Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - 28/07/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης έχουν υπογραφεί Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για αμοιβαία κατάργηση θεωρήσεων σε υπηρεσιακά και διπλωματικά διαβατήρια και Μνημόνιο Συναντίληψης σε διμερή θέματα πολιτικής διαβούλευσης.


Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού είπε:

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να εκφράσω την ευχαρίστησή μου και την τιμή να έχω μαζί μου σήμερα τον φίλο και συνάδελφο Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι έχουμε ενδυναμώσει τις ήδη εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Αυτή είναι η τέταρτη συνάντηση μεταξύ μας στις πρωτεύουσες των χωρών μας μέσα σε ένα χρόνο, ενώ έχουμε συναντηθεί και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, και σε συνελεύσεις άλλων διεθνών οργανισμών. Η Κύπρος, έχει ανοίξει Πρεσβεία στο Abu-Dhabi και προσβλέπουμε στη δημιουργία Πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Κύπρο.

Σήμερα συζητήσαμε πολιτικά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και υπογράψαμε δύο συμφωνίες, οι οποίες θα προωθήσουν τις επαφές και τις συναντήσεις μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών. Επίσης, υπάρχουν και άλλες συμφωνίες που βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας και οι οποίες αφορούν στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των επενδύσεων και των υπηρεσιών υγείας.

Η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θερμός υποστηρικτής των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC Countries) και πάντοτε διατηρούμε αυτή τη σταθερή θέση στα Συμβούλια τόσο στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις μας όσο και με γραπτές προτάσεις. Θεωρούμε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είναι στρατηγικοί εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύουμε ότι πρέπει να τις συμπεριλαμβάνουμε στις συζητήσεις και τις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται πάνω σε περιφερειακά θέματα. Η συμβολή και η προσφορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών της ομάδας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στις συζητήσεις μας θα μας βοηθήσει ώστε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις.

Έχουμε, επίσης, σήμερα συζητήσει περιφερειακά ζητήματα όπως την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό, θέμα για το οποίο μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις και τις ίδιες θέσεις και φυσικά δεν αγγίξαμε μόνο τη νομική, αλλά και την ανθρωπιστική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα.

Σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει την ευκαιρία να ακούσει από τον κ. Πρόεδρο πως εξελίσσεται η διαδικασία στις συνομιλίες. Είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω τον Σεΐχη για τις τελευταίες προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως μπορούμε να προωθήσουμε και να επισπεύσουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Είναι τιμή για ολόκληρο το Υπουργείο Εξωτερικών που ο Σεΐχης είχε την ευκαιρία να απευθύνει χαιρετισμό στη συνάντηση των Πρέσβεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να ακούσουμε μια διαφορετική προσέγγιση για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος από μια πολύ φιλική χώρα».

Από την πλευρά του ο Σεΐχης Abdullah ανέφερε ότι με τον κ. Κυπριανού είχε πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές συναντήσεις οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσσονται ραγδαία. «Θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω αυτή τη σχέση σε διάφορους τομείς και χαιρόμαστε πολύ και μας τιμά η απόφαση της Κύπρου να ανοίξει Πρεσβεία στη χώρα μου και ελπίζουμε να δούμε, με την πρώτη ευκαιρία, την ίδρυση αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εδώ στην Κύπρο», ανέφερε.
Επίσης, ο Σεΐχης εξέφρασε στήριξη προς την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία τους για λύση του Κυπριακού τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο, όπως είπε, θα δώσει περισσότερη σταθερότητα. Και συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας υποφέρει από πολλά ζητήματα. Πρέπει να τα αφήσουμε στο παρελθόν, περιλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Με την ευκαιρία εκφράζω τις ευχαριστίες προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια και διευκόλυνση της προσπάθειας για οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ του υπόλοιπου κόσμου και των Παλαιστινίων που διαβιούν στη Γάζα».

Καταλήγοντας ο Σεΐχης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κύπρο για την προσπάθεια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να φιλοξενήσουν τη Διεθνή Υπηρεσία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξέφρασε τη χαρά του που η Κύπρος έχει αποφασίσει όχι μόνο να στηρίξει, αλλά και να επικυρώσει τη σχετική συμφωνία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν η χώρα του σκοπεύει να μεταφέρει τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό στον Οργανισμό της Ισλαμικής Διάσκεψης, ο Σεΐχης είπε: «Οι δυο μας χώρες έχουν μια πολύ καλή σχέση και ελπίζω ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε ρόλο στην επεξήγηση για το που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ποιές είναι οι προτάσεις. Βεβαίως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια χώρα που πιστεύει στην επίλυση συγκρούσεων με ειρηνικό τρόπο και θα αγκαλιάζαμε μια τέτοια προσέγγιση και θα ενθαρρύναμε τα μέρη».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη Γάζα, ο Σεΐχης Abdullah ανέφερε τα ακόλουθα: «Θα στηρίζαμε μια σχετική πρωτοβουλία προερχόμενη από την Κύπρο και ευελπιστούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει την απαραίτητη στήριξη στην Κύπρο για να καταστεί αυτή μια σημαντική πρωτοβουλία. Φυσικά αυτό το θέμα περιέχει μια δυνατή ανθρωπιστική βάση που είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική για εμάς. Μια τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους της Κύπρου θα μπορούσε, επιπλέον, να ενισχύσει τον πολύ σημαντικό ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής δίνοντας ευρύτερο ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία στη Γάζα που ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή από όλους τους εταίρους».Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:27:13 PM