Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στην 1η Περιφερειακή Υπουργική Συνάντηση για τη Μεσόγειο της Συμμαχίας των Πολιτισμών - 09/11/2010


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στην 1η Περιφερειακή Υπουργική Συνάντηση για τη Μεσόγειο της Συμμαχίας των Πολιτισμών, που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 8-9 Νοεμβρίου 2010.


Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης του λεγόμενου «city diplomacy» (συνεργασία μεταξύ των πόλεων) και στις ευκαιρίες για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών που προσφέρει η Μεσόγειος. Αυτές, είπε, πρέπει να αξιοποιηθούν ούτως ώστε να μετατρέψουν τη Μεσόγειο σε θάλασσα ειρήνης και φιλίας.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι πόλεις μας στη Μεσόγειο μπορούν να συνεργαστούν υλοποιώντας κοινά σχέδια σε διάφορους τομείς, όπως το περιβάλλον. Η Μεσόγειος υποφέρει από έλλειψη βιοποικιλότητας και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Αυτός είναι ένας ζωτικός τομέας, όπου οι άνθρωποι σε τοπικό επίπεδο μπορούν να συνεργαστούν και την ίδια στιγμή να προσφέρουν ένα πρακτικό παράδειγμα συνεργασίας για το κοινό καλό στη θέση του προσωπικού συμφέροντος». Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο και να στηρίξει τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών να φέρει την Συμμαχία πιο κοντά σε ένα ευρύτερο ενεργό φάσμα ανθρώπων, κυρίως την κοινωνία των πολιτών και οργανώσεις νεολαίας.

Στην Περιφερειακή Συνάντηση της Μάλτας συμμετείχαν χώρες μέλη της Ομάδας Φίλων της Συμμαχίας των Πολιτισμών, καθώς και εταίροι της Μεσογείου. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης υιοθετήθηκαν η «Περιφερειακή Στρατηγική για τη Μεσόγειο» και ένα τετραετές Σχέδιο Δράσης που αποτελεί την έμπρακτη αποτύπωση της Στρατηγικής.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:44 PM