Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη τριμερή Υπουργική συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου, στον Λίβανο και πραγματοποίηση σημαντικών επαφών με την πολιτική ηγεσία και Υπουργούς της χώρας. 9 Απριλίου 2019


Πραγματοποιείται την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στην Βηρυτό η πρώτη, επίσημη τριμερής συνάντηση Κύπρου – Λιβάνου – Ελλάδας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Τουρισμός, εκπαίδευση, οικονομία και εμπόριο θα βρίσκονται στο επίκεντρο της τριμερούς συνεργασίας, ενώ ενεργειακά, διμερείς σχέσεις και σχέσεις ΕΕ-Λιβάνου είναι υψηλά στην ατζέντα των σημαντικών διμερών επαφών που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών κύριος Νίκος Χριστοδουλίδης με την πολιτική ηγεσία και αρμόδιους Υπουργούς του Λιβάνου.  

Προς τούτο, ο κύριος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει απόψε στην Βηρυτό για να συμμετάσχει στις εργασίες της πρώτης επίσημης τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου.
Στο πλαίσιο της συνάντησης που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019, ο κύριος Χριστοδουλίδης, μαζί με τους ομολόγους του από τον Λίβανο κύριο Gebran Bassil, και την Ελλάδα κύριο Γιώργο Κατρούγκαλο, αναμένεται να θέσουν τις βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση και προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και του εμπορίου, στη βάση προεργασίας που έχει προηγηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο. Οι τρεις Υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Στις συζητήσεις που θα αφορούν στη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, θα συμμετάσχουν επίσης οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί και Υφυπουργοί των τριών χωρών, με τον Υφυπουργό Τουρισμού κύριο Σάββα Περδίο να μετέχει εκ μέρους της Κύπρου.   

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης οι Υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 12:30 μ.μ. ώρα Κύπρου), και θα υιοθετηθεί Κοινή Δήλωση.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο κύριος Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχει και αποστολή επιχειρηματιών από την Κύπρο που θα συνοδεύσει τον Υπουργό Εξωτερικών στον Λίβανο.  

Το πρωί της Πέμπτης, ο κύριος Χριστοδουλίδης θα έχει, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κύριο Γιώργο Λακκοτρύπη, κοινή διμερή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας του Λιβάνου κ. Gebran Bassil και κα Nada Boustani αντίστοιχα, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Λιβάνου στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με το πέρας της συνάντησης, οι Υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ (στις 10:45π.μ. ώρα Κύπρου).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Λίβανο, ο κύριος Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός σε χωριστές συναντήσεις από τον Πρόεδρο του Λιβάνου κύριο Michel Aoun, τον Πρωθυπουργό κύριο Saad Hariri και τον Πρόεδρο της Βουλής κύριο Nabih Berri, κατά τις οποίες θα έχει την ευκαιρία, ανάμεσα σε άλλα, να ανταλλάξει απόψεις με τους συνομιλητές του για τους ισχυρούς δεσμούς Κύπρου – Λιβάνου και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, για τις σχέσεις ΕΕ – Λιβάνου, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης.Τελευταία Ενημέρωση στις: 15/04/2019 10:58:08 AM