Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Εξαίρετες οι σχέσεις Κύπρου-Μάλτας - 22/07/2008


Οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Μάλτας, καθώς και η ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης της μεσογειακής διάστασης των δύο χωρών, ήταν ανάμεσα στα θέματα που ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συζήτησε με τον Πρόεδρο της Μάλτας κ. Edward Fenech-Adami. Ο κ Κυπριανού, έγινε δεκτός χθες από τον Πρόεδρο της Μάλτας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα μεταξύ 20-21 Ιουλίου, 2008. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε η επιθυμία και των δύο χωρών για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων τους και την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Μάλτας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Κατά τις συνομιλίες που ο Υπουργός Εξωτερικών είχε με τον ομόλογο του Aν. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας κ. Tonio Borg συμφωνήθηκε η δημιουργία Γραφείου κοινής εκπροσώπησης Κύπρου- Μάλτας στην Ραμάλλα. Στόχος των δυο πλευρών είναι η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008. Συμφωνήθηκε επίσης όπως διπλωματικές υπηρεσίες της Μάλτας στεγαστούν στο οίκημα της Διπλωματικής Αποστολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Τελ Αβίβ .

Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν επίσης το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι δυο χώρες λόγω της γεωγραφική τους θέσης.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα αυξημένο κύμα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Επεσήμανε πως η παράνομη κατοχή τμήματος της χώρας από την Τουρκία, εμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτειά της, με αποτέλεσμα τη μαζική εισροή λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα.

Αναφορικά με το θέμα της Διαδικασίας της Βαρκελώνης: Ένωση για την Μεσόγειο, οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν πως Κύπρος και Μάλτα μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς όπως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας/Μεσογειακό Πρόγραμμα Ηλιακής Ενέργειας και η διαχείριση/συντήρηση/εξεύρεση υδάτινων πόρων/αφαλάτωση.

Η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο Υπουργών. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Borg για τις εξελίξεις μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του στο Λίβανο.

Από τη Μάλτα ο Υπουργός Εξωτερικών πήγε ψες στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:59:43 PM