Κυπριακή Δημοκρατία

Ειδήσεις


Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - 12/10/2015


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Θέματα συζήτησης ήταν η κρίση στη Συρία, η εξωτερική πτυχή της μεταναστευτικής κρίσης, η κατάσταση στη Λιβύη, καθώς και οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού μετά το 2020.


Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος εφόσον, από την έναρξη των εχθροπραξιών το 2011, υπολογίζεται ότι 250,000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο συνολικός αριθμός των προσφύγων έχει ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια. Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει, έτσι ώστε να μην αναγκάζονται οι χιλιάδες των ατόμων να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης. Παράλληλα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη έναρξης πολιτικού διαλόγου στη χώρα, με την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Στόχος μας, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Συρία, καθώς και η διατήρηση της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε τις προσπάθειες της Υπάτης Εκπροσώπου κας Federica Mogherini, για ενίσχυση του διαλόγου με περιφερειακούς δρώντες, γεγονός που θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Staffan De Mistrura, ο οποίος, όπως σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, πρέπει να έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί είχαν μιαν εις βάθος συζήτηση για την εξωτερική διάσταση της πρωτοφανούς μεταναστευτικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης και σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας στη μεταναστευτική κρίση, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη όπως η ΕΕ συνεργαστεί με την Τουρκία για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και που επηρεάζουν την Ευρώπη. Δεν πρόκειται, όμως, η Κύπρος να συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24, ενόσω η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, ως απάντηση σε όσους θεωρούν το άνοιγμα των εν λόγω κεφαλαίων ως μέσο εξευμενισμού της Τουρκίας για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό.

Αύριο, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), το οποίο θα απασχολήσει η προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 15-16 Οκτωβρίου. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων επί του ετήσιου Προγράμματος της Επιτροπής για το 2016, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί από το Κολλέγιο των Επιτρόπων στο τέλος Οκτωβρίου.Τελευταία Ενημέρωση στις: 25/04/2016 04:57:56 PM