Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στην Άτυπη Υπουργική Συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στις 27-28 Ιουνίου. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την Ελλάδα, η οποία προεδρεύει του Οργανισμού το 2009.


Θέμα της συνάντησης ήταν το παρόν και το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Οι συμμετέχοντες Υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στην ανάγκη για βελτίωση των υφιστάμενων δομών και, ταυτόχρονα, για εφαρμογή των ειλημμένων δεσμεύσεων στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη. Συμφωνήθηκε ότι με αφετηρία τη Συνάντηση της Κέρκυρας θα προετοιμαστεί η έναρξη δομημένου διαλόγου για την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν στην επίσημη Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ το Δεκέμβριο, στην Αθήνα.

Σε παρέμβαση του ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η Συνάντηση της Κέρκυρας αποτελεί μια καλή ευκαιρία έναρξης ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου με όλους τους εταίρους του ΟΑΣΕ για το θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ως μικρό κράτος του οποίου η ασφάλεια έχει παραβιασθεί, και το οποίο βασίζει την ίδια του την επιβίωση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και της ΕΕ, η Κύπρος υποστηρίζει την αναθεώρηση και βελτίωση των δομών ασφαλείας της Ευρώπης. Θα χαιρετίζαμε το να έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα το αποτέλεσμα του διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

Τέλος, έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως δημιουργία ομάδων εργασίας στον ΟΑΣΕ και διμερείς συναντήσεις της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ με τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη, με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των αποφάσεων που θα πρέπει να υιοθετηθούν κατά την Υπουργική Διάσκεψη της Αθήνας τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία του διαλόγου και με τους μεσογειακούς μας εταίρους.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Κροατίας (με τον οποίο συζήτησε την ενταξιακή πορεία της χώρας) και του Καναδά (με τον οποίο συζήτησε διμερή θέματα). Με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κυπριανού συζήτησε τις προτάσεις της Ρωσίας για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, καθώς και τις διμερείς σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Λαβρώφ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις απευθείας συνομιλίες. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε την υποστήριξη του στις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.Τελευταία Ενημέρωση στις: 06/06/2016 08:24:41 AM