Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σλοβακίας - 19/06/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Σλοβάκο ομόλογό της και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Miroslav Lajčák, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης της κας Υπουργού, εν όψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.


Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους και των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, οι δύο Υπουργοί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, η κα Υπουργός δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση, τόσο ψες όσο και σήμερα, με τον αγαπητό μου συνάδελφο, Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, μια χώρα με την οποία η Κύπρος διατηρεί εξαίρετες σχέσεις. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Πιστεύω ότι δεν μπορούν να είναι πιο φιλικές και αδελφικές οι σχέσεις μας, σε όλα τα επίπεδα· πολιτικό, οικονομικό και σχέσεις μεταξύ των λαών. Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις και νιώθουμε και οι δύο ότι υπάρχει χώρος για να γίνουν περισσότερα, κυρίως στους τομείς των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. Είμαστε δεσμευμένοι, αμφότεροι, στο να εργαστούμε προς την εξεύρεση πρακτικών τρόπων και, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην επιχειρηματική κοινότητα, να δημιουργήσουμε περισσότερο ενδιαφέρον και να προσδιορίσουμε τομείς διμερούς συνεργασίας.

Στο πολιτικό επίπεδο, η Κύπρος και η Σλοβακία συμφωνούν σε όλα τα διεθνή θέματα. Γι’ αυτό τον λόγο η συζήτησή μας ήταν άνετη και θίξαμε τα πλείστα των θεμάτων, κυρίως αυτά που αφορούν στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια.

Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στον Υπουργό Εξωτερικών τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και, ιδιαίτερα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία αφορούν εξωτερικές σχέσεις, φυσικά, αλλά και τη διεύρυνση, μια πολιτική της ΕΕ για την οποία και οι δύο χώρες διατηρούμε έντονες θέσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει μια μακρόχρονη εμπειρία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, επομένως είχα την ευκαιρία να ακούσω προσεκτικά τις εμπειρίες του, καθώς και τη σοφία του αναφορικά με αυτές τις χώρες. Είναι πολύ χρήσιμα τα όσα έχω ακούσει, κυρίως εν όψει της συνάντησής μου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Stefan Fule σήμερα το απόγευμα.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στην περιοχή μας, και συγκεκριμένα της κατάστασης στη Συρία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή γενικότερα.

Επιπλέον, μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές πτυχές του κυπριακού προβλήματος, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τύχη των διαπραγματεύσεων. Συζητήσαμε επίσης τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αλλά και τις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας σχετικά με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ καθώς και τις απειλές σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να πω πόσο ευγνώμων είναι η Κύπρος για τη στάση αρχών της Σλοβακίας στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και πόσο ικανοποιημένοι και ευγνώμονες είμαστε για την αποστολή, εδώ και πολλά χρόνια, ενός σημαντικού αποσπάσματος –αριθμεί σήμερα 159 στρατιώτες– στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η συνεισφορά του οποίου είναι σημαντική για τη διατήρηση της ειρήνης στο νησί. Σας ευχαριστούμε επίσης για τη δικοινοτική υποστήριξη της Πρεσβείας της Σλοβακίας και τη συμβολή της στη διατήρηση του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας ευχαρίστησε την Κύπρια ομόλογό του για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο και σημείωσε ότι η ατμόσφαιρα της επίσκεψης και η ουσία των συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της συνάντησης με τον Πρόεδρο Χριστόφια, έδειξαν πόσο εξαίρετες και στενές σχέσεις υπάρχουν μεταξύ της Κύπρου και της Σλοβακίας.

Ο κ. Lajčák δήλωσε τα εξής: «Είμαστε πραγματικοί φίλοι. Η χρονική περίοδος της επίσκεψης ήταν πολύ σημαντική καθότι πραγματοποιείται μία-δύο μέρες μετά από σημαντικές εκλογές σε διάφορες χώρες στην περιοχή και μερικές μόνο ημέρες πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην Προεδρία σας και βρισκόμαστε σταθερά στο πλάι σας. Ενταχθήκαμε στην ΕΕ την ίδια περίοδο, επομένως ανήκουμε στην ίδια ομάδα χωρών και, φυσικά, η δική σας επιτυχημένη Προεδρία θα είναι μια ενθάρρυνση για μας και την προετοιμασία για τη δική μας Προεδρία σε τέσσερα χρόνια.

Μιλήσαμε, φυσικά, για την εσωτερική κατάσταση στο νησί και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Επαναβεβαίωσα, ακόμη μια φορά, πρώτα απ’ όλα τη στήριξη αρχών της χώρας μου για μια ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που θα επαναβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα του νησιού. Επαναβεβαίωσα επίσης την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καλές μας υπηρεσίες μέσω του δικοινοτικού διαλόγου τον οποίο προσφέρει και φιλοξενεί η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο εδώ και 23 χρόνια, των δραστηριοτήτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που είναι πολύ σημαντικές, αλλά και μέσω της παρουσίας των στρατιωτικών μας δυνάμεων εδώ. Κατά την επίσκεψή μου στην Κύπρο είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το σλοβακικό απόσπασμα και να μιλήσω με τη διοίκηση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Χρησιμοποίησα όλες αυτές τις συναντήσεις για να επιβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να μένουμε, να είμαστε παρόντες εδώ και να διαδραματίζουμε τον ρόλο μας για όσο μας χρειάζονται εδώ.

Συζητήσαμε και άλλα θέματα. Όπως ήδη έχει ειπωθεί, συζητήσαμε την κατάσταση στην περιοχή, το πρόγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας, τη θέση μας αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θέματα διεύρυνσης. Απόλαυσα την εμπειρογνωμοσύνη της συναδέλφου μου και έκανα πολλές ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο, τη Συρία και άλλες χώρες που εκτείνονται ανατολικά της χώρας σας.

Φυσικά, συζητήσαμε επίσης τα ευαίσθητα θέματα των σχέσεων με την Τουρκία και επαναβεβαιώσαμε τη στάση αρχών μας, όπως είπα, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Ήταν μια πολύ χρήσιμη επίσκεψη και αναμένω τη συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας μας».


Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:39:56 PM