Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Επίσκεψη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών στο Μαρόκο - 23/10/2014


Στο πλαίσιο του Μνημονίου Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Μαρόκου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβυς κ. Αλέξανδρος Ν. Ζήνων πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ραμπάτ, κατόπιν πρόσκλησης του Μαροκινού ομολόγου του Πρέσβη κ. Nasser Bourita.


Κατά τις διαβουλεύσεις συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, υπό το φως της δράσης του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», τρόποι για την προώθηση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την ανάπτυξη των εμπορικών ανταλλαγών και της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών, όπως και για τη συνεργασία Κύπρου-Μαρόκου στα πλαίσια διεθνών οργανισμών.

Ο κ. Ζήνων είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Bourita για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), σαν αποτέλεσμα των τουρκικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των συναφών προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας.

Ο κ. Ζήνων είχε, επίσης, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Μαροκινού Υπουργείου Ενέργειας κ. Abderrahim El Hajidi, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων και συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, υπό το φως της ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά την παραμονή του στη Ραμπάτ, ο κ. Ζήνων έγινε επίσης δεκτός από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου κα Mbarka Bouaiada, με την οποία συζήτησε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και την ενημέρωσε για την κατάσταση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:53:16 PM