Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Η Κύπρος κατήγγειλε τις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία - 01/05/2010


Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2009 καταγγέλλει νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από στρατιωτικά αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν από την 1 Οκτωβρίου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2009.


Στην επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της Κυπριακής Κυβέρνησης για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από μέρους της Τουρκίας και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η πολιτική της Τουρκίας μη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν την διεθνή αεροπλοΐα θέτει σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και διαιωνίζει την ανασφάλεια και την ένταση στην Κύπρο. Σημειώνεται στη συνέχεια ότι οι συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας για υπονόμευση της κυριαρχίας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προώθηση μιας παράνομης αποσχιστικής οντότητας η οποία σφετερίζεται, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα ελέγχου τμήματος του εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τέτοιες πολιτικές και ενέργειες, υπογραμμίζει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, αποτελούν επαρκή απόδειξη της ανεύθυνης συμπεριφοράς μιας χώρας που αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως μη μόνιμο μέλος τους Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Χατζημιχαήλ εκφράζει επίσης λύπη για το γεγονός ότι στην πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις δραστηριότητες του ΟΗΕ στην Κύπρο (S/2009/609) δεν έγινε καμιά αναφορά στις παραβιάσεις της Τουρκίας, παρόλο που σχετική αναφορά είχε γίνει στην προηγούμενη έκθεση του (S/2009/248).

Τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στην έκκληση της διεθνούς κοινότητας να συμμορφωθεί με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με τη συμφωνημένη βάση η οποία έχει υιοθετηθεί σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:23:41 PM