείου Εξωτερικών στο ότι η παραγωγή αποτελεσματικού έργου εμπίπτει στις λειτουργικές τακτικές δαπάνες, για την ίδρυση και στελέχωση διπλωματικών αποστολών και την παρουσία σε διοργανώσεις στο εξωτερικό, εν αντιθέσει με άλλα Υπουργεία που έχουν κατά κύριο λόγο αναπτυξιακές δαπάνες. Υπογράμμισε, δε, τη σημασία που έχει για το Υπουργείο Εξωτερικών ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και γενικότερα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρόκειται για ένα «πολυσυζητημένο θέμα, για το οποίο υπάρχει σαφής τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων και του Προέδρου της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη «σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και έχει εξηγηθεί επανειλημμένως γιατί».

«Εκείνο, όμως, που τόνισα στη διάρκεια της συνεδρίας και θέλω να επαναλάβω είναι ότι δεν αφήνουμε τη μη συμμετοχή μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη να επηρεάσει τη συμμετοχή μας στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιθέτως, η Κύπρος είναι δραστήριο μέλος αυτής της πολιτικής και μάλιστα συμμετέχουμε και σε διάφορες αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόβλημά μας παρουσιάζεται μόνο στην κατηγορία ‘Berlin Plus’ που είναι οι αποστολές που χρησιμοποιούν μέσα του ΝΑΤΟ. Από αυτές υπάρχει μόνο μία αποστολή στη Βοσνία που άρχισε πριν από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Άμυνας εξαντλούν με επιτυχία όλες τις δυνατότητες συμμετοχής μας στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο του Σένγκεν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει ήδη ληφθεί σχετική Απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχει οριστεί Υπουργική Επιτροπή υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών, για το συντονισμό της υλοποίησης και εφαρμογής των υποχρεώσεών μας. «Υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο στον ηλεκτρονικό τομέα – για παράδειγμα, λογισμικά προγράμματα, συσκευές ασφάλειας και ελέγχου- όσο και σε θέματα κτηριακών εγκαταστάσεων στα προξενεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε ήδη στο στάδιο εφαρμογής και υλοποίησης αυτών των υποχρεώσεών μας, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Όμως, ήδη από φέτος και στα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν σχετικές πρόνοιες στον προϋπολογισμό για την υλοποίηση αυτών των υποχρεώσεων μας», εξήγησε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο του Σένγκεν δεν αποτελεί επιλογή μας, αλλά υποχρέωσή μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ισχύει για όλα τα νέα κράτη μέλη. «Νοουμένου ότι θα είμαστε έτοιμοι, θα διεξαχθεί επιθεώρηση από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφόσον δοθεί έγκριση, θα ενταχθούμε», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:30:08 PM