Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μάρκου Κυπριανού στο διεθνές συνέδριο "Μεσόγειος και νέες ευρωμεσογειακές προοπτικές", στη Λευκωσία - 09/10/2008


Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που χαιρετίζω σήμερα ένα τόσο διακεκριμένο ακροατήριο. Θα ήθελα να συγχαρώ το Ινστιτούτο Γεωπολιτικής "Δαίδαλος" για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου.


Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικής ”Δαίδαλος", το οποίο ιδρύθηκε το 2006, έχει ως αποστολή, μεταξύ άλλων, την παροχή ανεξάρτητων και αμερόληπτων αναλύσεων και συμβουλών σε συναφή θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αυτό πράγματι αποτελεί καινοτομία για την Κύπρο και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα της δώσει "πρόσθετο όφελος" από την αλληλεπίδραση των φορέων εξωτερικής πολιτικής με τις δεξαμενές σκέψης και τους ακαδημαϊκούς.

Το σημερινό συνέδριο "Μεσόγειος και νέες ευρωμεσογειακές προοπτικές" είναι πράγματι πολύ επίκαιρο. Μετά το ξεκίνημα της "Διαδικασίας της Βαρκελώνης - Ένωση με τη Μεσόγειο", τον περασμένο Ιούλιο, υπάρχει μια νέα ώθηση στη σχέση μεταξύ των χωρών των βόρειων και των νότιων ακτών της Μεσογείου.

Ο στόχος της ανανεωμένης "εταιρικότητας" είναι η πιο πρακτική εφαρμογή της συνεργασίας μεταξύ των Μεσογειακών εταίρων, με την έννοια της συνιδιοκτησίας στον πυρήνα αυτής της συνεργασίας.

Μόνο μέσω της συνιδιοκτησίας μπορούμε να επιτύχουμε μια συνέργεια των προσπαθειών μας για την κοινή οικονομική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό το διήμερο συνέδριο θα συνεισφέρει θετικά στο διάλογο ανάμεσα σε πολιτικούς, διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και την κοινωνία των πολιτών, όσον αφορά τις προσδοκίες και την κατεύθυνση των νέων ευρωμεσογειακών προοπτικών.

Σας εύχομαι να έχετε ευχάριστη και παραγωγική παραμονή στην Κύπρο.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:09 PM