Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες - 15/09/2008


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ (ΣΓΥΕΣ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου ήταν η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Ζιμπάμπουε και τη Γεωργία. Επίσης, διεξήχθη συζήτηση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού Γύρου της Ντόχα και τα αποτελέσματα της Υπουργικής Συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον περασμένο Ιούλιο.


Σε παρέμβασή του για τις εξελίξεις στη Γεωργία, ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τη Γαλλική Προεδρία και τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για τον αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο έδρασαν τόσο για την εκτόνωση της κρίσης τον περασμένο Αύγουστο αλλά και πρόσφατα για την επίτευξη της Συμφωνίας της 8ης Σεπτεμβρίου. Η ΕΕ, με τη συνετή και σοβαρή στάση της, τόνισε ο κ. Κυπριανού, κατάφερε να οδηγηθούμε στην επίτευξη των Συμφωνιών της 12ης Αυγούστου και της 8ης Σεπτεμβρίου. Αναμένουμε, πρόσθεσε, ότι η ΕΕ θα διαδραματίσει, επίσης, ουσιαστικό και κεντρικό ρόλο στην επικείμενη Διεθνή Διάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 15 Οκτωβρίου.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε, στη συνέχεια, ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει αυτό τον ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση του θέματος καθώς και στη διατήρηση της επιρροής της προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό η ΕΕ να συνεχίσει να έχει αντικειμενική προσέγγιση έτσι ώστε να μπορεί να ενεργεί ως διαμεσολαβητής, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού.

Αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Γεωργία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος καλωσορίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής σ’ ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας προς τη Γεωργία. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της Κύπρου για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη Γεωργία, τονίζοντας ότι αυτά κρίνονται ως ισορροπημένα.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τη Σερβία, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη στήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σημειώνοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Σερβία για τη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το σωστό μέσο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ, είναι η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

Καταλήγοντας ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η σύλληψη του Karadzic αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά, το οποίο αποδεικνύει τη δέσμευση της Σερβίας για πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και τόνισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία της ΕΕ με τη Σερβία πρέπει να τεθεί σε άμεση εφαρμογή.

Με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Τσεχία το πρώτο εξάμηνο του 2009, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, στο περιθώριο των εργασιών του ΣΓΥΕΣ, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας κ. Karel Schwarzenberg.

Επίσης, το απόγευμα ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση κ. Οlli Rehn. Κύριο θέμα συζήτησης στη συνάντηση με τον κ. Rehn ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της έναρξης απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον κ. Rehn για τη διαδικασία που ακολουθείται και τις τρέχουσες εξελίξεις στο θέμα.

Από την πλευρά του ο κ. Rehn τόνισε ότι η ΕΕ υποστηρίζει μια λύση που να βασίζεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινοτικό κεκτημένο και ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στη διαδικασία όταν και εφόσον της ζητηθεί.

Τον Υπουργό Εξωτερικών συνόδευαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:11 PM