Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ - 22/09/2008


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες το πρωί, στην έδρα του ΟΗΕ, ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Ban Ki-moon. Στη συνάντηση παρέστησαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Κυπριανού, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ. Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών πήραν μέρος ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις κ. Β. Lynn Pascoe, ο Διευθυντής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα κ. Vijay Nambiar και ο Αναπληρωτής Προσωπάρχης κ. Kim Won-soo.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση είπε:

«Είχα μια πολύ εγκάρδια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Φαίνεται ότι υπάρχει χημεία και αυτό με χαροποιεί.

Μου δόθηκε η δυνατότητα να πω τη δική μας εκτίμηση σε ό,τι αφορά την πορεία του απευθείας διαλόγου που έχει αρχίσει και να ζητήσω από τον Γενικό Γραμματέα να απευθυνθεί προς την Άγκυρα-γιατί πιστεύω, επαναλαμβάνω, ότι το κλειδί εκεί βρίσκεται ανεξαρτήτως των αντιδράσεων του φίλου μου του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ-ώστε η τουρκική πλευρά ή η τουρκοκυπριακή πλευρά να γίνει πιο λογική στα ζητήματα τα οποία συζητούμε σε σχέση με τη διακυβέρνηση και όχι μόνο στην πορεία.

Χθες, διάβασα ότι ο κ. Ταλάτ με έχει κατηγορήσει ότι κωλυσιεργώ. Αντί να το πω εγώ αυτό το ακούω από τον κ. Ταλάτ. Λυπούμαι για αυτές τις τοποθετήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση ο Δημήτρης Χριστόφιας να παρεκκλίνει από βασικές αρχές που αφορούν τη λύση στο Κυπριακό. Αυτό το μήνυμα το έχω δώσει του κ. Ταλάτ και το δίνω ακόμα μια φορά και μέσα από το κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Θα υπάρχει από δικής μου πλευράς κατανόηση, θα υπάρχει σίγουρα και ευελιξία αλλά οι αρχές οι οποίες έχουν να κάνουν με την ενότητα του κράτους, με την ενότητα της οικονομίας, την ενότητα του λαού δεν μπορούν να παραβιαστούν από εμένα. Είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ και πρέπει η ομοσπονδία να είναι λειτουργική. Να μπορεί δηλαδή να λειτουργεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ώστε να διαδραματίζουμε θετικό ρόλο και εντός της ΕΕ».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, η αντίδραση του Γενικού Γραμματέα ποια ήταν για να ασκήσει την επιρροή του προς την Τουρκία;

Απάντηση: Ο Γενικός Γραμματέας απέναντι μου είναι πολύ θετικός και αυτό το επαναλαμβάνω με εγκαρδιότητα. Είμαι σίγουρος ότι ο Γενικός Γραμματέας θα λάβει σοβαρά υπόψη τις παρακλήσεις τις οποίες έχω κάνει και από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα συμπεριφερθεί περαιτέρω και η άλλη πλευρά.

Ερώτηση: Μέσα στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών;

Απάντηση: Πάντοτε μέσα στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών. Άλλωστε η όλη διαδικασία εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ποτέ να μην το ξεχνάμε αυτό, ότι η διαδικασία είναι διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών η οποία καλεί με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και το υπογραμμίζω με αυτό τον τρόπο ότι είναι δικοινοτικές οι συνομιλίες. Και, βεβαίως, σε ό,τι αφορά στην Τουρκία είναι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, οι οποίες θα τεθούν οπωσδήποτε στο τραπέζι, αλλά οι συνομιλίες είναι δικοινοτικές. Θα έχουμε συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όχι μεταξύ δύο κρατών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 03:48:28 PM