Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Σουλτανάτου του Ομάν - 20/10/2010


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Σουλτανάτου του Ομάν, με έδρα το Κάιρο, κ. Khalifa Bin Ali Al Harthy.


Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο Πρέσβης του Ομάν ανέφερε ότι το Ομάν εκτιμά την πρόσφατη απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης για άνοιγμα Πρεσβείας στο Mουσκάτ και διαβεβαίωσε ότι θα της προσφερθεί όλη η απαιτούμενη στήριξη για διευκόλυνση του έργου της.

Οι διμερείς σχέσεις μας, είπε, ήταν πάντα σταθερές και φιλικές και ένα τέτοιο βήμα θα προσδώσει νέες διαστάσεις για μεγαλύτερη συνεργασία και αμοιβαία οφέλη.

Ο Πρέσβης του Ομάν είπε επίσης: «Το Σουλτανάτο του Ομάν υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση όλων των προβλημάτων και διενέξεων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του κυπριακού προβλήματος και των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Εν προκειμένω, το Σουλτανάτο υποστηρίζει την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας για εξεύρεση ειρηνικής, δίκαιης και μόνιμης λύσης σ΄ αυτά τα προβλήματα».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι το Ομάν και η Κύπρος μοιράζονται μια πλούσια ιστορία κοινών προσπαθειών μέσω της συμμετοχής τους στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, ωστόσο υπάρχει μεγάλο δυναμικό για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων τους, ιδιαίτερα στους τομείς της πολιτικής διαβούλευσης, της οικονομίας, του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού. Εξέφρασε επίσης τη χαρά του που η Κύπρος ανοίγει Πρεσβεία στο Μουσκάτ μέχρι το τέλος του χρόνου και είπε ότι ελπίζει ότι το Ομάν θα ανοίξει κι αυτό σύντομα Πρεσβεία στη Λευκωσία.

Ανέφερε επίσης ότι από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος έγινε ενεργός υποστηρικτής των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και υποστηρίζει σταθερά τη σύναψη μιας Συμφωνίας για Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου το συντομότερο δυνατό.

Ακολούθως εξέφρασε την εκτίμηση της Κύπρου για τη θέση αρχών του Ομάν στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και για την αναγνώριση ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει προβεί σε πολυάριθμες ενέργειες ώστε να λύσει το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος υπολογίζει στην πολύτιμη υποστήριξη του Ομάν για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, είπε, εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, η τρέχουσα πολιτική όσον αφορά το Κυπριακό είναι αντιπαραγωγική. Ως εκ τούτου, τόνισε, η Κύπρος αναμένει ότι το Ομάν, σε συνεργασία με άλλες φίλες χώρες στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, θα αποθαρρύνει τις πολιτικές που καταπολεμούν και παρεμποδίζουν τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε:

«Έχουμε ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία υπήρξε αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που αναλάβαμε προκειμένου να ανοιχθεί ο δρόμος για την επανένωση της πατρίδας μας. Μαζί με τον τότε Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφωνήσαμε σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίστηκε στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Συμφωνήθηκε, επίσης, μια διαπραγματευτική διαδικασία για τους Κύπριους και από τους Κύπριους, χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, που να στοχεύει στην εξεύρεση αμοιβαία συμφωνημένης και αποδεκτής λύσης η οποία να τεθεί για έγκριση από τις δύο κοινότητες της Κύπρου σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα.

Για δεκαοχτώ μήνες είχαμε εργαστεί μαζί με τον κ. Ταλάτ στη βάση αυτού του πλαισίου, σημειώνοντας πρόοδο σε ορισμένες σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Δυστυχώς, σε πολλούς τομείς δεν επετεύχθηκαν συγκλίσεις.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται τώρα με το νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου στο κεφάλαιο που αφορά το Περιουσιακό. Παρά τις δυσκολίες στις πρώτες συναντήσεις, προτίθεμαι να συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή τη πίστει, για να επιτευχθεί μια λύση στη συμφωνημένη βάση, το συντομότερο δυνατό.

Η πρόσφατη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη αποτελεί ουσιώδες μέτρο στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό αποτέλεσμα της διάνοιξης για να επιτύχουμε πρόοδο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια να προωθήσω αποφασιστικά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σύντομα, υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων που, αν γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά, θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Το πρώτο μέρος της πρότασής μου αφορά τη διασύνδεση και ταχεία συζήτηση των τριών αλληλένδετων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, δηλαδή του περιουσιακού, του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών και του κεφαλαίου της ιθαγένειας, αλλοδαπών, μετανάστευσης και ασύλου (έποικοι). Η ταυτόχρονη συζήτηση αυτών των κεφαλαίων θα μείωνε σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για τις διαπραγματεύσεις. Λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι έποικοι κατέχουν σήμερα περιουσίες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους εκτοπισθέντες και το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις περιουσίες, που ανήκουν σε Ελληνοκύπριους, βρίσκονται στις περιοχές που θα τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, αυτά τα τρία κεφάλαια είναι φυσιολογικά, λογικά και πολιτικά διασυνδεδεμένα.

Το δεύτερο μέρος της πρότασής μου αφορά την Αμμόχωστο και θα ωφελήσει σημαντικά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εντός των τειχών πόλης της Αμμοχώστου, ενός χώρου πολιτιστικής κληρονομιάς και των δυο κοινοτήτων, καθώς και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς μεγάλο οικονομικό όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η αποκατάσταση της πόλης των Βαρωσίων για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της σύμφωνα με το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1984) δεν θα είναι προς όφελος μόνο της ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά θα ενισχύσει και τη βιωσιμότητα του λιμανιού της Αμμοχώστου. Η θετική επίδραση, κατά κύριο λόγο στην υποτονική οικονομία των κατεχομένων, δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Η Τουρκία θα κερδίσει, επίσης, από την εφαρμογή της παρούσας πρότασης, καθώς η γενική θετική επίδραση θα οδηγήσει προοδευτικά στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συμβάλει θετικά και στην ίδια τη διαπραγματευτική διαδικασία, με την καίρια και άμεση ανύψωση του ηθικού του κυπριακού λαού, παρόλο που για την πλήρη εφαρμογή του πακέτου θα απαιτείτο κάποιος χρόνος.

Το τελευταίο μέρος της πρότασης αφορά τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Η ημερήσια διάταξη της διάσκεψης θα καλύπτει τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις, και τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τους εποίκους, και θα πρέπει να συγκληθεί με την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το συνταγματικό και άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.

Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αντιδράσουν θετικά σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούν να αποδειχθούν υποβοηθητικές στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις προσπάθειές μας. Αναμένουμε από την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να δείξουν ότι μοιράζονται την ίδια πολιτική βούληση με μας για την επίτευξη ταχείας προόδου και μιας συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αναμένουμε ότι οι δημόσιες διακηρύξεις της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας δεν είναι απλώς μέρος ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού αλλά ότι είναι ενεργά δεσμευμένες σε μια λύση που να βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, υποβάλλοντας προτάσεις που να συντελούν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για επανένωση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκέμβρη, και πρέπει να είναι εποικοδομητικός. Οι θέσεις της, πρόσθεσε, πρέπει να βασίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενταξιακή της πορεία δεν μπορεί να παραμένει, όπως είπε, ανεπηρέαστη και ανεμπόδιστη, αν συνεχίσει την αδιάλλακτη και προκλητική της στάση και την άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Η Τουρκία, τόνισε, πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να συμβάλει με θετικό και ενεργό τρόπο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει με πολιτικές που προκαλούν σοβαρά προβλήματα τόσο για την ίδια όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτό οδήγησε στο πάγωμα μεγάλου αριθμού ενταξιακών κεφαλαίων της Άγκυρας, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω δρ Τίτος Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου κ. Χρίστος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια Εθιμοτυπίας κα Ιωάννα Μαλλιώτη.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:29:19 PM